EU pojašnjava stav o blokadi ruske eksklave

Kalinjingrad
8 komentara

Ruski operateri ne smiju prevoziti “sankcionisanu robu” preko teritorije EU drumom, navela je Komisija EU u svojim novim “dodatnim uputstvima” o tranzitu ruske robe. Dokument objavljen u srijedu dolazi usred tenzija oko ruske eksklave Kalinjingrad. Litvanija je ranije blokirala isporuku robe u region preko svoje teritorije kako bi se pridržavala sankcija EU protiv Rusije.

Tranzit željeznicom je i dalje dozvoljen, navodi se u dokumentu, ali samo sve dok zemlje članice EU “provode efikasne kontrole”. Zemlje Unije bi trebalo da „provjere da li obim tranzita ostaje unutar istorijskih proseka u posljednje tri godine“ , kao i da li odražava „stvarnu potražnju za osnovnim dobrima na odredištu“, kaže se u smjernicama.

Tranzit sankcionisane vojne robe i robe i tehnologije dvostruke namjene potpuno je zabranjen, navodi se u dokumentu, dodajući da bi se za bilo koji “neuobičajeni tokovi ili trgovinski obrasci” potencijalno moglo posumnjati da dovode do “zaobilaženja” antiruskih sankcija.

U dokumentu se posebno napominje da su članice EU “dužne da spriječe sve moguće oblike zaobilaženja restriktivnih mjera EU”. Evropska komisija je također ukazala na “važnost praćenja dvosmjernih trgovinskih tokova između Rusije i Kalinjingrada” kako bi se osiguralo da “sankcionirana roba ne može ući na carinsko područje EU”.

Dokument dolazi samo nekoliko sati nakon što je ruski list Izvjestija objavio da je EU u pregovorima s Litvanijom o ukidanju sankcija na tranzit robe u rusku eksklavu. Mediji su također tvrdili da je EU početkom jula Moskvi poslala nacrt dokumenta u kojem se navodi da će tranzit robe i željeznicom i cestom od kopnene Rusije do Kalinjingrada biti uklonjen iz sankcija.

EU je, međutim, demantovala ovu informaciju. “Nije bilo razgovora između EU i Rusije o pitanju o kojem govorite, suprotno izvještajima koje citirate”, rekao je Eric Mamer, glavni glasnogovornik Evropske komisije, novinskoj agenciji RIA upitan da prokomentariše izvještaje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ranije je zaprijetilo Litvaniji “oštrim mjerama” ako nastavi da blokira ruski tranzit do eksklave. Mjere odgovora su već pripremljene, rekla je u nedjelju portparolka ministarstva Maria Zaharova. “Evropska komisija, EU moraju shvatiti da sat otkucava”, upozorila je ona.

Litvanija je 18. juna blokirala tranzit robe željeznicom do Kalinjingrada preko svoje teritorije, pri čemu su ograničenja uticala na oko 30 % isporuka u rusku eksklavu. Moskva je te mjere nazvala neviđenim i nezakonitim, jer utiču na pristup Rusije dijelu vlastite teritorije.

Nakon objavljivanja dokumenta, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo da će pomno pratiti kako se nove smjernice EU sprovode u praksi.

Carinski odjel Litvanije je u utorak izvijestio da je zaustavio 34 kamiona koji su pokušavali da pređu njenu granicu iz Kalinjingrada i Bjelorusije jer su prevozili “sankcioniranu robu”. Kamioni su bili prisiljeni da se vrate na rusku i bjelorusku teritoriju, dodaje se. Vozila su prevozila automobilske dijelove, namještaj, staklo i alkohol, otkriva se.

blokadaKalinjingradlitvanijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Probuđeni
1 godina prije

Rusija bi trebala podići tužbu protiv EU zbog ” nanošenja teške psihičke boli I povrede dostojanstva”
EU ne pokazuje nimalo empatije za tešku situaciju u kojoj se rusija nalazi
Ruski mladiči vec mjesecima ginu, emigranti u EU trpe šikaniranje , novine šire ruže vijesti o putinu
Gdje je tome kraj?

Probuđeni
1 godina prije

Lijepo čovjek kaže, nakon 70 godina prijetnji, obistinili su se ruski strahovi, Zapad otvoreno ratuje I želi čak I vojno uništiti Rusiju

 Moramo shvatiti da smo usred svetskog rata, budući da ovaj sukob više nema smisla zvati regionalnim. Naime, celi Zapad se bori protiv Rusije preko Ukrajinaca. Ovo je globalni sukob – rekao je Vučić za Pink TV, a prenosi Rossia Today.

nekoime
1 godina prije

Znači, Rusija ima opravdanje za vojnu akciju osiguranja kopnenog koridora do Kalinjingrada. Koridora širine Litve.

Roccos
1 godina prije

Kao što sam i mislio,ovi eu zombiji misle da sa ovim ‘ slučaj koridor’ imaju asa u rukavu za beskrajno ucjenjivanje i dodatno zaoštravanje odnosa sa Rusijom. Pričekajmo još koji mjesec pa ćemo vidjeti koliko su moćne eu umišljene veličine,nesvjesni da su samo SADistanske dvorske lude.

Max
1 godina prije

Ekonomski napad.

Lucija, prva
1 godina prije

Gle.
Oni bi nešto dozvoljavali. Ili ne bi.

Postoje ugovori. Više njih.
Think about that.
Upozoreni ste.

Ma zavrći plin do daljnjega.
Za početak.
Mada …svidjela bi se meni i druga rješenja. 😁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI