Francuska Inicijativa: Okončanje “kolonizacije” Zapadne obale?

Emmanuel Macron
15 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron namjerava pozvati na “povratak na mirovni proces” i okončanje “kolonizacije” Zapadne obale kada posjeti Izrael, objavila je u ponedjeljak francuska televizija BFMTV.

Macron, kojeg se očekuje u Tel Avivu u utorak, namjerava izraziti solidarnost s Izraelom i dati “veoma jasne obaveze protiv terorističkih grupa”,  rekao je BFM, pozivajući se na Jelisejsku palatu.

On također želi “ponovno otvoriti političku perspektivu” za Palestince, kako bi vidio oslobađanje svih talaca koji se drže u Gazi, smirio neprijateljstva i “izbjegao generalizaciju sukoba” u “opasnu i nekontroliranu eskalaciju u sredini”. Istok.” Ključni dio ovog prijedloga, dodalo je francusko predsjedništvo, bilo bi zaustavljanje rasta izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Neimenovani predsjednički savjetnik rekao je za BFM da Francuska želi privremeno primirje kako bi olakšala oslobađanje talaca koje drži Hamas.

“Želimo humanitarnu pauzu, humanitarno primirje, koje nam, ako je potrebno, daje dovoljno prostora da izgradimo politički scenario koji bi, nadamo se, doveo do prekida vatre”, rekao je savjetnik.

Hamas je 7. oktobra pokrenuo upad u Izrael, ubivši oko 1.400 Izraelaca i uzevši još 200 talaca. Izrael je odgovorio objavom rata palestinskoj grupi i opsadom Gaze, dok je pokrenuo artiljerijske i zračne napade i ubio do 4.000 ljudi, prema lokalnim vlastima.

Macron namjerava izraziti podršku Izraelu, a posebno francuskim Izraelcima, od kojih je 30 ubijeno u upadu Hamasa 7. oktobra. Još sedmoro se vodi kao nestalo i vjerovatno se nalazi u zatočeništvu u Gazi.

Osim kolektivne posvećenosti borbi protiv prijetnje terorizma, “postoji potreba da se otvori politička perspektiva koja daje suštinu jedinom rješenju koje je važeće na Bliskom istoku, a to je rješenje dvije države”, dodao je savjetnik , uz napomenu da Francuska “nikada nije odstupila” od ovog cilja.

Francuska je 13. oktobra podigla svoje savjetodavne mjere za terorističke prijetnje na najviši nivo, nakon uboda nožem u srednjoj školi u Arrasu povezanog s islamskim ekstremizmom. Makronov ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin zabranio je sve propalestinske proteste i zaprijetio deportacijom svih stranih državljana koji prekrše zabranu.

Organizatori emisije MTV Europe Music Awards 2023, koja je zakazana za 5. novembar u Parizu, otkazali su je ovog vikenda, navodeći zabrinutost za sigurnost i “promjenjivost svjetskih događaja”.

francuskagazaIZRAELmacron
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Uzaludno.

Ico
6 mjeseci prije

Najpoznatiji svjetski babojebac podvio rep u Nigeru!

Nekoime
6 mjeseci prije

Ako tako žarko želi okončanje kolonizacije, neka počne u SAHEL-u.

tihobl
6 mjeseci prije

Утврђено да Џорџа Флојда није усмртио бели полицајац већ – смртоносна доза фентанила Такер КАРЛСОН: Дерек ШОВИН није убио Џорџа Флојда. Није ово нагађање: знамо то непобитно захваљујући новом суђењу које се сада одвија у округу Хенепин, у Минесоти. Случај је покренула окружни тужилац по имену Ејми Свизи. Описала разговор који је водила са окружним медицинским истражитељем Ендрјуом Бејкером непосредно након смрти Џорџа Флојда Ево цитата из њене изјаве дате под заклетвом: „Звала сам др Бејкера ​​рано јутрос да му кажем о случају и питам да ли би био вољан да изврши обдукцију господина Флојда. Позвао ме је касније и рекао да нема медицинских доказа који указују на оштећење виталних структура на врату господина Флојда. Није било медицинских знакова гушења или дављења“ Имао је у организму смртоносну дозу фентанила. То је било још једно предозирање у земљи у којој сваке године од тога умре више од 100 хиљада људи Jos… Čitaj više »

gargamel.
6 mjeseci prije

He he, koji krelac, sad kad je manje više sve gotovo.

Jos jucer
6 mjeseci prije

Koji jeftini trik samo da prebacuje pažnju sa zločina u Gazi. Broj poginule djece u Gazi sa današnjim danom je 2360.
Preusmjeravanjem pažnje samo daje pristanak i želi reći da zločin nad civilima ide dalje.
Za Zapadnu obalu se brine kao i drugi koji putuju u Izrael dati podršku zločinu.
U školama uče djecu o holokaustu, a u stvarnosti holokaust se djeci i cijelom svijetu odvija u realnom vremenu.

Sardelino
6 mjeseci prije

Vrhovni rabin u Iranu tvrdi da njihova zajednica od 20 tak tisuća pripadnika uživa potpunu slobodu vjeroispovijesti. Da u Iranu ima puno manje antisemitizma nego u Europi kao i iseljavanja Židova u Izrael.
Zašto Židovi u velikom broju iseljavaju iz Europe u Palestinu i naseljavaju se gradeći kibuce na okupiranom teritoriju. Zašto smatraju da im je u kibucima bolji život u uniformi i sa oružjem u rukama nego onaj kojeg su imali u civiliziranoj Francuskoj ili recimo Njemačkoj. Neka Makron objasni zašto se Židovi boje živjeti u Francuskoj.

lulu
6 mjeseci prije

virujem ovom dobrom čoviku… danas na misi naš velečasni je isto pozva sve na mir, i reka je na kraju nešto lipo, urezlo mi se u srce… reka je :” mir svima vama, uživam u svakom trenutku u ovoj ‘rupi’… ovi … mislija san’ župi’.”
a ja san mu se, iz prvog reda, samo zagonetno nasmišija… odma san zna da ima u njegovim ričima puno istine, makar on i naoko pogešio

Mali Mjesec
6 mjeseci prije

Francuzi i mirotvorstvo. Presmješno.

Steve
6 mjeseci prije

Pa taj im samo stenice može preneti…

Bruno
6 mjeseci prije

Pustila te baba da pričaš. Neozbiljan si. 75 godina se iščekuje palestinska država. Prije će Isus ponovo doći na zemlju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI