Europa ‘pleše na rubu vulkana’

Nicolasa Sarkozy
20 komentara

Zapad bi trebao prestati razgovarati o slanju oružja Kijevu i diplomatski surađivati s Moskvom, rekao je bivši francuski predsjednik

Pritisak Zapada da se Ukrajina uključi u NATO može dovesti samo do eskalacije sukoba s Rusijom, rekao je bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, izražavajući sumnju da su suprotstavljene strane u zastoju iskoristile sva sredstva koja su im bila na raspolaganju za postizanje mira.

Govoreći za TF1 TV u srijedu, Sarkozy je naglasio kako vjeruje da Ukrajina mora ostati “neutralna” i suzdržati se od pridruživanja EU-u i NATO-u.

“Ovo nije rješenje. Rješenje je u raspravi, da razumni ljudi sjednu za stol, da mi damo Ukrajini sigurnosna jamstva i da se uključimo u raspravu da vidimo barem možemo li se iz toga izvući drugačije nego uništavanjem Ukrajine ili Rusije, ” on je rekao.

Pobjeda u sukobu može se postići ili uništenjem neprijatelja, ili pronalaženjem kompromisa, smatra bivši francuski predsjednik koji je pozvao Zapad da “prestane pričati o kupnji aviona, streljiva, tenkova”. Dodao je da međunarodna zajednica mora “pronaći rješenje koje čuva interese Ukrajine”, napominjući da “Rusija neće ići nigdje, sa ili bez [ruskog predsjednika Vladimira] Putina”.

Moja analiza je da svijet i Europa plešu na rubu vulkana. U svakom trenutku može izmaknuti kontroli. Dosta je bilo smrti, a čini mi se da put diplomacije i razgovora nije iskorišten do kraja i da ga je sada primjereno iskoristiti.

Prošlog je tjedna Sarkozy rekao da će, unatoč trenutnom zastoju, Rusija uvijek biti susjed Europe, sugerirajući da Ukrajina “mora ostati” most između njih dvoje.

Također je naveo da bi svaki kompromis s Moskvom uključivao priznavanje Krima kao dijela Rusije. Poluotok je glasao na referendumu da postane dijelom zemlje 2014. nakon državnog udara u Kijevu koji je podupro Zapad.

Njegovi su komentari, međutim, izazvali bijes u Kijevu, a Mikhail Podoliak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, nazvao je prijedlog “zločinačkim” i optužio Sarkozyja za suučesništvo u organiziranju “genocida i rata”.

Moskva je više puta rekla da je otvorena za razgovore s Kijevom. Međutim, prošle godine Zelenski je potpisao dekret kojim se zabranjuju bilo kakvi razgovori sa sadašnjim ruskim vodstvom nakon što su četiri bivše ukrajinske regije velikom većinom glasale na referendumima prošle jeseni za pridruživanje Rusiji.

europamirovni pregovorirusijaSarkozyukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

ERUPTION !!!!!!!

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

Čuj ovog nosonju. Znamo kako si satrao Libiju zajedno s kaubojima. Europa pleše na rubu vulkana, a koliko si ti doprineo tome. A nosonja?

Drago
8 mjeseci prije

Europu je trebalo davno zapaliti da svijet ima svoj mir.

Sparkling
8 mjeseci prije

Čitajte između redaka, ne samo od ovog propalog političara koji je sudjelovao u pljački i rušenju jedne suverene zemlje Libije nego podržavao sve ovo što se danas događa.
Kad se na velika zvona ne želi reći da je “projekt” Rusija propao i da je vrijeme strateškog povlačenja ali ne kao gubitnici nego ravnopravni partneri. Onda se iz trećeg i četvrtog reda javljaju ex političari i prenose vijesti onih koji to ne smiju izreći.
Čitati ćemo svakim danom sve više ovakvih izjava i uviđati besmislenost ratovanja jer se na svakom kraju završi s nekim potpisom za stolom.
Bez pretjerivanja, ovog puta bi Rusi mogli odlučivati kada i kako i pod kojim uslovima sjesti i završiti rat pregovorima. Svako privremeno primirje bi za rusiju značilo samo odgađanje novog sukoba kada se steknu uvjeti na suprotnoj strani.
Lp

Max
8 mjeseci prije

Prilično razuman stav.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

“Pritisak Zapada da se Ukrajina uključi u NATO može dovesti samo do eskalacije sukoba s Rusijom”

A to, kao, nije znao prije 5, 10 ili 15 godina.

Sada kada vidi posljedice energetskih sankcija Rusiji na Francusku i slamanja poslanog francuskog oružja Ukrajini, i da se Rusija na sve to odlično drži, sada bi on pregovarao.

Ne zaboravimo da je Francuska dok je ovaj bioi predsjednik imala ključnu ulogu u rušenju Gadafija. Utopio bi on Putina u čaši vode da može.

oli
8 mjeseci prije

Jedino Srbija i Madjarska imaju pravo govoriti o nekom mirovnom procesu od svih EU podguznih muha SAD-a

Ringo10
8 mjeseci prije

Svi oni jedno pričaju kad su na vlasti a potpuno okrenu priču kad više nisu na vlasti

Zimek
8 mjeseci prije

Kad odapnes ceka te Gadafi. Da ti sudi.

Steve
8 mjeseci prije

Kako svi ovi smradovi postanu ,,objektivni i pošteni,, tek kad blebnu sa vlasti…

Mattt
8 mjeseci prije

PROKLETI LOPOV!!! Vojni zločinec, pod giljotino z njim!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI