EU produžila sankcije Rusiji

EU i Rusija
27 komentara

Deseti krug sankcija očekuje se kasnije ovog tjedna

Europska unija produljila je za još godinu dana niz proturuskih sankcija uvedenih zbog sukoba u Ukrajini. U isto vrijeme, vodstvo bloka priznalo je da mu ponestaje ciljeva za nova ograničenja. Odluka koju je Vijeće EU-a donijelo u ponedjeljak znači da su mjere produljene najmanje do 24. veljače 2024. Članovi su obećali “nepokolebljivu” potporu Kijevu u njegovoj borbi protiv Moskve, a ministri vanjskih poslova država EU izrazili su solidarnost u video obraćanju. Šef vanjske politike Unije, Josep Borrell, optužio je Rusiju za napad na “miroljubivog susjeda” prije godinu dana i ustvrdio da je Moskva očekivala pobjedu u sukobu “za nekoliko dana”. Ruska vlada inzistirala je na tome da je njezina vojna operacija bila nužna zbog kontinuiranih napada Kijeva na civile u Donbasu i sve većeg širenja NATO-a u Ukrajinu. EU Rusiji nameće sankcije od 2014., kada je oružani udar u Kijevu srušio ukrajinsku vladu i potaknuo regiju Krim na odvajanje od Ukrajine.

Od prošle veljače, EU je smanjio velik dio svoje trgovine s Rusijom, što je dovelo do posljedica poput skoka cijena energije. Ovaj tjedan očekuje se usvajanje desetog paketa sankcija. Na novoj crnoj listi navodno će se naći roba visoke tehnologije, ali i neki simbolični predmeti, uključujući toalete.

Međutim, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel priznao je prošli tjedan da Bruxellesu “nije preostalo mnogo stvari” na koje bi se ciljalo. Govoreći za belgijske novine, dužnosnik je ustvrdio da je “svaka rasprava o sankcijama mnogo teža od prethodne”. Posljednji kamen spoticanja navodno je bila sintetička guma. Neke države članice poput Poljske žele zabraniti trgovinu u kompleksu s Rusijom, dok su se druge, uključujući Njemačku i Italiju, protivile takvom potezu, izvijestio je Politico prošli tjedan. Zemlje članice EU-a prethodno su se sukobile oko predloženih ograničenja ruskih ugljikovodika, naftnih proizvoda, dijamanata i nuklearne tehnologije.

eurusijaSankcijeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Smarač
1 godina prije

Moskva drhti, Putin potpisuje ostavku.

mRNA-23-24...
1 godina prije

Sve cijene roba se vraćaju na onu razinu cijena iz 2021. godine.

Keki
1 godina prije

Eto Rusi sve ne znaju kako će to prebrodit.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Odluka koju je Vijeće EU-a donijelo u ponedjeljak znači da su mjere produljene najmanje do 24. veljače 2024.” Još godinu dana ekonomskog samoubojstva EU i bogaćenja izuzetnih na naš trošak. Za to vrijeme Rusija će se još više osamostaliti od Europe i još više povećati trgovinu kao kupac i dobavljač sa ne-NATO državama, a koja čine 83% svjetskog pučanstva. Već se i prošle godine snašla (pad BDP-a od svega 2,2% unatoč devet krugova zapadnih sankcija i ratu u Ukrajini). Mislite da će se Rusija vratiti starim europskim dobavljačima i kupcima jednom kada im EU ukine sankcije? Hoće ku..c! Naravno da će nastaviti poslovati sa prijateljskim zemljama koje su im pružile ruku kada im je bilo najteže. Svi znamo da je Njemačka gospodarski motor Europske Unije. Evo par ekonomskih podataka. Predsjednik njemačke Udruge industrijskih i trgovačkih komora (DIHK) Peter Adrian izjavio je da će zbog rata u Ukrajini (čitaj: europskih sankcija… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Jbg, ovaj deseti krug sankcija Rusiji koje EU genijalci u Briselu spremaju ovaj tjedan, a uključuje zabranu izvoza vodokotlića, wc školjki i bidea dotući će Ruse 😃
Bit će da toga nema na svjetskom tržištu 😁

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Rusija je spremna primiti izbjeglice iz Europe koje bježe od europskih sankcija Rusiji.

Ico
1 godina prije

Putin treba EUropsku uniju “pustiti niz vodu”, Putin treba prema EUropskoj uniji odmah zatvoriti slavinu za opskrbu EUropske unije plinom, pa neka se EUropljani smrznu i crknu

NOVI STARI
1 godina prije

dok sankcje ostavre svoju svhu EU bude krepala…kak im to još nije jasno?

gigi
1 godina prije

Cekam kad ce doci sankcije 25…..pa onda 72….koji NATO cirkus. Pun mi je k* bio vaseg cirkusa u Jug. pa na bliskom istoku..Dolazi predsjednik Kine najmnogobrojnijoj slavenskoj zemlji…bit ce belaja…Nikad vise nece biti mira u svijetu zahvaljujuci politicarima kao Biden, Borŕell, Ursula I ostala imperijalna gov.

Qingdao
1 godina prije

Ima I te kako istine sto kaze Dalton. Zivim u inozemstvu u zemlji treceg svijeta, sve vise ima zapadnjaka koji se ovamo preseljavaju.

Max
1 godina prije

Vrte se u krug.

Daniil Harms
1 godina prije

Pitanje je samo da li će se EU raspasti prije 15og, 25og ili 45og paketa sankcija samih sebi. Jer Rusiju očigledno boli veseljko za europske političke američke kučkice i poslušnike.

Osim toga, kada je Hrvatska upala u EU američki bordel, raspad je utemeljen.

Austrougarska, Kraljevina Jugoslavija, Kraljevina SHS, treći “rajh'”, Jugoslavija… gdje Hrvatska uđe, sve završi općom bježanijom.

Problem je tog trenutka što (kako je Saša Antić iz tbf-a sročio) “povijest ispiše novu, krvavu stranu, u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu”.

Ivan
1 godina prije

Kada ce konacno netko koknuti onu olinjalu krmuzinu Ursulu i rijesiti EU zla?

Zlovenac
1 godina prije

Koliko vidim, svi mi potrošači smo Rusi.

SIRIUS
1 godina prije

Pitanje je tko od tih sankcija ima problema u životu, kao nema ih masa koji na tome zarađuju milijarde? Kladim se da su to kmetovi i nekakva srednja klasa u Rusiji. Kao i svugdje, ta super bogata gamad žive dalje i smiju nam se. Dapače, teče daljnja otimačina i silovačina. Zaboga, kaj mislite tko sve ovo naređuje i tko piše scenarij pa ga dostavlja medijima da ga ponavljaju? Padaju tužbe lijevo desno, ljudi malo puni nade malo očajni. To se inače zove doktrina šoka, Naomi Klein.
Ja brate ne vidim nit jednog benefaktora za kmetove. Dapače, vidim samo kako nas ciljaju. Kuhaju ko glupe žabe.

Ivan
1 godina prije

Hoce li konacno netko skinuti s trona onu korumpiranu krmacu Ursulu? Ili za to treba unajmiti nekog 007 agenta?

Oli
1 godina prije

Deseti krug transakcija

Voltaire
1 godina prije

Ovo je poznasto !! EU lazljivci upljuvali se pricajuci..Rusi na koljenima za mjesec dana i sto bi ?? Odosmo mi laganini u 3PM. (:

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI