EU spremna da sabotira mađarsku ekonomiju zbog Ukrajine

42 komentara

Evropska unija se sprema da ukine sva finansiranja Budimpešte u pokušaju da naškodi „radnim mestima i rastu“ ako premijer Viktor Orban nastavi da blokira pomoć Ukrajini, objavio je u nedelju Financial Times, pozivajući se na strateški dokument zvaničnika EU.

Prošlog mjeseca Mađarska je stavila veto na dodatnih 50 milijardi eura (55 milijardi dolara) u finansiranju EU za Ukrajinu, a Orban je obećao da će zaustaviti bilo koji budući finansijski paket na hitnom samitu prošle sedmice.

Prema izvještaju, EU sada planira da namjerno cilja na ekonomske ranjivosti Mađarske, ugrozi njenu valutu i potkopa povjerenje investitora u Budimpeštu.

„U slučaju da ne dođe do dogovora na [samitu] 1. februara, drugi šefovi država i vlada bi javno izjavili da u svjetlu nekonstruktivnog ponašanja mađarskog premijera… ne mogu zamisliti da će sredstva EU biti dostavljena Budimpešti, Financial Times citira dokument.

Nadalje je navedeno da bi bez financiranja “finansijska tržišta i evropske i međunarodne kompanije mogle biti manje zainteresirane za ulaganja u Mađarsku”. To bi moglo “brzo da izazove dalje povećanje troškova finansiranja javnog deficita i pad valute”, navodi se u izvještaju.

Troje diplomata EU izjavilo je za FT da mnoge zemlje podržavaju plan. “Ulozi su visoki. To je ucjena”, smatra jedan od diplomata.

Mađarski ministar EU Janoš Boka prokomentarisao je da, iako nije svjestan finansijske prijetnje, Mađarska neće “popustiti pod pritiscima”.

„Mađarska ne uspostavlja vezu između podrške Ukrajini i pristupa fondovima EU i odbija druge strane da to čine“, rekao je on. “Mađarska je i nastavit će konstruktivno učestvovati u pregovorima.”

Naglasio je važnost “očuvanja” jedinstva EU i naglasio da je Mađarska spremna “na kompromise” sve dok “vitalni interesi” zemlje nisu pogođeni.

Portparol Saveta EU odbio je da komentariše.

eumađarskaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DEDA
2 mjeseci prije

GAZDE ZAHTJEVAJU POSLUH.

tuf
2 mjeseci prije

Kad se samo sjetimo koliko su im bila puna usta “ekonomskih ucjena” Putina. Ono što SAD i EU provode desetljećima je neusporedivo štetnije (dapače, Nijemci se valjda još sjećaju da im industrija baš i nije stenjala dok su dolazile “tiranske molekule”).

Vlatko
2 mjeseci prije

Iz EU najprije bacu mamac da neku zemlju uvucu a onda dolazu prijetnje i ucjene.
Demokracija ne vrijedi nista.
Svi se moraju podvrgnuti najacem a to je Njemacka.
Ovako pisu Natovske novine za Lukasenka
Alexander Lukashenko, self-proclaimed President of Belarus…
Kazu da je on sam sebe proglasio predsjednikom Bjelorusije zato jer ga nije proglasio NATO pakt.

Zvone
2 mjeseci prije

Madžari, ako su pametni, trebali bi da izlaze iz EU i uđu u BRICS a vojnički bi se trebali povezati sa Rusijom i Kinom.

2 mjeseci prije

Smešno je misliti da Orban nije svestan kakav ga (ih – celu Mađarsku) pritisak čeka ali igra na duge staze – izvućiće od Brisela sve što može i to iskoristiti za jačanje realne privrede i pripremu za oslanjanje na sopstvene snage.

Oni koji nastave da prosjače vremenom će da padaju sve niže i da ne samo glume (kako bi isprosili nešto) već će zaista postati nesposobni za samostalan život.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Izbacite Mađarsku iz EU i NATO 😁

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Dok EU radi na tome da sama sebe politički, gospodarski i vojno uništi zbog Ukrajine (tema u ovom članku na portalu je tipičan primjer), Washington Post je objavio da administracija američkog predsjednika Joea Bidena sastavlja novu strategiju za Ukrajinu, koja će umanjiti naglasak na vraćanje teritorija koje je zauzela Rusija i umjesto toga se usredotočiti na pomoć Ukrajini u obrani od novih ruskih napredovanja. I – pazite ovo – u tom tekstu nadalje piše da će se američkom novom američkom planu pridružiti 30 zemalja koje podupiru Ukrajinu. Svaka od njih priprema dokument u kojem navodi svoje obveze koje će izvršiti tijekom idućih 10 godina. Idemo se kladiti da je od tih 30 država Five Eyes plus članice EU. Velika Britanija ga je već potpisala, o čemu je portal nedavno pisao. Dio predviđenog novca je predviđen za razvoj ukrajinske industrijske baze za proizvodnju oružja koja može barem držati korak s ruskom… Čitaj više »

vanja
2 mjeseci prije

Toje situacija kao kad uzmeš kredit na 40 godina.U početku je lepo,uselio si u kuću,ali kreditor postaje sve suroviji,menja uslove otplate,ucenjuje,uslovljava,a ne da ti da prevremeno otplatiš i budeš slobodan čovek…ebeno.

eks
2 mjeseci prije

Orban je odgovorio da ucene i pretnje Brisela neće prihvatiti .

Sparkling
2 mjeseci prije

Pravila, sporazumi, deklaracije, dokumenti o sporazumima, zakoni i još svakakva s.anja više apsolutno ne vrijede.
Ako ne igraš kako ja sviram, moram te svim silama zatući ne pitajući za cijenu i posljedice a ne razmišljajući pritom kakve ću štete nanjeti samom sebi. To je današnja zapadna demonkracija.
Što drugo preostaje Orbanu nego da kaže: “e sada je dosta” Izađe iz nakaradne EU i zaprijeti da će se pridružiti BRICS-u.
Da vidite kako bi se EU pudlice odmah usplahirile i podvile rep jer bi to bio poziv većini nezadovoljnih u EU.
Lp

Max
2 mjeseci prije

Neće uspjeti.

xyz
2 mjeseci prije

Mađari neče nasjesti na pretnje. Njima takva pedero-lezbo-pedofilska EU uopšte ne odgovara. A krediti se mogu dobiti i u Kini i Rusiji, da o vojnoj pomoči i ne govorimo.
Svet nije više jednopolaran i vlasti jedne velesile i Mađari če to znati dobro izkoristiti u vlastitu korist. A naivnim amerofilskim zemljama neka bog pomogne, jer su zatrovani američkom propagandom i njenim nakaradnim navikama.

2 mjeseci prije

ne mogu se uvesti carine ali moze se povecati pdv. veci pdv je porez na vecinom uvoznu robu. domaci proizvodjaci i potrosaci se mogu obestetiti smanjenjem poreza na rad i proizvodnju.

abc
2 mjeseci prije

Vlasti EU žele uništiti mađarsko gospodarstvo zbog odbijanja pomoći Ukrajini, piše Financial Times.
Prema publikaciji, Bruxelles će srušiti tečaj mađarske nacionalne valute i smanjiti investicijsku privlačnost zemlje kako bi zemlju lišio radnih mjesta i usporio gospodarski rast.
Mađarski ministar za europska pitanja János Boka rekao je za FT da nije upoznat s takvim prijetnjama, ali je istaknuo da Budimpešta “ne popušta pod pritiskom”.
Istodobno, diplomatski izvori iz EU rekli su FT-u da “mnoge europske zemlje” podržavaju predloženi plan.

abc
2 mjeseci prije

EU sve više postaje smrdljivi bazen govana. Kad netko pokuša da iz njega pobjegne, ostali ga potegnu nazad.

Motorola
2 mjeseci prije

Mafijaške ucjene su specialitet prozapadne kradopolitike.

Zimek
2 mjeseci prije

Ako imaju za djaba plin i nema “doktora” i “inzenjera” i industrija i poljoprivreda mogu bujati…

Zimek
2 mjeseci prije

I turizam

Noname
2 mjeseci prije

Liberalna javnost u cjelini provela je posljednjih nekoliko tjedana u panici – zbog neuspjeha u Ukrajini. Oni više ne vide šanse za pobjedu Kijeva – nove tranše se ne dodjeljuju, zapadni arsenali su prazni, a ukrajinske rezerve oružja ubrzano nestaju. Sami Ukrajinci bilježe pojačan pritisak Rusije na svim sektorima fronte – od Zaporožja i Avdejevke do Bahmuta i Kupjanska. U određenim područjima ruska vojska izvodi i do 50 napada dnevno. Rusija ima prednost u topništvu i bespilotnim letjelicama. Ukrajinci su morali smanjiti upotrebu granata na 2000 dnevno – nasuprot 10 tisuća za Rusiju. Novinar Simon Shuster, koji se upravo vratio iz Kijeva, već očekuje obračun Zelenskog – odmah nakon rata. Međutim, opcija obračuna mogla bi doći mnogo ranije, s obzirom na to kako je Zapad počeo raspravljati o izgledima vojnog udara ili trećeg Majdana. A onda je izbio novi skandal – o krađi 100 tisuća granata u Ukrajini. Ne čudi… Čitaj više »

Darko
2 mjeseci prije

Još malo pa će se EU riješiti ove ukrajinske kurvetine Ursule i njezine bagre od EU komisije.

Karma
2 mjeseci prije

Eu komisija leglo psihopata, vrlo toxicna briselska krcma.
Podrska Madjarskoj od hrvata.
Slobodna Madjarska i van iz EU

gigi pinna
2 mjeseci prije

Samo je pitanje vremena kada će se, hvala Bogu, dogoditi i E(U)xit, LOL!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI