fbpx

Facebooku se sudi za “cenzuru” nakon uklanjanja poljskih nacionalističkih stranica

Facebooku se sudi za "cenzuru" nakon uklanjanja poljskih nacionalističkih stranica 1

Poljski povjesničar tužio je Facebook za sve strožu praksu cenzure tvrtke, optužujući društvenu mrežu za diskriminaciju na temelju nacionalnosti, političkih stavova i religije.

Maciej Swirski, predsjednik Poljske lige protiv klevete, žalio se da je Facebook suspendirao nekoliko računa koji su objavili informacije o Maršu neovisnosti iz 2016. pod pokroviteljstvom nacionalističkih skupina, iako ništa o događaju ili porukama nije prekršilo pravila web mjesta.

“Nisam član nacionalnog pokreta, ali kao građanin želio sam se informirati o ovom događaju, a bio sam blokiran“, rekao je AFP-u, dodajući kako, iako platforma nije cenzurirala njegov govor, spriječila ga je da pristupi sadržaju koji je želio vidjeti.

“Željeli bismo znati koji mehanizme Facebook koristi za upravljanje sadržajom”, rekao je Swirski. U intervjuu poljskim medijima, istaknuo je da je antikatoličkim i antikršćanskim stranicama dopušteno ostati na web mjestu unatoč objavljivanju mnogo uvredljivijih sadržaja od stranica koje je izbrisao Facebook.

Facebook je već pokušao premjestiti proces u zatvorenu sudnicu u Palo Altu u Kaliforniji, ali sud u Varšavi koji je slušao slučaj odbio je promijeniti mjesto održavanja. Iako Facebook-ovi odvjetnici tvrde da kao privatna tvrtka nisu dužni objaviti bilo koji sadržaj, Swirski je tvrdio da “globalni div” nije uobičajena medijska tvrtka. Prva rasprava o slučaju održana je u srijedu, a sljedeća je zakazana za 30. listopada.

Prije toga, Swirski je napao međunarodne medije zbog negativnog prikazivanja proslave Dana neovisnosti Poljske, nazvavši BBC izvješće o prošlogodišnjoj svečanoj paradi “bolesna šala” zbog svog usredotočenja na “krajnje desne skupine” i senzacionalnih fotografija ručnih vatrometa” koji su Varšavi izgledali kao zona nemira”, dodajući kako je premijer izravno upozorio “strane neofašiste ili druge agitatore” da ostanu daleko od proslava.

Facebook je prošlog mjeseca uklonio najmanje 27 poljskih stranica s gotovo 2 milijuna sljedbenika uoči parlamentarnih izbora EU-a na zahtjev Avaazove online”aktivističke mreže”, čiji su istraživači tvrdili da su otkrili gotovo 200 desnih stranica i skupina koje distribuiraju “raskolni sadržaj”, uključujući-ali ne ograničavajući se na – “lažne i obmanjujuće informacije.”

Avaazovo izvješće usmjereno je na nekoliko zemalja EU, što je rezultiralo 77 izbornih stranica i daljnjom kritikom da Facebook neravnomjerno primjenjuje pravila o političkim pravima. Platforma je nedavno zabranila brojne poznate američke konzervativne korisnike i proglasila rat slabo definiranom konceptu “bijelog nacionalizma”, iako njegova politika prisile ostaje neprozirna, a mnogi korisnici s desne i lijeve strane optužili su web mjesto za ideološki motivirano blagovanje.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Težak
Gost
Težak
1 godina prije

facebok je prijetnja našoj demokraciji

First Last
Gost
First Last
1 godina prije
Reply to  Težak

A tek internet sam …

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Facebook, Youtube, Google besramno cenzuriraju sadržaje prema kriterijima globalističke ideologije. Tu nema pomoći, jer se korporacije stavljaju u položaj iznad državnih zajednica, jedina stvar koja se da napravit je stavit korporacije pod kontrolu država i ako se ne uklope zabranit im rad. Nema treće.

Goran
Gost
Goran
1 godina prije
Reply to  Moreno

Prestanes koristiti FB, Yt i Goolge i oni vremenom nestanu

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Goran

Goran Pa i neman fb, ugasilo mi ga je jer san nepodoban. Napisalo mi je; ”This post goes against our Community Standards” i ”Your Account Has Been Disabled” 🙂

Max
Gost
Max
1 godina prije

Ne koristim facebook na yt rijetko idem.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Max

Yt mi je dobra platforma, nažalost postala prepuna smeća zbog cenzure. Knjiga lica me ne zanima ka ni ostale platforme

...
Gost
...
1 godina prije

Sloboda govora je jedno od temeljnih ljudskih prava i kao takva predstavlja civilizacijsko dostignuće. Dakle, svaka cenzura je kršenje ljudskih prava i u suprotnosti je s “Općom deklaracijom o ljudskim pravima UN-a (članak 19.)”

Baba
Gost
Baba
1 godina prije
Reply to  ...

Dub +++

POVEZANE VIJESTI

Izbornik