EU osporava presudu suda koja dopušta Appleu izbjegavanje plaćanja računa za porez u iznosu od 15 milijardi dolara

eu apple
2 komentara

Europska Komisija priopćila je u petak da će se žaliti na sudsku presudu koja je presudila u Appleovu korist, zbog rekordnih irskih poreznih računa u vrijednosti od 13 milijardi eura (15,12 milijardi dolara).

“Komisija je odlučila podnijeti žalbu Europskom sudu zbog presude Općeg suda iz srpnja 2020. godine o slučaju Appleove državne pomoći Irskoj”, rekla je u izjavi šefica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Ona je izjavila da je Opći sud u svojoj presudi pokrenuo “važna pravna pitanja”, dodajući da “Komisija također s poštovanjem smatra da je u svojoj presudi Opći sud počinio brojne pravne pogreške”.

Prema Vestager, isti je sud ranije izjavio da države članice EU trebaju poštivati europske ugovore, iako su mogle uspostaviti vlastite porezne zakone. “Moramo i dalje koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju kako bismo osigurali da tvrtke plaćaju pošten dio poreza”, rekla je.

U srpnju je opći sud EU presudio presudu kojom se navodno dokazalo kako Komisija nije uspjela dokazati da je Appleu dodijeljena ekonomska prednost putem irskih poreza.

Tim Komisije, na čelu s Vestager, tvrdio je 2016. da je tehnološki div Irskoj morao vratiti 13 milijardi eura neplaćenog poreza, nakon što je zemlja firmi odobrila “neopravdane porezne olakšice”.

Apple i Irska osporili su optužbe, a iz Applea su izjavilikako Apple nikada nije tražio nikakve posebne dogovore i da je EU pokušala izmijeniti tijek događaja. Izvršni direktor Applea Tim Cook čak je taj debakl nazvao “totalnom političkom glupošću”.

Europska komisija prenijet će slučaj na najviši sud u Europi.

AppleEuropska komisija
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Ne shvataju ovi u EU da bi Apple kao ‘jabuka sa drveta zabranjenog znanja’ ispala iz raja (a niko na nju nije obraćao pažnju) zajedno s Evom i Adamom trebala bit tretirana kao ostale religijske zajednice – slobodna od plaćanja poreza.

Šalu na’stranu, u društvu gdje je Novac nešto kao vrhovni Bog od ovih 13 milijardi izdvojiš 500 miliona , lobiraš (potplatiš) sve sudije, advokate, tužioce i političare (uključene u slučaj) da rade za tebe.

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI