FBI optužuje ‘teoretičare zavjere’ za korištenje Twitter Fajlova

FBI
5 komentara

Prepiska između FBI-a i višeg osoblja na Twitteru, koja otkriva kako je agencija vršila pritisak na platformu da potisne određene narative, nije dokaz za pogrešne radnje, navodi Biro u priopćenju u srijedu, dodajući da “teoretičari zavjere”  svoje aktivnosti predstavljaju u podlom svjetlu .

Fajlovi koje je novinarima predao izvršni direktor Twittera Elon Musk  “ne pokazuju ništa više od primjera naše tradicije, dugog i tekućeg angažmana savezne vlade i privatnog sektora”, navodi se u saopštenju FBI-a.

“Žalosno je da teoretičari zavjere i drugi hrane američku javnost dezinformacijama s jedinom svrhom da pokušaju diskreditirati agenciju” , zaključuje se u saopštenju, podsjećajući svoje kritičare da “muškarci i žene iz FBI-a rade svaki dan kako bi zaštitili Amerikance.”

Poruke koje pokazuju da agenti FBI-a vrše pritisak na osoblje Twittera da legitimne priče kao što su otkrića na laptopu Huntera Bidena klasifikuju kao operacije stranog uticaja su, prema Birou, samo primjeri da FBI „pruža kritične informacije privatnom sektoru u nastojanju da omogućiti im da zaštite sebe i svoje kupce.”  Interna komunikacija među zaposlenicima platforme sugerira drugačije.

U komunikaciji koja je objavljena kao dio Tviter fajlova, osoblje više puta ističe da “nema dokaza” koji bi potkrijepili tvrdnje FBI-a o stranim dezinformacijama i izražavaju nelagodu zbog miješanja Biroa.

Bivši direktor politike Twitter-a primijetio je “stalne (ako neusklađene) napore IK [obavještajne zajednice]” da podstakne Twitter da dijeli više informacija protiv njegovih vlastitih politika, dok je FBI na kraju platio Twitteru više od 3,5 miliona dolara poreznih obveznika kako bi dao prioritet svojoj cenzuri zahtjevi.

Bijela kuća je do sada odbijala da komentariše Tviter fajlove, upućujući novinare na FBI, a medijski establišment ih je uglavnom ignorisao. Međutim, bivši republikanski kongresmen Ron Paul tvrdio je da su oni dokaz da je FBI bio u dosluhu s Twitterom kako bi Amerikancima oduzeo njihovo ustavno pravo na slobodu govora.

tužbi koju su ranije ove godine podnijeli državni tužioci Missourija i Louisiane navodi se da FBI nije bio sam, te da su se službenici najmanje 12 vladinih agencija sastajali sedmično s predstavnicima Twittera, Facebooka i drugih Big Tech kompanija kako bi odlučili koji narativi i korisnike za cenzuru, s temama koje se kreću od navodnog uplitanja u izbore do Covid-19.

elon muskFBI
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

“…od primjera naše tradicije, dugog i tekućeg angažmana savezne vlade i privatnog sektora” – hihihi, hoćete reći iste vrste “angažmana” koji spočitavate Kinezima?

baltik
1 godina prije

ne može se uci u naslovni članak.
takerkarlson!

Max
1 godina prije

Melju gluposti.

Jednostavno receno
1 godina prije

Kako su društvene mreže kul za …… proljeće al kada nije u tvome dvorištu. Kako je sport dobar za rušenje države al ako pođš gubiti kontrolu onda razne odredbe uvodiš i kodekse……… I za kraj svijet bi slobodu al da se drugi bore za nju a oni sam evo mene i ja došo…….

Đuka Fićuka
1 godina prije

Da ste tako stitili John F. Kennedija, umjesto sto ste bili dio zavjere sa CIA, put Amerike i cijelog svijeta bi bio drugaciji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI