EU otkriva plan „pomoći i investicija“ Ukrajini vrijedan milijarde

EU hitna pomoc Ukrajini
44 komentara

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je Evropski parlament i Savjet da brzo daju zeleno svjetlo za „hitni“ paket pomoći.

Evropska unija će hitno pružiti Ukrajini pomoć za „zadovoljavanje njenih finansijskih potreba zbog sukoba“, rekla je u ponedjeljak novinarima predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Komisija planira da izdvoji početnih 1,2 milijarde eura (1,36 milijardi dolara) kao dio „hitnog paketa makrofinansijske pomoći“, najavila je ona.

Ovo saopštenje dolazi usred pojačanih tenzija u Evropi. Posljednjih mjeseci, SAD i njihovi evropski saveznici optužuju Moskvu da planira invaziju na Ukrajinu – nešto što je Kremlj više puta negirao. Napeta situacija dovela je do bezbjednosnih pregovora između Rusije, SAD i NATO, koji do sada nisu dali nikakve rezultate, pri čemu su bezbjednosni prijedlozi Moskve odbačeni od strane Washingtona i alijanse.

U međuvremenu, SAD i Velika Britanija su prošle sedmice počele da isporučuju „oružanu pomoć“ Ukrajini u sklopu pokušaja da se osujeti navodna ruska agresija. Skoro 100 tona „oružane pomoći“, uključujući i municiju namijenjenu „braniocima fronta Ukrajine“, isporučeno je Ukrajini 22. januara, saopštila je ambasada SAD u Kijevu.

Brisel „računa“ na to da će Savjet Evropske unije, koji se sastoji od ministara država članica i Evropskog parlamenta, brzo usvojiti ovu mjeru, rekla je von der Leyen i dodala da bi EU tada mogla „prijeći na brzu isplatu prve tranša od 600 miliona eura” (679 miliona dolara).

Komisija EU takođe treba da počne da radi na drugom, većem paketu finansijske pomoći, rekla je von der Leyen, ne precizirajući iznos koji bi mogao biti dodijeljen Ukrajini za podršku „modernizaciji“ zemlje.

Pored toga, Kijevu će ove godine biti dodijeljeno 120 miliona eura (136 miliona dolara) grantova za „bilateralnu pomoć“, najavila je ona. EU takođe planira da uloži preko 6 milijardi eura (6,8 milijardi dolara) u „budućnost“ Ukrajine kao dio investicionih planova bloka, dodala je ona.

Washington i dalje tvrdi da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da se desi svakog trenutka. SAD su takođe naredile porodicama svojih diplomata da napuste Ukrajinu, dok je Velika Britanija ranije u ponedjeljak počela da povlači osoblje iz svoje ambasade u Kijevu. EU je do sada rekla da ne vidi razlog da slijedi njihov primjer. Moskva takve akcije i dalje naziva „histerijom“.

eupaket pomociukrajinaUrsula von der Leyen
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
2 godine prije

Nije valjda da benasta ursula misli financirati paravojne formacije s ovom
” pomoći” !?

ledeno doba
2 godine prije

URSULA VON DER LEYEN izbrisala SMS poruke, u kojima su bili sadržaji ugovora sa šefovima farmaceutskih koncerna Europska komisija je već ranije sakrila važne detalje ugovora između EU i farmaceutskih koncerna, o kupovini cjepiva. Nakon što su pojedini zastupnici EU parlamenta zahtjevali transparentnost- da se to pokaže javnosti– međutim EK im je dostavila te dokumente na uvid, ali su ne samo pojedini redci, već i čitave stranice, na kojima se nalaze važne informacije, zacrnjeni-dakle ofarbani crnom bojom da ih se ne može pročitati i da se ne mogu doznati. tako izgleda transparentnost za njih u koju se inače kabalčad iz EK kunu,… ali tu transparent za obične goyime, nameću svim silama i mjerama– A sada Ursula krije osobno svoje SMS poruke, koje bi, po teoretskim pravilima transparentnosti ustvari morala pokazati javnosti. ali, kako rekoh to je samo teorija na papiru. U praksi, bahata kabalčad rade što hoće. Dakle, Ursula je… Čitaj više »

Erson
2 godine prije

Rusija trazi sigurnosne garancije a Amerikanci onda proglasu da postaje jos vise agresivna.F* NATO

throne
2 godine prije

Ma ne nece eu po njenim upustvima dati samo finabcijsku pomoć vec i velike kolicine pfqaizer cjepiva da stanovnistvo u ukraijni lakse podnese moguce ratne rizike i pandemiju corone. Mora i njen muz i firma zaraditi.

Tupko Glupko
2 godine prije

Bačen novac.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

A dobice ljurac ! Kome su takovi ikada , ista ” dali ” ?!

Hattori Hanzo
2 godine prije

Ako je planirala da ja ginem u ovom igrokazu malo se zaj*bala,nek joj mater brani liberalne vrijednosti.
Volio bih da ovo nije kazalište pa da rusi poravnaju sve do atlantika ali nista od toga,tu ruka ruku mije i sve vođe su na istoj strani,sirotinji i naivnima je suđeno da ginu opet za ništa.

Onogošt
2 godine prije

Rat je sve bliži. Ogroman sveže štampani novac je namijenjen ne odbrani Ukrajine nego napadu na Rusiju. Satanisti novcem evropskih poreskih obveznika dopinguju desni sektor i islamiste na istoku ukrajine. a plan je i Evropu uvesti u rat protiv Rusije. Nadam se da izvodjače radova poput Ursule stici zaslužena kazna.

preseren3
2 godine prije

Ova Ursula je izrod Njemačke politike.
Zbog omogučavanja 700 milijona eura koristi svojim sponzorima, dok je bila odbrambena ministrica u Njemačkoj, izbacili su je iz domače politike.
Ali zbog jakih sponzora, dobila je poziciju u EU.
Ali što se je bagra naučila, to radi i dalje.
E pa sad, nova boodala, stari štos. Obečanja ludom…
Kao, nemojte više provocirati, jer nečemo više dobiti gasa… “Dat” čemo vam milijarde.
A zna Srbija.
One tri milijarde, koje je EU dodijelila Srbiji kao pomoč, izvukla je iz Srbije u godinu dana…

nekoime
2 godine prije

Čula je kako Kozaci posebno vole silovati plavuše, pa daje sve od sebe.

Ivan
2 godine prije

Ovo je ista histerija kao s plandemijom. Niti je virus toliko opasan, niti Rusija planira napasti Ukrajinu. Ali, budalama se sve može prodati.

Otpornik
2 godine prije

EU umjesto da sklopi strateško partnerstvo s Rusijom i da gradi dobrosusjedske odnose, ona je Američka pudlica. Provocira Rusiju za američke interese, a rat se neće voditi u Americi nego u Europi.

Praetorian
2 godine prije

Sin Nancy Pelosi, kao i Bidenov sin imaju poslove u Ukrajini, zna se zasto im je Ukrajina bitna..protok za krijumicare ljudi

Davor drugi
2 godine prije

Svi se poskakali da pomognu Ukrajinu, od novinara i propagande preko ursule, pa do proslavljenog hrvatskoga bojovnika i patriote plenkovića, kojemu srce deset puta brže udara zbog ukrajine i kojeg plusa u briselu, nego kada je njegov narod i domovina bio izložen agresiji. Anemičar je ovdje dosta toga propustio i misli da ovdje nije bilo dovoljno prolivene krvi, pa odlučio da malo zalije i Ukrajinu.
Anemičar, jedan najveći apsurd hrvatske zbilje i povjesti i nije zaslužio uopće da se na njega baca kokošijim jajima, lik je apsolutno zaslužio da se na njega baca baca njegovim vlastitim jajima.
Milanović, kao vrhovni zapovjednik odbio je bilo kakvu umješanost HV u mogući ukrajinski sukob. Nije mi ni on nešto posebno drag, ali u svakom slučaju veliki plus za jedinu pravu i ispravnu odluku.

Max
2 godine prije

Ursula obećava slatkiše Ukrajinskoj dječici,

Roccos
2 godine prije

Problem eu bezmozgovije je i veliki broj dobro plaćenih lgbt politikanata na visokim pozicijama koji nonstop napadaju Rusiju u vezi tzv. ljudskih prava i to samo zato što po Rusiji ne špartaju homićke parade.Te smradove inače nikakva druga ljudska prava ne zanimaju.Njemačke zelenkade prednjače u antiruskoj histeriji,a poznato je da su im svi glavni lideri homići,lezbe i pedofili.

Siki
2 godine prije

Mislim da je Putin svijestan da nema vise kuda nego napred.

Boba Lazarević
2 godine prije

Afganistan najbolje zna kako izgleda pomoć Zapada.

BanOvan
2 godine prije

Bit će kolačaaaa, krofLi i “uštipaka” … a možda padne i koja piroga.

tuf
2 godine prije

Čitati pažljivo: “Loans and grants” – nema više džabe ni u stare babe; prošla su vremena stotina milijuna € kojima je EU financirala ukrajinski puč. Lijepo ćete se vi nama zadužiti pa ponuditi na pladnju svoja nepregledna poljoprivredna polja koja još nismo kontaminirali.

Kukuriku
2 godine prije

Ursula želim te sada i ovdje, tako si lijepa

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Ma tko je uopce ta Belgijanka Frau Ursula ? ! Istina .. Ima solidnu naobrazbu I utjecajno podrijetlo , ipak , signifikantno je da je I pored tako utjecajnog podrejtla , zivjela u Britanniji POD LAZNIM imenom I prezimenom !!!! Cemu ???? Tko joj je izdao LAZNA DOKUMENTA ???? Najpose … I pored solidne , formalne naobrazbe ona se nikada strukom bavila nije , osim fragmentarno , stoga .. S radnog mjesta KUCANICE ona DIREKTNO na prijedlog CDU , koji apsolutno DOMINIRA EU parliamentom dok ostali statiraju I.primaju debele prinadljeznosti za SUTNJU , biva POSTAVLJENA na mjesto gdje vec je . Taj CDU sebe postavlja u kategorij ” liberal – konzervativaca ” sto vam je istodobno sto I kategorij HETEROSEKSUALNIH – HOMOSEKSUALACA ????!!!! Ta , tradicionalna DOMINACIJA Njemackih. Partija unutar EU je I dovela do budjenja prvotno Engleskog nacionalizma – nemaju Euro pa ne moraju sutjeti gdje se EU ,… Čitaj više »

Stribor Panov
2 godine prije

“Kako spaliti milijarde € bez suvišnih zašto” – naslov je knjige koju će ova islužena politička štraca “napisati” nakon što je šutnu na smetlište korisnih idiota, pod uslovom da da u međuvremenu ne izađe pred lice pravde (što joj od srca želim).

abc
2 godine prije

Ovu kravetinu treba smestiti u ludaru. Uništiče Evropu u korist SAD.

abc
2 godine prije

Pranje novca vodečih kriminalaca iz EU se vrši preko Ukrajine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI