EU traži veće poreze za Google, Facebook i Amazon

Porez na društvene mreže
15 komentara

Tehnički divovi poput Googlea, Facebooka i Amazona mogli bi biti prisiljeni plaćati veće poreze u Europi, dok vlade traže nove prihode za rješavanje krize Covid-19, izvijestio je CNBC pozivajući se na svoje izvore.

„Vidimo da razgovori o porezu na digitalnu robu/usluge najbrže napreduju u Europi, gdje se razmjer planova da se proračun EU koristi za financiranje gospodarskog oporavka od koronavirusa, može vidjeti po tome da se Bruxelles snažnije počeo zanimati za potencijalno vrlo privlačnu, poreznu osnovicu na e-trgovinu i  trgovinu digitalnih usluga“, rekao je David Livingston, analitičar istraživačke tvrtke Eurasia Group.

Očekuje se da će Europska komisija ovaj tjedan predstaviti nove planove potrošnje i vjerojatno će kao nove izvore prihoda pozornost usmjeravati na nove poreze, poput carine na ugljik.

Prema Dexter Thillienu, višem analitičaru industrije Fitch Solutionsa, dva su razloga zbog kojih bi tehnološkim divovima moglo biti naloženo plaćanje većih stopa. “Prvi je da će to biti tvrtke koje zarađuju najviše novca za vrijeme i nakon pandemije, a drugi je taj što je bilo velikih pomaka prema digitalnom oporezivanju”, rekao je.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) odgađala je svoj cilj postizanja digitalnog poreznog plana od srpnja do listopada, napominjući da se plan može izraditi u postupnom procesu koji traje do 2021. godine.

U međuvremenu, Europska komisija priopćila je kako će oživjeti razgovore na europskoj razini, ako ove godine ne bude postignut dogovor na razini OECD-a. Prema povjerenstvu, digitalne tvrtke plaćaju prosječno efektivnu poreznu stopu od 9.5 posto u EU, u usporedbi s 23.2 posto za tradicionalna poduzeća. Tehnički divovi inzistiraju na plaćanju onoliko poreza koliko su zakonski dužni.

Europska unija optuživala je ”Big Tech” ili velike tehnološke kompanije da uzimaju novac od gospodarstava europskih zemalja, koristeći njihovu složenu strukturu kako bi dio dobiti usmjerile u države članice, koje imaju niske stoper poreza. Povjerenica Europske komisije za zaštitu tržišnog natjecanja, Margrethe Vestager dobila je zadatak da do kraja 2020. godine smisli „pravedan europski porez”, u slučaju da globalni napori u smjeru reformi digitalnog oporezivanja ne postignu napredak.

Stručnjaci kažu da bi oporezivanje digitalnih tvrtki moglo napredovati i u drugim dijelovima svijeta. „Tijekom dužeg vremenskog razdoblja vidimo kako druge zemlje počinju istraživati poreze na digitalnu robu i usluge, posebice kada razmjera prelaska na digitalnu trgovinu u posljednjih nekoliko mjeseci, zbog dislokacija povezanih s Covid-19 postane jasna. Istovremeno će i brojne druge zemlje pokušavati pronaći novi izvor prihoda”, rekao je Livingston.

COVID-19FitchOECD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
John Galt
3 godine prije

Reket.

Starina
3 godine prije

Tresla se brda rodio se miš. Prije dvadesetak godina je Francuska tražila od Microsofta 2 milijarde dolara poreza, na kraju su im nakon dugog natezanja platili 300 miliona.

oisfgvuawrfawrfawrfuawrfa
3 godine prije

Zamazivanje očiju, i đe u i ovo troje rade za istoga.

Max
3 godine prije

Pa i treba tako.

Lucija
3 godine prije

“…digitalne tvrtke plaćaju prosječno efektivnu poreznu stopu od 9.5 posto u EU, u usporedbi s 23.2 posto za tradicionalna poduzeća.”

ZAŠTO? I čija je ovo ideja prvobitno? Tko je ovo potpisao – suđenje.

Bosanac
3 godine prije

I pravda ce pobijedit..al u k#rcu, osim ako se ljudi sami za nju ne izbore

Ana
3 godine prije

To im je svo dostignuce- derati i klati porezima one koji rade. Sigurno je da Google, FB i Amazon porez ama bas nikakav platiti nece!

Leon Mihalić
3 godine prije

Nadam se da Europska komisija neće dobiti ni eura od tehnoloških kompanija. Nekako imam osjećaj da političari neče potrošiti taj novac na ništa dobro.

qyu
3 godine prije

Ja se davno “skačio” sa gugl, fejs, i sl. prevara. Nema boljeg “poreza”!

Jer, ne postoji aplikacija koja može u realnom vremenu tretirati količinu podataka generiranu od strane nekoliko milijardi korisnika.

Mišn imposibl! Ende.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI