EU mora ‘poduzeti akciju’ protiv SAD

Ursula von de Leyen
34 komentara

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u nedjelju da EU mora “preduzeti mjere” i pojačati državnu pomoć vlastitim kompanijama, kako bi mogla da se takmiči sa zelenom industrijom koju subvencionira američka vlada.

Zakon o smanjenju inflacije (IRA) koji je potpisao predsjednik Joe Biden u avgustu je – uprkos svom nazivu – paket potrošnje od 738 milijardi dolara koji izdvaja 391 milijardu dolara za zelenu energiju i klimatske projekte u industriji, uključujući 270 milijardi dolara poreznih olakšica. U početku je hvaljen od strane liberala s obje strane Atlantika, von der Leyen sada taj čin vidi kao prijetnju evropskoj industriji.

IRA-ina odredba poreznih olakšica za potrošače koji kupuju američke proizvode i proizvođače koji proizvode te proizvode u SAD-u mogla bi “dovesti do nelojalne konkurencije, zatvoriti tržišta i tako fragmentirati kritične lance nabavke” , rekla je ona na skupu studenata u Belgijski grad Briž.

Uz ove poticaje s jedne strane, i borbu EU s uskim grlima u lancu snabdijevanja i rekordnim troškovima energije s druge strane, IRA bi evropsku industriju mogla staviti u nepovoljan položaj, nastavila je.

Konkurencija između SAD-a i EU “mora poštovati jednake uslove za igru” , izjavila je ona. “Moramo poduzeti mjere da ponovo uspostavimo ravnotežu na terenu, gdje IRA i druge mjere stvaraju distorzije.”

U tom cilju, von der Leyen je rekla da EU mora povećati državnu pomoć vlastitim industrijama i ulagati u obnovljive izvore energije, dok je lobirala u SAD-u da se “pozabavi nekim od najzabrinjavajućih aspekata” IRA-e. Ranije u nedjelju, šef trgovinskog odbora Evropskog parlamenta Bernd Lange  rekao je da je pritisak na SAD da prepišu zakon gubljenje vremena i da bi EU umjesto toga trebala podnijeti žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Dok je von der Leyen za energetsku krizu u cijeloj Evropi okrivila rusku vojnu operaciju u Ukrajini, vlastite sankcije EU Moskvi ometale su kritične popravke duž gasovoda Rusija-EU prije nego što su isporuke smanjene.

Štaviše, blok je nastavio sa nametanjem gornje granice cijena ruske nafte u subotu. Istog dana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva ne planira da prizna tu meru. On je dodao da Vlada trenutno vrši reviziju situacije.

euSADUrsula von Layden
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

aha sad vise nisu zapadni partneri ,,sad su konkurencija ,kad ih je pritegla ekonomija i nestasica ,

tata mata
1 godina prije

udri putko po ekonomiji i po dzepu ,tu ih najvise boli ,,

Casa
1 godina prije

Hiber gdje si sada?

Jednostavno receno
1 godina prije

Ne dršću oni zbog preduzeća već zbog svoje guzice. Velie ostadoše nemiri ako odu preko bare a nema ni miljardi. Sad zamisli miljarde poticaja, što veće odobre više procenata velikim vođama u džep……

Bljuzganje
1 godina prije

Odlucno mozda

Forest G.
1 godina prije

Briselska tiskara radi – Washington se gradi

AJeTo
1 godina prije

SAD godinama kučkaju na europske poljoprivredne potpore. Sve te restrikcije i potpore su planska privreda usred kapitalizma.

BanOvan
1 godina prije

Jel’ ovo uvod u “fuck USrA” .. il’ se pak samo bolje namjesta na q… ?

Dokurčilomi
1 godina prije

Ova još nije u zatvoru?

tihobl
1 godina prije

Европска унија припрема нови пакет санкција Русији. У Бриселу се расправља о листама на које се предлаже да се дода 180 ставки.

mrdo
1 godina prije

Kao što smo to već konstatovali, u toku je rat USA protiv Evrope. Denacifikacija i demilitarizacija bivše Ukrajine, i “sankcije” protiv Rusije je samo bajka za malu djecu i odrasle idiote poput Hibera, Mladena, Burta i sličnih infantila.

Danas po prvi put pročitah žalopojku u jednim lokalnim main stream “novinama” (EU) da kauboji pokušavaju da prebace evropsku industriju u USA. Pa da, reko’, bingo! To jeste cijelo vrijeme i bio cilj “sankcija” protiv Rusije. Da se uništi i opljačka Evropa. Kaubojima je jasno da ne mogu Rusiju porobiti, ali znaju da mogu da opljačkaju Evropu, koja je već decenijama pod njihovom čizmom.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Samo neka se glodju medj sobom , sami , sebe poglodali 😈 a Rusi … Neka GLEDAJU SEBE I NE NASJEDNU PONOVNO KAO U 😊PRVA DVA RATA NA TRICK KAKO SU IM PONOVNO ANGLO-SAXONS ” PRIJATELJI ” 😈 !!! A doc ce BRZO to vrijeme !!!! Prije no se itko nada !!! RASKOL izmedj EU i USA & UK i.e. AUKUS ce se samo produbljivat ! To stat NECE ! AUKUS je preslab — sam — da bi se nosio sa POKVARENJACIMA POPUT NJIH SAMIH + Russia + China i sasma SIGURNO ce zapocet ” podzemnu diplomaciju ” u namjeri da sa jedne strane — sto JOS VISE mogu , nahuskaju EU na Russia a sdruge strane Rusina obecavat ” tradicijsko prijateljstvo – brace po oruzju ” u namjeti da OSLABE I JEDNE I DRUGE pa da u konacnici , onda ONI — ULETE !!! Rusi MORAJU bit svjesni da… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Čitav smisao ove dogovorene groteske sa izuzetnima je da EU natiska još nekoliko stotina milijardi eura za zelenu energiju i klimatske projekte u industriji (čitaj: bačen novac kao i osamdesetak milijardi eura za osiguranih 4,2 milijarde Covid “cjepiva”), da bude još veća inflacija i da sve od k vragu.
Za to vrijeme, istraga tko je minirao Sjeverne Tokove će potrajati negdje do početka idućeg desetljeća.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

dona
1 godina prije

krava sotonska prodala je EU Americi, ova babuskara treba doživotno u zatvor ili na vješala

ANTINAZY
1 godina prije

Pitanje je kada će početi DENACIFIKAVIJA SAD. to je trenutno država sa najvećim brojem nacista na planetu.
A što se Usrulje tiče ona mora raširiti noge ispod Putina i Bajdena, pa izabrati tko bole gazi i tko će je stalno gaziti i guziti. Nije ona više kapacitet da može imati dva prijebnika.

Max
1 godina prije

Kad vidim Ursulu ne treba mi akcija,

nessy
1 godina prije

Layavica je odrzala predavanje pred studentima, sve sto je rekla stoji. Hoce li ista od toga biti primjenjeno? Tesko.

Tamarino
1 godina prije

Farsa.
Ocekivani scenario.
Glumci ce se malo promjeniti ali ostaje isti shit za ljude.

Mali Boro
1 godina prije

Poglej staru licemjerku – predala Evropu Americi pa sad govori da bi kao protiv Amerike trebalo poduzeti akciju. Evropa nije kak je netko napisal Američka 51 država nego je njezina kolonija.

Voltaire
1 godina prije

Dobro jutro alternativo 🙂

ogo
1 godina prije

Akcija zvana skidaj gace i u pseci polozaj

Ivan
1 godina prije

Prvo je potrebna akcija u EU koja pod hitno treba uhititi i spremiti iza resetaka na sigurno ovu ludakinju Ursulu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI