Facebook pred sudom priznao da su njegove ”provjere činjenica” zapravo samo ”mišljenje”

Facebook cenzura
37 komentara

Facebook je privatna tvrtka, pa može cenzurirati koga hoće. Ali ono što Facebook radi u posljednje vrijeme jednostavno je ljigavo.

Nedavno sam ih tužio jer su me klevetali. Oni su, zajedno s jednim od njihovih “factcheker”, grupom pod nazivom Science Feedback, lagali o meni i nastavljaju lagati o meni.

Sada je Facebook odgovorio na moju tužbu na sudu.

Začudo, njihovi odvjetnici sada tvrde da su Facebookove “provjere činjenica” samo “mišljenje” i stoga imune na klevetu.

Čekaj – Facebookove provjere činjenica su samo “mišljenje”?! Mislio sam da su provjere činjenica izjave činjenica.

Tako ih Facebook prikazuje na svojoj web stranici: “Svaki put kada provjeravač činjenica ocijeni dio sadržaja lažnim, Facebook značajno smanjuje distribuciju sadržaja… Mi… primjenjujemo oznaku upozorenja koja povezuje na članak provjere činjenica, pobijajući tvrdnju. ”

“Osporavanje.” Sigurno zvuči kao da Facebook tvrdi da su njegove oznake izjave činjenica.

Facebookova obrana “mišljenja” slična je onome što su Tucker Carlson i Rachel Maddow tvrdili kada su bili tuženi. Rekli su da samo dajemo mišljenja; naši su gledatelji znali da nismo izvori objektivnih činjenica.

Ali Carlson i Maddow imaju bolji argument. Poznati su po davanju mišljenja. Facebook objavljuje “provjere činjenica”.

NIKAD TO NISAM REKAO

Tvrtka, koja sada sebe naziva Meta, također je zatražila od suca da odbaci moju tužbu “jer članak 230. Zakona o pristojnosti u komunikaciji štiti Metu od odgovornosti za materijal koji treće strane objave na Facebook platformi.”

Ali Facebook, a ne samo treća strana, proglasio je moje objave “djelomično lažnim”. Facebookovo upozorenje kreirao je Facebook i objavio ga Facebookovim glasom.

Kao što piše na vlastitoj web stranici Facebooka: “Mi … primjenjujemo oznaku upozorenja…”

Skrenuo sam im pažnju na klevetu Facebooka prije godinu dana, a oni nisu učinili ništa da to isprave.

Nisam htio tužiti Facebook. Mrzim tužbe. Ali nakon što su me oklevetali, osjećao sam da nemam izbora.

Kako me Facebook oklevetao?

Napravio sam video koji kaže da su požari u Kaliforniji uglavnom uzrokovani lošim upravljanjem vlade. Facebook je to cenzurirao kao “obmanjujuće”. Povezali su se s objavom Science Feedbacka koja sljedeću rečenicu stavlja pod navodnike, kao da je to nešto što sam rekao: “Šumski požari su uzrokovani lošim upravljanjem. Ne zbog klimatskih promjena.”

Ali to nikad nisam rekao!

Facebookovi recenzenti preuzeli su taj citat od nekog drugog. Ili su to možda samo izmislili?

U svom videu priznajem: “Klimatske promjene su pogoršale stvari!” Upravo sam tvrdio da je loša uprava vlade veći faktor. Klimatske promjene pogodile su mnoge šume, ali dobro upravljane šume prošle su puno bolje.

Šuma duž autoceste Angeles Crest gori dok Bobcat Fire premašuje 100.000 hektara navečer 20. rujna 2020. u blizini Wrightwooda u Kaliforniji.

Facebook je cenzurirao moj video o tome kako su bijesni požari u Kaliforniji uzrokovani uglavnom lošim upravljanjem vlade.

Pitao sam sve recenzente Science Feedbacka o njihovoj etiketi “Obmanjujuća”. Dvojica su pristala na intervjue pred kamerama. Kada sam pitao što je pogrešno u mom videu, iznenadili su me rekavši da moj video nisu ni pogledali! Nisu ponudili nikakvu obranu za objavljivanje riječi pod navodnicima koje nikad nisam rekao.

Obavijestio sam Facebook. Ali ništa.

Boli me Facebookovo odbijanje da prizna svoju pogrešku jer kada Facebook nešto provjerava činjenice, njegov algoritam osigurava da manje ljudi vidi taj video.

To me boljelo. Ali mrzim tužbe, pa nisam tužio.

POGREŠAN „TON“

Onda je Facebook opet udario.

Video koji sam napravio o klimatskoj “krizi” proglasili su djelomično lažnim. Ovaj video, “Jesmo li osuđeni”, kaže da su klimatske promjene stvarne, ali sugerira da im se možemo prilagoditi, kao što je to učinila Nizozemska. Taj je video na Facebooku pregledao 24 milijuna. No, nakon tog drugog blaćenja na Facebooku, gledanost je stala.

Pali su i pregledi za moje druge videe na Facebooku. Još uvijek imam milijune pregleda putem YouTubea, Rumblea itd., ali sam prije većinu svojih pregleda dobivao s Facebooka. Ne više.

Pitao sam recenzenta Science Feedbacka što nije u redu s mojim videom o klimatskoj krizi i priznao je da on i njegovi drugi provjeravatelji činjenica nisu pronašli netočne činjenice. Umjesto toga, jednostavno im se nije svidio moj ton.

“Problem je izostavljanje kontekstualnih informacija, a ne pogrešne specifične ‘činjenice'”, rekao je.

Što? U redu je ako se ljudima ne sviđa moj ton. Ali Facebook proglašava moju objavu “djelomično lažnom”, što je izraz koji na svojoj web stranici definira kao “činjenične netočnosti”.

Moj video ne sadrži činjenične netočnosti. Opet sam to upozorio na Facebooku. Ali ništa nije promijenilo.

Želim da Facebook nauči da cenzura – posebno neuredna, zlonamjerna cenzura, cenzura bez smislenog žalbenog postupka – NIJE pravi način.

Svijetu treba više slobode da raspravlja o stvarima, a ne manje.

John Stossel, New York Post

Izvor: nypost.com

CenzuraDrukčije mišljenjeProvjera činjenica
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nnNeznanje
2 godine prije

llLogično je privatna tvrtka, pa može cenzurirati koga hoće. Ali ono što llLogično radi u posljednje vrijeme jednostavno je ljigavo. Cenzurira svakog neistomišljenika i kritički pogled na tekst i izvore na koje se poziva. Što? U redu je ako se ljudima ne sviđa moj ton!

nnnNeznanje
2 godine prije

llLogično je privatna tvrtka, pa može cenzurirati koga hoće. Ali ono što llLogično radi u posljednje vrijeme jednostavno je ljigavo. Cenzurira svakog neistomišljenika i kritički pogled na tekst i izvore na koje se poziva. Što? U redu je ako se ljudima ne sviđa moj ton!

banana
2 godine prije

Sedi jedan ludak i do sebe drži kesu s bananama i drugu kesu sa šecerom. Stalno uzima banane, guli ih, umace u šecer i baca ih kroz prozor. Ovom do njega dosadilo je da ga gleda pa ga upita:
– Izvinite, zašto bacate te banane kroz prozor? A ovaj ce njemu:
– Ne volim ih s šecerom!

XYZ
2 godine prije

Ne znam gdje vam se može pisati, pa pišem u komentar.
Zbog čega vam je mobilna verzija stranice stalno “out of date”?
Na desktopu uvjek novi članci svako jutro čitam, a na mobitelu zapamti jedno i ne osvježava.
Npr. od jučer na mobitelu mi je ostao na naslovnici “Pošaljite ih u pakao jer od tamo i dolaze” naslov.
I tako stoji i danas. Ništa novo.
A na desktopu 7-8 novih članaka.
Naravno, ne idem preko googla – nego firefox i opera, duckgogo tražilica, imam interneta, gasim browsere, izbrišem memoriju, ponovo ih otvaram i opet isto..

Toni
2 godine prije

Samo se treba prisjetiti Staljinove Pravde i Titovog Vjesnika ili Borbe i vidjet ćemo da se sada preko Facebooka povijest ponavlja. Puna kontrola istine i plasiranje laži, i to je sva mudrost.

Prle
2 godine prije

Tko Gojima brani fa istekaju “kabal” iz uticnice. Bas zato i jesu Goje.

Pravednik
2 godine prije

facebook ne koristim, twiter ne koristim, svakoj normalnoj osobi je jasno da su to alati za špijunažu.
Njihove mreže, njihova pravila i svatko tko se uključi mora biti svjestan mogućih posljedica.
Divim se ljudima što sve stavljaju na takove mreže a kad se nešto desi čude se kao kokoš glisti.

Legendarni Grk
2 godine prije

I u Osijeku su počeli s konkretnim akcijama protiv trovačke bande:

https://www.glas-slavonije.hr/481584/1/Ispod-prozora-soba-s-najtezim-bolesnicima-osvanuli-sramotni-grafiti

Umreženoj bandi se nekako ne dopada raskrinkavanje korona trovanja.
Glas Slavonije je u vlasništvu Addiko banke, tako da je potpuno jasno zašto tako pišu.

ledeno doba
2 godine prije

ne znam sjećaju li se neki talijanskog crtića Tofsy iz vremena SFRJ… Tofsy je bio glavni lik, ako se dobro sjećam kao neki dobri patuljak…i u svakoj epizodi, bi bio neki zloćko, koji bi napravio nešto zločesto i onda bi ga Tofsy pobjedio i izgrdio i zloćko bi rekao da mu je žao, da se kaje i da obećava da će se popraviti.. I onda bi Tofsy tom zloćku rekao na kraju, koliko se sjećam; evo puhni u vlast zlatne trave i ako trava zasvira, onda si se doista popravio… i ovaj bi puhnuo i trava je zasvirala i onda su mu tekle suze radosnice, i svi su na kraju bili sretni i veseli evto tako kao dječiji crtić Tofsy je i ovdje ova kazališna igra sa ciolihvarskom kabalom, baš za naivnuj djecu: njihov fejsbuk, njihovi sudovi, njihovi mediji..sve je to bacanje prašine u oči i sud će reći–cukerbergu i… Čitaj više »

Boba Lazarević
2 godine prije

Stossel je frajer i nije od jučer, nadam se da će ih pobijediti.

A kad se to dogodi, bit će trenutak da se i ovdje podigne udružna tužba (“class action”) protiv Fejsbuka i Fašistografa.

Ich
2 godine prije

Trnovit je put do istine, istina je podlozna manipulaciji. Tako je istina mainstream medija da je vakcina neophodna i da čovjek uzrokuje sve. Uokvireni postulati koje je dobro uprizorila Greta svojom akcijom. Nije uopće bitno sto ona pojma nema o ničemu jer ima 13 godina. Na drugu potenciju imas gro antialfbeta koji mudruju o mrna manipulaciji, ultimativnoj slobodi i pravu izbora. Stručnjaci!
šta kad se probudiš obliven znojem?
sta ako je sve hologram?
ili vaginalna manipulacija?
sta bi napravio kad se probudiš. Revolucija i onda kur*ina!!

Scorpiorex
2 godine prije

Potpora za,Johna,svi smo mi John.

Josip
2 godine prije

Kad pročitam priču i istinu , osoba koja braneći istinu na Logično i objavi svoju istinu kako sa faceb… ima problem i objašnjava činjenicamaima problem , komentatr prije mene napadne Logično kako i on cenzuriraju , znači na istinu napadne s laži . Ponovo ću ponavljati i pisati da laž na laž i opet laž nitko nemorate pravdati a istinu non stop moraš dokazivati. Zato treba mijenjati razmišljanje , ako laž ne možeš potkrijepiti činjenicama onda je laž i ako je nemožeš dokazati istinom a ne izokretanjem činjenica onda to moramo registrirati kao laž i odbacivati takve ljude i njihove komentare . Jer ovo je psihološki rat. Ako nebudemo prokazivali lažove sami i odbacivali njihove priče davali im minuse na komentare a možda najbolje ignorirati njihove komentare jer oni će nas ubijaju u mozak i raditi kaos. Oni su plaćenici onoga ………..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI