EU produžava sankcije Krimu na godinu dana

Rusija-EU Sankcije
5 komentara

Vijeće Evropske unije produžilo je sankcije Krimu i Sevastopolju, prvobitno uvedene u junu 2014. kao dio strategije zajednice da ne priznaje poluostrvo koje se pridružilo Rusiji, na još 12 mjeseci, navodi se u saopštenju objavljenom u ponedjeljak.

“Vijeće je danas odlučilo obnoviti sankcije koje je uvela EU kao odgovor na ilegalnu aneksiju Krima i grada Sevastopolja od strane Ruske Federacije, do 23. juna 2023. godine”, navodi se u saopštenju.

Prema Vijeću EU, „Kao što je izjavio Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, u svojoj Deklaraciji u ime EU od 25. februara 2022. osam godina od nasilne, nezakonite aneksije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja od strane Ruske Federacije, EU ne priznaje i nastavlja da osuđuje nezakonitu aneksiju poluostrva Krim kao ozbiljno kršenje međunarodnog prava.”

euKrimrusijaSankcijeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Rusi su svjesni da sankcije nece nikad biti ukinute. Samo ce se prosirivati iz godine u godinu, a onda ce poceti uvoditi sankcije Kini i drugim drzavama. Sa kontrasankcijama ne zure, sacekace najbolniji trenutak za protivnika da udare sa njima.
Dovoljno je citati dosadne dokumete. Rusi su jos prije 6 godina u strateskim dokumentima donijeli zaokret prema Aziji. Ta odluka je neopozva. Centar svijeta se seli sa zapada u Aziju, a rusi su na vrijeme napravili zaokret i uhvatili prikljucak. Isto radi Afrika i latinska amerika.

1 godina prije

Koje li sreče….
Linija Turska-Krim radi. Tako nečeš na Krimu trebat trpiti Njemce i sličnu bagru.
Samo one koji imaju para.
Da ne dolaze u gostionu da naruče litru mineralne vode…

1 godina prije

Pa zamisli sada “njemačka turist”, sa eurima, koji je došao u Jadransko more, da se okupa, kad mu njegova vlada savjetuje, da se manje kupa…. Samo da ne smrdi.
To je ZVANIČAN SAVJET, možete ga nači na netu!

Max
1 godina prije

Mogu puhati u maslačak.

abc
1 godina prije

Sve sankcije nametnute Rusiji, dolete kao bumerang nazad u EU. To je ravno samoubistvu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI