EU treba ”ratnu ekonomiju”

Oruzje
94 komentara

EU mora drastično povećati proizvodnju municije i teškog naoružanja ako želi pomoći Ukrajini da uspije u sukobu s Rusijom, izjavio je u subotu Wolfgang Ischinger, bivši predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije i iskusni njemački diplomata. Naglasio je da će pristalice Kijeva ostati bez zaliha ukoliko ne transformišu svoje ekonomije.

“Mnogo toga ukazuje na to da je ovaj rat daleko od kraja. Stoga je neophodno da planiramo dugoročno”, naglasio je Ischinger u intervjuu njemačkom listu Welt. “Svi vojni stručnjaci koje poznajem kažu da zalihe starog sovjetskog oružja i odgovarajuće municije ponestaju.”

Ukrajina je primorana da ispali onoliko municije dnevno koliko mi proizvedemo za pola godine. Kraj naših zaliha se nazire. Šta slijedi? Ko se bavi dopunom? Ratna ekonomija znači da mi – unutar NATO-a i u koordinaciji na evropskom nivou – preuzimamo inicijativu i pozivamo evropske kompanije za naoružanje da proizvode više oružja i više municije kao rezultat rata.

Ischinger je rekao da bi snabdijevanje Ukrajine teškim naoružanjem, poput tenkova, projektila, sistema protivvazdušne odbrane i dronova, trebalo da bude “kontrolisano i koordinirano” od strane EU, kao i vlada pojedinih država članica. Dodao je da redovni sastanci zapadnih zemalja koje podržavaju Kijev oružjem i vojnom opremom u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj nisu dovoljni. „One su svakako od velike pomoći, ali nam je potrebno političko određivanje prioriteta kako bi industrija imala potrebne specifikacije“, rekao je.

Moskva je više puta pozivala kolektivni Zapad da prestane da “pumpa” Ukrajinu oružjem, tvrdeći da će to samo produžiti neprijateljstva i patnju običnih Ukrajinaca, a ne promijeniti krajnji ishod sukoba.

Od 2008. do 2022. Ischinger je bio predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije, najvećeg godišnjeg multinacionalnog događaja o politici sigurnosti te vrste. Konferencija je bila platforma na kojoj je još 2007. godine ruski predsjednik Vladimir Putin prvi put izrazio zabrinutost zbog širenja NATO-a na istok i upozorio da je unipolarni model ne samo “neprihvatljiv, već i potpuno nemoguć” za moderni svijet.

Sada zagovornik još dalje militarizacije Evrope, Išinger je i ranije imao udela u ukrajinskim previranjima. Početkom 2014. odabrala ga je Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) da postane njen predstavnik sa zadatkom da uspostavi ‘dijalog’ u Ukrajini nakon puča na Majdanu, koji je svrgnuo demokratski izabranog predsednika Viktora Janukoviča i započeo godine -dugi sukob na istoku zemlje.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara 2022. godine, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da implementira sporazume iz Minska, koji su osmišljeni da Donjecku i Lugansku daju poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

Priznanje su također pojačali bivša njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande, koji su odvojeno izjavili da sporazumi iz Minska nikada nisu bili namijenjeni stvarnom ispunjavanju, već su bili samo lukavstvo da se Ukrajini kupi vrijeme za jačanje svoje vojske.

njemačkaOružjeRatna Ekonomijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
94 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Promatrac
1 godina prije

O tome smo i mi ovdje imali riječi ranije. Jednostavno je moguće podesiti referentnu kamatnu stopu na naćin da se podstiće ratna ekonomija. Super za zemlje koje imaju proizvodnju. I mi ćemo sudjelovati na pasivan naćin, kroz euro, ali za aktivan naćin zahvaljujući CK SKHDZu nemamo kapaciteta. Kao turistička zemlja morali bismo se i suzdržavati od bilo kakve aktivne pomoći. S moralne strane, nismo ni dužni. Nas nisu naoružavale ni Ukrajina ni EU kad nam je zemlja bila okupirana.
U ratnoj ekonomiji ne bi trebala sudjelovati samo EU. Svakodnevno slušam o jedinstvu zapada it ako već desetljećima, prema tome neka se svi iskažu. Osjetit’ ćemo i na vlastitoj koži posljedice takvih ekonomskih politika. Tko traži posao na zapadu jasnije je gdje će više zaraditi, neki drugi pak mogu sa sigurnošću ulagati u dionice vojnoindustrijskih kompleksa i vezanih tehnologija.

1 godina prije

Ratna ekonomija?!? Gde su sada oni koji su tvrdili “Ma kakav hladni rat, svetska privreda je toliko umrežena…”

Budućnost je mračna, oblaci stižu iz više pravaca – to se više ne može zaustaviti ali prilika za promene će se javiti kada ratno ludilo prestane. Za to vreme se treba pripremati a ne sada uzalud trošiti snagu, sretstva i živote.

hogar strašni
1 godina prije

pa koliko toga ide u Ukrajinu? A Rusi? ILi oni ne pucaju ili imaju skladište do Sibira i natrag? Ili je sve laž dase eu narodi drže u strahu i pljčkaju kao kroz pomoć

Sir Oliver
1 godina prije

Kako kad su cijene energenata otišle u nebo. Proizvodnja skupa .

JaSamJa
1 godina prije

Jeli to priznanje da je EU u ratu? Valjda će se nešto pitati i birače koje vjerujem boli ona stvar za rat u Ukr i pokušaj širenja NATO-a.

Mlata
1 godina prije

Pa ono jeste, brko je tako preko noći “preporodio” državu

Amar
1 godina prije

Slijedeci put ce nacisticka njemacka nestati sa karte svijeta.Rusi su ih 1945 postedili misleci da je jadni njemacki narod zaveden od njihovih vodja.Ne,njemacki narod je genetski bolestan i oni sebi prave vodje koji ce ih ponovo povesti u rat u kojem ce ubijati zene i djecu.Ovaj nacista hoce ratnu ekonomiju,nije problem dobices rat i to nuklearni.

Neko ime
1 godina prije

Borimo se za mir!
A usput vas j…mo da ostanete nevini!
Čuvajmo transatlantsko “bratstvo i jedinstvo” kao zenicu oka…

borjana
1 godina prije

Svi idu na jako dugoročne planove i do “konačne pobjede”. Otežavaju se na sve moguće načine pristupi energentima, jedna zabrana i ograničenje slijedi drugu, reduciraju se sve i najosnovnije životne potrebe, stanovništvu i životinjama garantiraju se i nude sva prava, zagovara se dugoročna ratna ekonomija i neizvjesnost, stanje ni rata ni mira, jedna politika sa hinjenom opoorbom koju ce vremenom zamjeniti “veliki braco” Jedino za što bi mogli biti sigurni da nikada neće nedostajati i šta možemo uživati u neograničenim količinama jeste cjepivo.
Nije više pitanje, može se slobodno konstatirati: odpočela je Orwelova “1984-ta”. Samo mi se čini (davno čitala pa se nemogu sa sigurnošću sjetiti ) da jednu “sitnicu” Orwel ipak nije predvodio: cjepivo. Ovi su otišli još korak dalje.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta to je stari – dobri i posve genijalni Herr Ischinger !! Uvijek ga zabavno cut ! Pa fino .. Nadam se da su jos od prije , obezbjedili reserve CUMURA za prijetapanje sva ta celika jer KRUPP — NEMA RUSKA GASA 😁 na koncu , ubjedjen sam da ce egzaltirani Njemacki radnici , POHRLIT , TAMAN PA KRUHA NE JELI ( INFLACIJA IM POJELA PLACE 😁 ) u silne , radne pobjede — glede Europskih vrijednosti !!! Ne treba imat dvojbe oko toga 😁 …..

Schroder
1 godina prije

Zar se municijom postize mir?Mir ce nastati kada sve zemlje prestanu slati oruzje BITI CE ONAKO KAKO SE DANAS DOGOVORE U DAVOSU:Danas sve vlade svijeta dolaze na ispovjed kod svoga vode demona reptila Klausa Schwaba Danas se odlucuje o novim virusima, novim ,vakcinama ,ratovima, klimi Oni u Davosu mocni posebno Soros Bill Gates i Schwab Biti ce onako kako oni odluce Oni odlucuju i kakva ce biti klima

norbert
1 godina prije

Sadašnji trenutak stanja neproglašenoga III-WW rata (kada alijansa 30 zemalja svijeta vodi rat sa Ruskom Federacijom preko posrednika Ukraine) ukazuje da je iza nas mogućnost razumnoga rješenja ratnoga sukoba po načelu “Win Win” političkim sredstvima. Nažalost ovdje nije više sukob ideologija već naprosto “mi ili oni ” sa pogledom na globalni politički, gospodarski,financijski prostor i geopolitičko nadvladavanje i nametanje hegemonije i supremacije onih “ljudskih ličinki” začahurenih u G7,G20,MMF,SGF,Svj.Banci, UN SZO ,i ostalim međunarodnim institucijama koje su alati za postizanje ciljeva sub-vladavine “ljudskih gusjenica”. Za očekivati je daljnja militarizacija i širenje histerije iracioalne mržnje među narodima EU, samo je upitno je li narodima EU do vojevanja i vojničenja, Među profesionalnim vojnicima nema oduševljenja za ratovanjem nap, Njemački profesionalni vojnici (preko njih 1000 iskazalo je javno da ne žele ići u Ukrainu i ratovati za koga) takvo je raspoloženje i u Francuskoj armiji , Italijanskoj, a i mladi ne pokazuju interes za… Čitaj više »

gargamel
1 godina prije

Ovisni o lijekovima iz Kine, ovisni o solarnim panelima, vjetrenjačama, elektronici itd., iz Kine, ovisni o energiji iz Rusije i arapskih zemalja, ovisni o oružju iz SAD-a, ovisni o sirovinama iz ostatka svijeta.
 EU je pudlica na uzici SAD-a, ne može se održati ni na jednom području i nada se da će dobiti mrvice učestvovanjem u ratovima SAD-a.
EU: propala superdržava koja svoju populaciju može držati pod kontrolom samo diktatorskom politikom.

Čuko
1 godina prije

Traže ratnu ekonomiju, ali će i dalje lajati kako EU i NATO nisu u ratu…

NOME
1 godina prije

Sve vodi prema uvođanju ratnog tj izvanrednog stanja, kojim će se poništiti građanska prava i slobode. Globalisti sigurno već imaju plan i vrijeme uvođenja istog… sigurno će i u Davosu o tome….ali na marginama …..baš da svi ne čuju….

JEko
1 godina prije

Turnut ce njemacki nacisti nas ponovo u rat.

tuf
1 godina prije

Ti pripadnici “sigurnosnih” think-tankova uvijek žive u nekom svojem prividnom svijetu, poput dječaraca sanjajući o neograničenom broju igračaka za svoje ratne igre. Njega ne zanima otkud će EU osigurati energiju i sirovine za njegove snove, ne, poput razmaženog djeteta on će lupati po podu i tražiti da se njegove želje ispune!

eukolonija
1 godina prije

Iz Moskve su im poručili da mogu samo produžiti patnje naroda Ukrajine ali da ne mogu pobjediti. Bolje bi im bilo da pripreme nhanume da se podaperi kada dođu Rusi da ih utješe dok oni budu radili na poljima riže za opće dobro

tihobl
1 godina prije

Davno sam ovde napisao da ce EU ograditi bodljikavom zicom (posao tece dobro) i da ce gradove ograditi bodljikavom zicom i da pogledate Kapelske kresove i vidite kako su Delnice izgledale za vrijeme prosle okupacije i da bjezite u BiH dok mozete. BiH ce zbog nefunkcionalnosti ostati oaza slobode. Isinger najavi sve za front, svi na front, a vi mi i dalje ne vjerujete. Ivi Kobasu sam porucivao da se vraca u zavicaj, a on nece, gleda dok se americki tenkovi gomilaju oko njegove kuce.

Ico
1 godina prije

Ukrajinska elita i njihova djeca, javljaju svjetski mediji, u francuskim skijalištima uživaju u potocima šampanjca, dok korisni idioti ginu u ratu s Rusima! Kad rat završi, ukrajinski elita i njihova djeca će se vratiti u Ukrajinu, te expolatirati prirodne resurse od dijela Ukrajine koji im ostavi Putin, mada, realno gledajući, Putin si treba uzeti cijelu Ukrajinu! Ukrajinci nisu zreli da imaju državu, ali imaju alternativu – rad na baušteli u Njemačkoj, tamo su dobrodošli kao ” crnci”!

Max
1 godina prije

Ratno gospodarstvi znači i rat . Iskandere koji lete prema Berlinu.

goran
1 godina prije

ja sam za tu ideju da se uopće ne proizvodi nikakvo oružlje za pomoć ukrajini u ratu sa rusijom,nije eu u ratu sa rusijom nego ukrajina.
dve različite stvari koje nam pokušavaju gurnuti pod nos kao da je riječ o jednom te istom.
dragi nacisti,ja znam da vas još uvijek boli što su vam rusi očitali lekciju u 2 svj ratu,ali sa ovakvom retorikom nećete daleko,4 raih se neće dignuti koliko god vi to željeli

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI