EU se zbog utjecaja Euroazijske unije plaši gubitka Srbije i ciljeva Moskve u regiji

Vojna vježba Štit
125 komentara

29. listopada su završene rusko-srpske vježbe “Slavenski štit” tijekom kojih je Rusija prvi put izvan svojih granica rasporedila S-400 u svrhe obuke. Osim toga, Srbija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini s Euroazijskom unijom. Takva aktivnost euroazijskih zemalja zabrinula je vodstvo Europske unije, koje je prethodno govorilo o nespojivosti kursa ka europskim integracijama i suradnje s Istokom. Georgij Engelhardt, istraživač na Odjelu za suvremenu povijest srednje i jugoistočne Europe na Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka znanosti govorio je o tome kako će se razvijati odnosi između balkanskih zemalja i članica Euroazijske unije (EEU) i što je korijen ogorčenosti Bruxellesa zbog otvorenosti Beograda prema Istoku.

Eurasia Expert: Georgij Nikolajevič, 25. listopada potpisan je Sporazum o zoni slobodne trgovine između Srbije i EAU. Zašto je, prema vašem mišljenju, Europska unija tako oštro reagirala na potpisivanje ovog ugovora? Uostalom, koliko znamo, Srbija je već potpisala sporazum o pridruživanju s EU?

Georgij Nikolajevič Engelhardt: Da, to je apsolutno točno. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan je još 2007. godine. Nizozemska ga je ratificirala prošle godine, a od 2014. traju pregovori traju. Mislim da je nezadovoljstvo Bruxellesa uzrokovano činjenicom da se država povezala s alternativnim integracijskim modelom, ili s drugim integracijskim centrom. Odnosno, država koja se dugo smatrala apsolutno bez alternative, te koja je ušla u zonu političke i ekonomske dominacije EU, odjednom, iako teoretski, ulazi u neki drugi oblik integracije s drugom strukturom. To izaziva iritaciju, posebno u kontekstu problema same Europske unije u cjelini, poput mogućnosti da Velika Britanija napusti EU, kao i neke druge zemlje. EU sada prolazi kroz teška vremena koja ne doprinose smirenoj reakciji čak i na događaje koji ne predstavljaju nikakvu izravnu prijetnju.

Eurasia Expert: Koliko razumijem, zemlje EEU su do ulaska u Europsku uniju 2009 imale vrlo sličnu situaciju s Hrvatskom. Bilo je trgovine, ali tada to nitko nije spriječio. Zašto, dakle, u slučaju Srbije takva reakcija?

Georgij Nikolajevič Engelhardt: Poanta je u temeljnoj razlici između situacije prije jednog desetljeća i trenutne. Kriza 2014. u odnosima Rusije i Europske unije je dovela do snažnog režima sankcija za obje strane. Unatoč pozitivnoj dinamici u prošloj godini u političkim odnosima Moskve i Bruxellesa, oni su sada na znatno nižoj razini nego prije 2013. Udar ukrajinske krize iz 2014. još uvijek nije prevladan. Sjećamo se kako je Europska unija s neprikrivenim osmijehom prihvatila vijest o stvaranju Euroazijske unije, razgovarala o nemogućnosti uspoređivanja njihovog već „dobro funkcionirajućeg i moćnog sustava“ s našom „improvizacijom“. Nitko nije želio ozbiljno razgovarati o EEU i nije shvaćao što od toga može biti. Sada postepeno postaje jasno da postoje “nekakva politička dostignuća”, naglašena činjenicom da je zemlja iz zone utjecaja EU zainteresirana za euroazijski integracijski sustav, što je službeno potvrdila deklaracijom.

Eurasia Expert: Razgovarajmo o odnosima Srbije i Rusije, koja je njezin središnji partner u EEU. Trgovina između zemalja nije na najvišoj razini, ali Rusija u Srbiji ima značajna ulaganja. Na što su ona usmjerena?

Georgij Nikolajevič Engelhardt: U rusko-srpskim ekonomskim odnosima tradicionalno dominira energetski sektor. Srbija je rijedak primjer u zoni utjecaja EU gdje je ruska korporacija uspjela kupiti nacionalnu energetsku kompaniju. Tu je također ulaganje u infrastrukturu, odnosno zajam Ruskih željeznica za modernizaciju lokalne željezničke mreže u Srbiji. To su dva glavna stupa. Ostatak investicija se još uvijek ne primjećuje u pozadini njemačkih, austrijskih, pa čak i neobičnih turskih ulaganja u gospodarstvo Srbije. Ali tamo u pravilu u sva tri slučaja govorimo o srednjim poduzećima, ne o divovima. To su manja poduzeća koja na srpsko tržište ulaze vrlo široko i raznovrsno. S druge strane imate kineske korporacije koje stoje iza velikih ulaganja u metalurški kombinat u Smederevu, metalurgiju u Boru, infrastrukturne projekte i drugo.

Eurasia Expert: Ali koji su interesi Turske u Srbiji? Također sektor sirovina?

Georgij Nikolajevič Engelhardt: Ne, to je laka i prehrambena industrija, a postoje čak i veliki infrastrukturni projekti, na primjer, izgradnja autoceste Beograd-Sarajevo, kao i modernizacija cestovne mreže regije Sandžak, smještene između Srbije i Crne Gore. Turska se dugo pozicionirala kao zaštitnica muslimanskih zajednica na Balkanu, a to se prije svega odnosi na Bošnjake u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, kao i na kosovske Albance, te muslimanske manjine u Bugarskoj i Grčkoj.

Eurasia Expert: Zaključujući razgovor o zoni slobodne trgovine, recite mi koji scenariji vidite za daljnji razvoj situacije? Da li Srbija doista vidi Euroazijsku ekonomsku uniju kao alternativu europskim integracijama?

Georgij Nikolajevič Engelhardt: Najvjerojatnije će se nastaviti razvoj trenutnih trendova. U okviru ovog novog Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbija-EEU, Beograd će možda pokušati iskoristiti neke svoje dodatne mogućnosti i prema Armeniji i Kirgistanu. Iako je u slučaju ovih zemalja opseg njihovog tržišta ograničen, a ekonomije tih država su po strukturi vrlo slične srpskoj. Još je teško reći koja se područja mogu pokazati kao obećavajuća za trgovinu. Sada je potpisivanje sporazuma više političkog i okvirnog karaktera, ali povijest Europske ekonomske zajednice pokazuje da samo postojanje takvih sporazuma s vremenom zemljama može pružiti isprva neočekivane mogućnosti, nova područja i sektore u kojima će suradnja učinkovito rasti. Možda će potpisivanjem sporazuma rusko i poslovanje zemalja EAU dobiti veći pristup srpskom tržištu. Na primjer, isti Aeroflot, koji je prije desetak godina bio zainteresiran za kupnju srpskog nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika, bilo bi obećavajuće za razvoj poslovanja ruske tvrtke u Europi. Tada nije uspio. Tijekom posjeta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva 21. listopada Beogradu je Air Serbia potpisala memorandum o namjeri da razmotri mogućnost kupovine ruskih putničkih zrakoplova Suhoj Superjet 100. Dakle, čak i ako govorimo na razini memoranduma o namjerama, već se stvara povoljniji kontekst.

Eurasia Expert: Od 23. do 29. listopada u Srbiji su se održavale vojne vježbe „Slavenski štit“ u okviru kojih je rusko ministarstvo obrane prvi put poslalo S-400 izvan teritorija Ruske Federacije. Mislite li da je to bilo pružanje dodatnih dokaza da srpska strana razmatra mogućnost aktivne interakcije s EEU?

Georgij Nikolajevič Engelhardt: Specifičnost Srbije je u tome što je NATO bombardiranje 1999. godine prouzročilo duboke psihološke traume u srpskom društvu. Jedna od posljedica ove traume je razmišljanje da je sustav protuzračne obrane S-400 svojevrsni spasonosni kišobran koji bi, da je u tom trenutku bio u blizini tadašnje SR Jugoslavije, spasio stanovnike od strahota koje su proživjeli. Bez obzira na valjanost ovog stava, on je vrlo raširen i duboko je ukorijenjen u svim sektorima srpskog društva. Trenutno je to apsolutno nesporan nacionalni aksiom i društvu u Srbiji vjeruje da je S-400 čudo od oružja. A činjenica da se iznenada pojavilo na srpskom teritoriju je vrlo značajna prije svega s domaćeg političkog stanovišta, sa stanovišta samosvijesti i mira. Stoga je tu činjenicu teško precijeniti. Zapravo, često su svi protivnici Ruske Federacije govorili Srbiji „kako im Rusija tada nije dala ni S-300 i da to nikada neće učiniti“. Ova retorika je često djelovala vrlo dobro, ali je sada demantirana. Vrlo su snažna očekivanja da će na ovaj ili onaj način ovi sustavi ostati tamo, iako službene vlasti kažu da su do sada kupile samo „maketu“. Vidimo da su NATO i ostale zemlje u regiji još uvijek vrlo suzdržane u reakcijama, ali sasvim je očito da svi čekaju kraj vježbi i da postane jasno što je ostalo, a što se vratilo u Rusiju. Trenutno je službeno navedeno da su u ruskom sustavu protuzračne obrane obučavane srpske posade, uključujući pucanje iz njih na poligonu u blizini Astrahana. Situacija je u tom pogledu trenutno napeta i još nije riješena. Čim dobijemo odgovor na ovo pitanje, odmah ćemo vidjeti kako će u regiji kretati reakcije, izjave, akcije i tako dalje u regiji.

Eurasia Expert: Posljednje pitanje odnosi se na Rusiju i njezin utjecaj na balkanskom području. Očekuju li se promjene u skorije vrijeme ili obrnuto, možda „povlačenja“?

Georgij Nikolajevič Engelhardt: Prema mom mišljenju, za sada je sve prilično predvidljivo. Rusija trenutno ima najveći utjecaj u Srbiji i Republici Srpskoj u BiH. Izvan njih je utjecaj Rusije je mnogo manji. Na primjer, u Albaniji i samoproglašenom Kosovi je prisutnost i utjecaj Rusije općenito minimalan, a ako Albanija barem izjavljuje svoju namjeru razvijanja odnosa, reći isto za Kosovo je preuranjeno. Sa drugim entitetom u BiH, Federacijom Bosne i Hercegovine, Rusija ima mnogo manje interakcija i suradnje nego što bi to vjerojatno bilo moguće. Rusija ima vrlo dobre financijske odnose sa Slovenijom, te nešto manje ekonomski vidljive, ali pozitivne i s Hrvatskom. Što se tiče istočnog Balkana, poznato je da se u Bugarskoj razvila vrlo napeta situacija, gdje izvjestan napredak u infrastrukturnim projektima prate redoviti politički skandali, pokušaji iskorjenjivanja ruskog utjecaja i općenito same tradicije rusko-bugarskih odnosa. Rusija ima relativno neutralne i korektne odnose s Rumunjskom, obzirom na to da je ova država najmanje ekonomski povezana s Rusijom u odnosu na sve ostale države u regiji, a energetski je to samozatajna država. Odnosi s Grčkom razvijaju se prilično dvosmisleno, na čijem dijelu postoje povremeni pokušaji razvijanja suradnje, koji daje različite uspjehe. S Crnom Gorom je situacija i dalje prilično napeta na političkoj razini, jer je vodstvo ove zemlje svoju antirusku politiku učinilo jednim od aduta u odnosima sa Zapadom. Općenito, situaciju možemo nazvati „stabilno nestabilnom“.

Eurasia Expert

Intervju
Pretplatiti se
Obavijesti o
125 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
frutek
4 godine prije

da baš…

tihobl
4 godine prije

Za EU je jedini spas da krene za Srbijom i otpocne pregovore sa EAU. Ali do briselske ekipe ne moze se ocekivati da razmislja i od toga nema nista. Ostaje Makronu da uspostavi poslednju dijagnozu pacijentu.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Mozes EU zaboraviti Srbiju,nisu srbski politicari blbci d anevide kako eu funkcionira,tko tamo kolo vodi itd.Srbijia ima veci interes i sigurnost da je u savezu sa Rusima nego saEU. EU nebi imala toliku nacionalnu sigurnost kao sto ima sa Rusijom.Kako su prosle drzave koje su usle u EU,gube svoju nacionalnu sigurnost,svoju kulturu itd..eu namece raznim zakonima svoja pravila koja se nepodudaraju sa nacionalnim interesima Srbije.Sa druge strane Rusija nikome nenamece svoja pravila,naprotiv,zeli ocuvanje kulture jednog anroda..To je dokaz,koliko u Rusiji ima naroda i narodnosti i svi svojom kulturom rad eu interesu Rusije a u EU je to suprotno.Osim tih kulturnih i naiconalnih stvari,Srbija nema sanse da se probije na EU trziste sa svojim proizvodima kao sto je Euroazijsko trziste.Zato,Vucic vodi dobru politiku a Srbija uskoro postaje jedan od glavnih politickih lidera na Balkanu.Nato bazi na Kosovu je uskoro odzvonilo kao cjelopupnom Nato savezu.Vec Macron pomalu to kroz medije naznacuje,da je… Čitaj više »

basso
4 godine prije

Srbija je za nato i EU bila izgubljena vec 1992 godine.Srbi igraju samo igru sa EU,oni znaju da srbija nikada nece uci u EU,a i sami srbi ne zele u EU niti u Nato.Proces povezivanja sa rusijom je u toku,i dok ne bude definitivan srbi moraju da sprijece moguce americke sankcije,koje bi u ovom trenutku bile pogubne.Vucica mozes da volis ili ne volis,ali je cinjenica da je on opasan i namazan politicar,i svakako je najsposobniji predsjednik na balkanu.Rusi ce postaviti u srbiju najmodernije raketno naoruzanje i tako ce propasti nato sirenje na istok,a i njihov odbrambeni stit .Srbija je velika greska EU i Nato-a.

Son of Alerik
4 godine prije

Idemo od kraja – nestabilno stabilna situacija na Balkanu – čini se da je to trajno stanje u kojem uvijek ima mjesta za sve vucibatine ovog svijeta. Nema te sile kojoj ovdje nisu otvorena vrata. Ako ne mogu prodrijeti izravno u vlast, mogu financirati oporbu. Pa će vlast biti na strani EU, oporba će zagovarati Kinu i Rusiju. Drugdje će vlast biti za Rusiju, a oporba za EU. Najveći nedostatak zemalja nastalih raspadom Jugoslavije je gubitak samosvijesti i samopouzdanja, nedostatak vizija, ciljeva i preživljavanje iz dana u dan. Kod nas se to izražava krilaticom iz Prohujalo s vihorom – Sutra je novi dan. Kao ‘bit ćemo pametniji’, možda zapuše bura umjesto juga i razbistri glave. Ozbiljne zemlje imaju koncenzus oko nacionalnih ciljeva, one druge idu kako vjetar puše. Od svih zemalja ex YU odskače uvijek Slovenija,. Oni znaju što hoće i oko toga su jedinstveni – hoće dio hrvatskog mora… Čitaj više »

shumadinac
4 godine prije

Da li su Srbima bliži Rusi nego Englezi. Francuzi, Nemci?
Srpska vlast ima neuporedivo veću autonomiju u odnosima sa Istokom nego sa Zapadom.

Tačno je da Srbija još uvek ima mnogo veći izvoz na Zapad nego na Istok ali na Istoku se uzdiže srednja klasa koja je odlična prilika za privredu Srbije. Već se vidi takmičenje za to tržište prema kome Srbija ne da nema prepreke (kao prema Zapadu) već “sa pola mozga” može da ima povlašten prolaz.

Zaključak…

Fabijan
4 godine prije

Sada se polako pojazuje PRAVI razlog raspada SFRJ
u guzvi raspada CCCP novog preslagivanja karata, svi osim Srba su htjeli na Zapad
Samo je Sloba i JNA sa poluzapadnog statusa htjeli k Rusima
Da su oni pobijedili, Juga bi danas bila kao Bjelorusija
Vucic, Slobina sjena, vrhunski manipulator, uspio 20 godina zavlaciti EU, povuci puno novaca, Ali maske padaju…
To je dobro
Svakome Svoj izbor pa sretno svima bilo
Bez lazi I pretvaranja

Kvisko
4 godine prije

EU se zbog utjecaja Euroazijske unije plaši gubitka Srbije ???
Kako da ne, bas im fali jos jedna zapustena balkanska drzava,koju treba hraniti i uciti postenju i radu poput RH.

Kvisko
4 godine prije

EU ako misli opstati,mora kao prvo i osnovno minirati Karavanke tunel,nakon toga podici Europski zid po starim granicama Europe koje su djelile zapadni od istocnog bloka a Ex Jugoslaviju pokloniti Caru i Sultanu nek se sami dogovore kako ce to podjeliti.

eu kolonija
4 godine prije

velika je dilema u srpskom narodu. s jedne strane ima rusa brata a s druge strane ima bruselesskog phedera, nekrrofila, onoga što ga bombardirao. stvarno je pitanje na koju stranu se okrenuti. s jedne strane ima rusa koji garantira srbima da ga nitko nesmije više napasti a s druge strane imaju njemačku koju interesira srbija samo onoliko, koliko je I hitlera interesirala, da obezbijedi sebi put do bliskog istoka I to po cijenu nestanka srpskog naroda I imamo ameriku koju interesira srpsko kosovo ali samo onoliko da bi mogla kontrolirati njenačku. znam da za srpsko rukovodstvo “nema” te dileme I da bi se oni već sutra pridružili onima koji ih plaćaju da izigravaju petu kolonu u vlastitom narodu ali narod se nešto “dvoumi”, onaj što je ostao u srbiji I traži svoju sreću na ovome svijetu na svojoj rodnoj grudi, ne oni što su otišli. upamtite: “BOLJE SU SANKCIJE OD… Čitaj više »

siogiusngiunsfugvsndvksdvkdsnjsydxj
4 godine prije

Rusi ako misle sebi dobro moraju dati srbima i S-400 i bukove i pancire i torove, bez toga badava kreće. Nije Vučku lako, mora dati potpis za Kosovo raus iz Srbije al kako to da uradi kad je narod impregniran time po stoljeća. Ovi sa šerko zapada mu šalju mrvice da uvjeri srbe kako im je lijepo u ciokapitalizmu, njegovi dobošari kradu iste građane na sve načine viđene i kod nas ovdje zapadnije i ništa dobro neće imati narod ako prihvati lihvu za boga. Tko bi vjerovao da će Vućku biti veći prijatelj donmeh turkeša nego neki Makaroni gerontofil. Bude li Vučko sebe samoubio potpisom na raus Kosova bit će slavljen kao veliki demokrata i zato ovi stalno vrše pritisak na njega i iako je njihov portćko on glumata da se nećka. Srbima je bolje da budu otok slobodan u jewropi al će morati trpiti razne sankcije i jesti travu… Čitaj više »

alfa33
4 godine prije

Ma baš im fali netko sa Balkana,ovi samo hoće dati sami sebi kao da su neki bitan faktor …koliko dobrog im je dala hr ulaskom,samo za radnu snagu i čuvanju vanjskih granica,tako da kad bi opet došlo do čerupanja kod nas(a hoće) samo bi opet poslali vojsku na svoje granice i čekali da završi cirkus..dobri smo jedino da ginemo za tuđe interese,kad nemamo ili ne želimo za svoje. I još nešto,da nas puste na miru svi oni skupa, EU, MMF, Ameri, Rusi…. Postojala bi velika šansa da se dogovorimo i da ostvarimo napredak i bolju budućnost za svih nas,jer kad bi nas ovi pustili na miru,prvo što bi se moglo dogoditi to je da nebi bilo ovakvih političara na vlasti,jer ih oni sami podržavaju isključivo zbog njihovog interesa.

Slavonac
4 godine prije

Ovdje samo citam o slavenima,jednom nebeskom narodu.Koja je to vjezba,a ucestvovala samo mala srbija.

Tink
4 godine prije

Bitno je da na zapadu nema tih posasti koje nabrojaste. Tam.o je utociste morala, etike,empatije prema drugima, nema droge, prostitucijs, porodicne vrednosti su na prvom mestu, ne propagira se izopacenost svake vrste i tako jedan raj na zemlji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI