Evropa i SAD dogovorile su dodatne sankcije Rusiji

EU - SAD
32 komentara

Očekuje se da će energetska industrija biti najvjerovatnija meta.

SAD i EU postigle su „široki konsenzus o potrebi povećanja pritiska na Kremlj“ uvođenjem dodatnih sankcija, saopštila je u utorak italijanska vlada, dodajući da su se saveznici složili i o potrebi „povećanja međunarodne izolacije Moskve“ tokom virtuelnog sastanka između SAD i šefova evropskih nacija u vezi sa posljednjom fazom rata u Ukrajini.

„Ponovo ćemo povećati naše sankcije Rusiji“, potvrdila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na Twitteru.

Nije jasno koje su tačno sankcije planirane, iako se očekuje da će energetska industrija biti najvjerovatnija meta. Učesnici konferencije su ponovo potvrdili svoju „zajedničku posvećenost diversifikaciji izvora energije smanjujući na ovaj način zavisnost od ruskih snabdjevanja“, navodi se u italijanskom saopštenju za štampu.

Rusija je već napuštena od strane većine zapadnih kompanija, od tehnoloških platformi do prodavnica brze hrane, ali prodaja nafte i gasa Evropi se nastavlja jer mnoge zemlje EU nisu u mogućnosti da obezbijede dovoljne zalihe da nadoknade 40 % gasa koje kontinentalni savez kupuje iz Rusije.

To nije spriječilo SAD – koje su postale energetski nezavisne pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom – da pozivaju EU da se pridruži njihovom krstaškom ratu protiv moskovske energetske industrije, obećavajući da će popuniti prazninu američkim tečnim prirodnim gasom – mnogo skupljim gorivom za koje većini evropskih zemalja nedostaje infrastruktura za skladištenje velikih količina.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire otkrio je u utorak da se nada da će „uvjeriti” nevoljnije susjede svoje zemlje u potrebu za potpunim embargom na uvoz ruske nafte, okrivljujući neimenovane države da „još uvijek oklijevaju” i žaleći se da bi moglo potrajati sedmicama prije  nego se postigne konsenzus o ovoj temi. Njemačka se posebno oštro usprotivila toj ideji, upozoravajući da bi to dovelo zemlju u veliku recesiju.

Međutim, EU je optimistična u pogledu svoje sposobnosti da se odmakne od ruskog gasa, tvrdeći da će moći da smanji potrošnju goriva za dvije trećine do kraja godine. Zamjensko gorivo bi se dopremalo iz Norveške i Azerbejdžana, uvozilo iz SAD i proizvodilo bi se lokalno kroz proširene projekte zelene energije, navodi izvršna komisija EU. EU trenutno šalje oko 850 miliona dolara (650 miliona eura) Rusiji dnevno za naftu i gas, čak i dok sankcioniše većinu drugih ruskih industrija.

Pored von der Leyen, na virtuelnoj konferenciji su učestvovali predsjednik SAD Joe Biden, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, premijer Velike Britanije Boris Johnson, njemački kancelar Olaf Scholz, kanadski premijer Justin Trudeau, italijanski premijer Mario Draghi, predsjednik Poljske Andrzej Duda, predsjednik Rumunije Klaus Iohannis , japanski premijer Fumio Kishida, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel.

euSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Uvesce sankcije Rusiji na solarne panele i Rusiju ce pogoditi energetska kriza.

nekoime
2 godine prije

A Zelensky, kako takav skup može proći bez Zelenskog?

eks
2 godine prije

Kada zapadni fašisti “pojačavaju” sankcije, to znači da na vojnom polju sve ide kako je Rusija planirala, a planovi zapadnih fašista se urušavaju. Svo zlo dolazi oa Vašingtona i Londona . Vladari EU su odlučili da njihova marioneta Adolfina fon der Lajen saopšti odluku fašista .

Mali zloco
2 godine prije

Slusajuci amerikenjce evropa ce se vratiti u kameno doba.

LZN
2 godine prije

he he…..najkasnije u jesen će Usrulja imati rulju na ulicama, pa da vidimo kome će se ovo určenje obiti o glavu….
Usrula…pazi da ne bi bilo ponovo tuče za tariguz po marketima.
Rusi su navikli na težak zivot i zna se ko je muško a ko žensko……..pa tako preživješe do sad pa tako i od sad. Za “razvijeni” zapad…..živi pa vidjeli. Ko iz istorije nije ništa naučio treba da ponovi neke lekcije……

2 godine prije

Čitam, čitam i ne mogu da vjerujem!
Naravno, članak se odnosi na zapadne medije, u kojima je svaka riječ laž, propaganda!
Nemaju Norveška i Azarbejdžan zajedno ni 10% kapaciteta, da pokriju potrebe Unije.
Zaustavit če se, ne samo tvornice, čitave branže! Milijoni ljudi ostat če bez posla!
Cijene svega če probiti plafon! Energije, hrane…
Neče biti samo Ukrajina u ratnom stanju. Čitava Europa če biti.
I to samo zbog nekoliko gloopih političara…
Da podsjetim, jer nisu htijeli prihvatiti što su sami potpisali.
Minske sporazume….

Volodimir Putin
2 godine prije

Rusija je već napuštena od strane većine zapadnih kompanija, od tehnoloških platformi do prodavnica brze hrane

Tako je. Rusiju su napustili BMW, Disney, McDonald’s, Amazon, Chanel, Pornhub, Netflix,.. Što znači da Rusi trenutno ne mogu kupovati porecijenjene zapadne automobile, nezdravu “junk food”, bolesno skupe krpice, džindžuve i parfemčiće, ne mogu gledati priglupe generičke zapadne filmove i serije i njihova djeca nisu izložena lgbt propagandi. Izostanak svih ovih životno neophodnih proizvoda i usluga će zasigurno Rusiju baciti na koljena.

U međuvremenu će zapadni Europljani, a možda i Amerikanci poboljšati fizičku kondiciju vozeći se biciklima na posao (tko ga još bude imao) i sjediti u stanovima u džemperima, osim jednom tjedno kad budu imali tople vode za tuširanje. I osjećat će se sretno znajući da tako brane demokraciju u Ukrajini i promiču “naše vrijednosti”.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Ne razumijete ! Ovo sve , uopce vise nijesu sankcije , buduci da su se pokazale , potpuno , nedjelotvornim uz jasan counter – effect , ovo je ZATVARANJE ZAPADA U VLASTITU SAMOIZOLACIJU ! KUPUJU VRIJEME !!! Za prezivjeti a jednovrijemeno , odrzat sustav u obliku , kakovi vec je , barem , UNUTAR zone ” zapada ” !! Sankcioniranje Russije je podbacilo , odbijanjem Kine , Indije , Latinske Amerike , Afrike , dakle , OGROMNE VECINE planeta ! Kog djela planeta ?! Onog , RESURSIMA , bogatog !!! Sjever planeta , osim tehnologijom , resursima je – bjedan . Nebi ni onI odbili da se kao nekoc , moraju plasit zapada . Ocevidno . Vise se ne plase – cim prije !!! Vrlo su spremni , sada i celnim ljudima zapada , tresnut slusalicu ! Zapadu , sada , predstoji , samo jedno ! Great Reset , sprovest… Čitaj više »

Mali zloco
2 godine prije

Ovi ne znaju vise kud udaraju,

Max
2 godine prije

Koriste sankcije kao oružje, ali zasad bezuspješno.

Jomla
2 godine prije

Komentar kao i na članak ispod i još ispod!
(Kome je smiješno nek’ se samoubije!)

tihobl
2 godine prije

Zapad izgleda da stvarno vjeruje u svoje izmisljotine. Hajdemo redom:

Azerbejdzan vise gasa uvozi iz Rusije nego sto izvozi. Pritisak im je totalno pao i uskoro ce prestati sa vadjenjem glasa.
Norveska 2024. prestaje sa izvozom gasa. To je poznato godinama. Zato su svabe grradile ST2.
Alzir ima ogranicene kapacitete, a sad su sa njim ugovore potpisali svi: Jansa, Dragi, Makron … Samo zaboravili su javnosti pomenuti jednu sitnicu da ugovor stupa na snagu za koju godinu (kod nekih je 2025 kod drugih 2027).
Egipat je uvoznik gasa, a Dragi je otisao tamo i potpisao ugovor o uvozu gasa iz Egipta. Nepoznato je koje godine stupa na snagu jer se prvo trebaju ispitati polja, uraditi busotine i napraviti plinovod.
Katar ih je otpilio: rekao im je da prije 2025. ne moze povecati prizvodnju, a da nece da raskida dugorocne ugovore sa azijskim klijentima.

nessy
2 godine prije

Nekako imam dojam, da ove sulude sankcije puno vise stete EU nego Rusiji. Samo politicar koji industriji svoje zemlje zeli totalno rasulo, razmislja o embargu na energente. Rusija ce naci novo trziste, a EU, ako uopce uspije naci nove dobavljace u tom obimu, placat ce puno vise. I bez puno pameti, vidi se da profitira jedino Amerika. Tragicno je koliko su EU politicari podlozni USA diktatu. Jedino se Orban ne da vozati, nego radi u interesu svoje zemlje. Pa, kako je moguce da od 27 clanica EU, samo Orban ima snage reci da nesto nema smisla?

Jimmy
2 godine prije

Ne znam tko tu koga… Sony je u procesu zatvaranja svoje zadnje tvornice optičkih medija u Indiani čije kapacitete će preseliti u već postojeći pogon u Thalgau, Austrija. Ako Europu očekuje takva crna ekonomska prognoza zašto bi Sony to učinio? Ili misle da će u Europi biti manje sranje?

Janko
2 godine prije

Azerbeđijanci ce ruski gas izvoziti pod svojim imenom i tako dobro i za ruske i za azerbedžijanske prihode.Znaju to i zapadni mudrijaši ,samo se prave ludi i narodu prodaju maglu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI