EU udara na ChatGPT

ChatGPT
17 komentara

Evropski odbor za zaštitu podataka saopštio je u četvrtak da će pomoći zemljama članicama da koordiniraju aktivnosti u vezi sa ChatGPT-om, AI chatbotom koji je Italija već zabranila zbog kršenja privatnosti.

“EDPB je odlučio da pokrene posebnu radnu grupu za podsticanje saradnje i razmjenu informacija o mogućim radnjama koje sprovode organi za zaštitu podataka”, navodi agencija, prenosi AFP.

Italija je prošlog mjeseca zabranila ChatGPT , rekavši da je navodno prekršio zakone EU o privatnosti. Od tada, španska agencija za zaštitu podataka AEPD pokrenula je istragu protiv ChatGPT-ovog proizvođača OpenAI, rekavši da razvoj umjetne inteligencije “mora biti kompatibilan s ličnim pravima i slobodama”. Njemačka je rekla da bi mogla učiniti istu stvar  “u principu”, ali još nije napravila korak protiv ChatGPT-a.

U četvrtak je francuski regulator CNIL saopštio da je takođe otvorio slučaj, nakon što je primio pet pritužbi na chatbot. Jedan od njih došao je od Erica Bothorela, člana parlamenta iz stranke LREM predsjednika Emmanuela Macrona, koji je rekao da je chatbot “izmislio” detalje njegovog života kao što su datum rođenja i istorija posla.

Zakon o zaštiti podataka GDPR EU-a zahtijeva da online usluge pružaju tačne lične podatke. U 2021. blok je predložio stroge propise u vezi sa razvojem veštačke inteligencije.

Prošle sedmice, američki stručnjak za pravo Jonathan Turley otkrio je da je chatbot izmislio novinski članak u kojem ga optužuje za seksualno uznemiravanje studenata tokom putovanja na Aljasku. Takav članak nikada nije postojao, Turley nikada nije otišao na Aljasku, a chatbot je identificirao pogrešan univerzitet kao svog navodnog poslodavca.

OpenAI, kompanija koju podržava Microsoft iza ChatGPT-a, rekla je za AFP da je “posvećena zaštiti privatnosti ljudi” i vjeruje da je chatbot u potpunosti u skladu sa zakonima EU. Nakon zabrane Italije, OpenAI je „dobrovoljno geoblokirao“ pristup svom programu Italiji.

Prva javno dostupna iteracija ChatGPT-a pokrenuta je u novembru 2022. godine, a kopija koju je generirala na osnovu korisničkih upita brzo je izazvala uzbunu od akademske zajednice do novinarstva. Prema OpenAI-ju, njegova najnovija iteracija, GPT-4, „pokazuje performanse na ljudskom nivou na različitim profesionalnim i akademskim mjerilima“, uključujući najbolje rezultate na pravosudnom ispitu u SAD-u i SAT prijemnom ispitu za univerzitet.

Izvršni direktor OpenAI Sam Altman rekao je prošlog mjeseca za ABC News da će AI “eliminirati mnogo trenutnih poslova” i da je zabrinut da bi se mogla koristiti za “dezinformacije velikih razmjera” kao i za “uvredljive sajber napade”. Međutim, Altman je insistirao na tome da je GPT-4 još uvijek “u velikoj mjeri” pod ljudskom kontrolom.

Chat GPTeumicrosoft
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ForSale
1 godina prije

Pa šta ako je pod ljudskom kontrolom. A pod kojom kontrolom su ti ljudi koji kontrolišu GPT?

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ha ha ha, kladim se da iza financiranja te grupe i ai stoje iste porodice!

Max
1 godina prije

Tako i treba.

tuf
1 godina prije

Inače je EU vrlo zabrinuta za našu privatnost pa se ne moramo opterećivati kao Južna Koreja koja je saznala da Google šalje rijeke podataka njihovih građana američkim obavještajcima. Ma sigurno to ne bi radili nama na 100 načina mimo ChatGPT-a. Ma ne.

Jomla
1 godina prije

UI… “u velikoj mjeri” pod ljudskom kontrolom.
Smatram da laže, i da dobro zna da laže!
Inače, to su prvi, nevini znaci kako će UI djelovati. Sretno!

Ivan
1 godina prije

Jer je pametniji od one krmace Ursule 🙂

DaxMax
1 godina prije

Wvo

Prazni džepovi
1 godina prije

Ja poštene eu …..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI