EU ima rješenje za blokadu ruskog Kalinjingrada

Kalinjingrad transport robe
14 komentara

Zvaničnici Evropske unije izradili su dokument koji bi omogućio tranzit sankcionisane robe između Rusije i njene evropske eksklave, Kalinjingrada, izjavio je u subotu litvanski poslanik Petras Asutrevičijus. 

Litvanija je zabranila protok određene robe u i iz Kalinjingrada, tvrdeći da sprovodi sankcije EU. Rusija je taj potez nazvala “ekonomskom blokadom” i zaprijetila “negativnim” odgovorom.

Dokument je proslijeđen tokom sastanaka u Briselu ranije ove sedmice, napisao je Austrevicius u objavi na Facebooku. Prema riječima litvanskog europarlamentarca, to bi omogućilo tranzit sankcionirane robe “iz Rusije u Rusiju”, s tim da bi ova roba prolazila kroz teritoriju Litvanije.

Austrevičijus je rekao da je stav Litvanije “beskompromisan” i da bi, ako se dokument usvoji kao politika, “Litvanija ostala sama bez formalnog pokrivanja EU”.

S obzirom da bi dokument trebao biti objavljen sljedeće sedmice, Austrevicius je rekao da su on i nekoliko drugih antiruskih europarlamentaraca pisali predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, nazivajući predloženu reviziju režima sankcija “neprihvatljivom”.

Austreviciusova objava na Facebooku stigla je dan nakon što je Josep Borrell, najviši diplomata EU, rekao da će Brisel “revidirati” svoju politiku sankcija kako bi izbjegao blokiranje saobraćaja između Rusije i Kalinjingrada.

Litvanski nacionalni željeznički operater zabranio je prošlog vikenda protok sankcionisane robe između regiona i kontinentalne Rusije, pozivajući se na smjernice o sankcijama Evropske komisije. Restrikcije, za koje se očekuje da će uticati na otprilike 50 % tokova tereta između eksklave i kopnene Rusije, već su pogodile i drumski saobraćaj, prema zvaničnicima Kalinjingrada.

Moskva je ograničenja nazvala “bez presedana” i “nezakonitim” , a čelnik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Patrušev obećao je uzvratne korake koji bi “imali ozbiljan negativan utjecaj na narod Litvanije”.

Uoči objavljivanja dokumenta, Austrevičijus se požalio na “kapitulacijsko raspoloženje” u Evropi i rekao da “izgleda da Rusija u ovom trenutku pobjeđuje”.

euKalinjingradlitvanijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janoš
1 godina prije

Brisel se uzalud “trudi”. Kalinjingrad će ionako biti kopneno spojen sa Rusijom prije ili kasnije.

Mrčikola
1 godina prije

Ovako su zayebanti u školama slali munjare da opale šljagu školskom snagatoru, a kada ga ovaj krene tući, oni će se, kao, umiješati i prebiti snagatora.
Munjara bi tada, najnormalnije, popio batine, a poanta je da bi munjari i sutra “prodali” isti štos.😁

Max
1 godina prije

Rusija pobjeđuje i Litavske igre to ne mogu promijeniti.

Lucija, prva
1 godina prije

Zapravo postoje jednostavna rješenja za ovakve Austrevičijuse; ili da ih primite vlastiti sunarodnjaci, ili, da – Rusi pošalju specijalce.

Točnije, da Austrevičijus jednostavno – nestane.

Šta bi netko trebao ginuti zbog takvih?
Dosta je bilo. 😠

nessy
1 godina prije

Sto su uopce Balticki narodi? Mislim da nisu slaveni. Po imenima bi mogli biti Romani, kao talijani i rumunji? Zna li netko?

nessy
1 godina prije

Malo su se zaigrali, ali nakon Ruskog odgovora, ipak su dosli do zakljucka da je bolje pokriti se usima, da ne bi Rusi otvorili koridor Suvalky.

Ringo10
1 godina prije

Baltičku fašističku đubrad treba sravniti sa zemljom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI