F-16 američke proizvodnje preživeće samo nekoliko nedelja u Ukrajini

F-16 borbeni avion
25 komentara

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ustvrdio je u srijedu da bi čitava flota ratnih aviona F-16 koju su zapadni donatori obećali Kijevu mogla biti uništena za manje od tri sedmice. On je svoju tvrdnju zasnovao na visokoj stopi uspjeha ruske protuzračne odbrane u obaranje ukrajinskih vojnih aviona prošlog mjeseca.

Govoreći na ministarskom sastanku, Šojgu je pohvalio ruske snage za izvođenje preko 1.400 uspješnih presretanja u oktobru. On je rekao da ta brojka uključuje 37 ukrajinskih aviona, što je skoro dvostruko više od broja F-16 koje strane nacije namjeravaju dati Kijevu.

„Ako naše snage protivvazdušne odbrane rade na ovaj način, rok trajanja flote F16 iznosi otprilike 20 dana rada“, predvidio je on.

Avioni koje su ruske snage skinule prošlog mjeseca uglavnom su bili MiG-ovi 29 i Su-25 sovjetskog dizajna, navodi Ministarstvo odbrane. Šojgu je ranije tvrdio da su ruske trupe koristile “nove komplekse” za poboljšanje presretanja.

Izvor na koji se poziva TASS tvrdi da je Rusija koristila avione A-50 za otkrivanje ukrajinskih ciljeva ranije i na nižim visinama. Pogoci su navodno ostvareni dalekometnim protivvazdušnim projektilima ispaljenim iz lansera S-400, naoružanim novim bojevim glavama i vođenim podacima sa radara u vazduhu.

Još od početka sukoba s Moskvom, Kijev je tjerao svoje saveznike da isporuče sve naprednije oružje. Ukrajinski piloti se trenutno obučavaju za letenje F-16.

Nizozemska, Danska, Norveška i Belgija su se obavezale da će obezbijediti borbene avione u narednih nekoliko godina, kao dio svojih programa za prelazak na modernije vojne avione.

Nizozemski premijer Mark Rutte najavio je u ponedjeljak da će prvi F-16 koje je dodijelila njegova vlada stići u vojnu bazu u Rumuniji, gdje se izvodi obuka Ukrajinaca, u roku od dvije sedmice.

Izvještaji o broju F-16 koje je Ukrajina mogla dobiti bili su nedosljedni. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski tvrdio je u avgustu da su mu Nizozemska i Belgija obećale 42 aviona, ali u zajedničkoj izjavi donatora nije pominjan nikakav konkretan broj. Rutte je tada rekao da cijela flota F-16 njegove zemlje ima 42 aviona i da će morati zadržati neke za potrebe obuke.

Pristalice Kijeva su ranije sugerirale da će zapadno oružje postati zamjena u sukobu, a njihove nade su na različitim mjestima polagane na višestruke raketne sisteme HIMARS, krstareće rakete Storm Shadow, glavne borbene tenkove Leopard i taktičke balističke rakete ATACMS. Zelensky je pohvalio avgustovsku najavu obećanja o F-16 kao “istorijsku, moćnu, motivacijsku”.

Kremlj je odbacio tu ideju, rekavši da će novo isporučeno zapadno oružje “goriti kao i ostalo”.

F16FlotaLavrovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
5 mjeseci prije

Hoce, kako da ne.🤣🤣🤣 Kao oni S25 koji harace sa Stormovima, pa se sada pojavili modificirani SU27. Pa oni MIGovi koji su navodno unistreni. Nisu to napadački zrakoplovi, nego noseće platforme.

Koja
5 mjeseci prije

Razlupati ih u nekakvoj “borbi” zarad viših ciljeva je najisplativije…za otpis su ionako! Ruski partner i tu “uskoči”

eks
5 mjeseci prije

U poslednjih 30 dana Rusi su Ukrajincima uništili 30 aviona. Ovi F16 mogu preživeti duže vreme ukoliko se ne upuste u borbu sa ruskim avionima . Ako se uvuku u podzemne tunele i ne učestvuju u borbama , mogu preživeti veoma dugo.

tihobl
5 mjeseci prije

Prze rusi sve sto leti nad bivsom Ukrajinom. NATO radari ne uspijevaju da otkriju ohotnika koji patrolira nad bivsom Ukrajinom. Cim nesto uzleti niotkuda bude pogodjeno V-V raketom. Raketa se pojavi ni iz cega.

Ante
5 mjeseci prije

Leopardi gore isto kao i Ruski tenkovi, zašto misle da će biti drukčije sa F-16 avionima?????? Gdje su obećani Abramsi za Ukrajinu zašto ih nema da vidim kako oni gore. U Siriji su gorjeli i u Iraku.

Max
5 mjeseci prije

Sve će se uskoro dokazati.

Observeterius
5 mjeseci prije

Nedosljednost nije novost. Prvo su tvrdili da F-16 predstavlja nuklearnu prijetnju, ima i čalanak u Moscow times o tome, a sad da će ih s lakoćom srušiti (dakle, više nisu nuklearna prijetnja). Nešto u stilu kao zapad izaziva nuklearni sukob, pa onda o prijetnji nuklearnom odmazdom slušamo iz Moskve.
Tipično za centralizam. Kontradiktorne izjave, ali uvijek su u pravu, samo im je nemoguće vjerovati.

LOL
5 mjeseci prije

F-16 američke proizvodnje preživeće samo nekoliko nedelja u Ukrajini – Kad ga Rus skine sa T-55 tenkom iz 1949… nema da fula taj… i satelite skida ako treba…..

Rudar
5 mjeseci prije

Meni još nije jasno kako svo to oružije može bez problema biti dopremljeno na same linije sukoba ?
Ne jednom su Rusi pokazali da mogu gađati sve mete u zapadnoj ukrajini, kako dozvole prolaz te silne transporte vojne opreme iz Poljske i Rumunjske ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI