Francuska negira da je Zapad u ratu sa Rusijom

Rusija, Ukrajina, SAD i NATO
24 komentara

Odluke SAD, Njemačke i nekoliko drugih zemalja da isporuče glavne borbene tenkove Ukrajini ne znače da je NATO u ratu s Moskvom, saopćilo je u srijedu francusko ministarstvo vanjskih poslova. Komentari sa Quai d’Orsaya dolaze nakon kontroverznog govora njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock u Evropskom parlamentu ranije ove sedmice.

“Mi nismo u ratu sa Rusijom i nijedan od naših partnera nije”, rekla je u četvrtak portparolka ministarstva Anne-Claire Legendre, prenosi AFP. „Isporuka vojne opreme… ne predstavlja zajedništvo.”

Dan ranije, Washington je najavio da će poslati više od 30 svojih tenkova M1 Abrams u Kijev, dok je Berlin rekao da će dati više od desetak pancera Leopard 2 i da neće stajati na putu Poljskoj i drugim članicama EU i NATO-a koje žele predati njihov takođe u Ukrajinu.

Nastojeći da prikupi podršku za isporuke tenkova u utorak, Baerbock je rekao Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE) da EU mora ići u korak “jer mi vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih”.

Zamoljeno da pojasni njene komentare, njemačko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je Rusija pokrenula „agresorski rat“ protiv Ukrajine i da je međunarodno pravo „jasno“ da podrška Berlina Kijevu „individualno pravo na samoodbranu, zagarantovano Poveljom UN-a, ne čini Njemačku stranom u sukobu.”

Francuska premijerka Elisabeth Borne rekla je u srijedu parlamentu u Parizu da njena vlada “nastavlja našu analizu” prijedloga da se u Ukrajinu pošalju tenkovi Leclerc. Francuska je već obećala Kijevu nekoliko AMX-10 “lakih tenkova” ranije ovog mjeseca.

U međuvremenu, francuska šefica diplomatije Catherine Colonna posjetila je Ukrajinu u četvrtak, gdje se sastala sa svojim kolegom Dmitrijem Kulebom u Odesi kako bi “pokazala dugoročnu podršku Francuske” i “procijenila hitne potrebe Ukrajine u humanitarnom i vojnom sektoru kako bi pružila konkretne odgovore”, navodi se u saopštenju za javnost iz Quai d’Orsay.

francuskanjemačkarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Svakome ko ima bar malo pameti jasno je da je ovo rat USA-NATO protiv Rusije.

Slon
1 godina prije

Pa I rusija je slala oruzje hrvatskoj pa je nitko nije optuzio da je u rtu sa srbijom

Onogošt
1 godina prije

Zadatak Aneline je da gurne Evropu u klanicu. Svojim histeričnim i šizofrenim govorima odradjuje interese zapadnih vladara . Isto rade i Šolc i Makron ali prikriveno i u rukavicama pa su i odvratniji od ove ludače

Ico
1 godina prije

Vol odimir Zelen sky odlučio da se ode boriti na prvu crtu bojišnice s Republikom Luhansk! Pa, nije valjda toliko blesav da svoj život dade za qrčevo zdravlje, kaže Kolega Sova!

Ico
1 godina prije

Francuska ne može odlučiti tko će biti glavni tajnik UN-a, jer je Francuska, zahvaljujući svojoj umno retardiranoj vladi, sila drugog reda, kazala je svojedobno Madeleine Albright! 5+ za precednika (babojebca) Francuske! Babojebac je notorni idiot!

Luksi
1 godina prije

Jednom bio u predgradju Pariza i trebao sam vozom do grada (auto otkazalo). Francuskinja na prodaji karata na zeljeznickoj stanici nezna engleski. Pomogne mi jedna Francuskinja sto je stajala iza mene u redu, na sta je ova na prodaji dobila napad bijesa pracen urlikanjem (na francuskom). Pitam ovu sto mi pomaze zasto, sta je problem, ona ne zna objasniti. To je samo potvrdilo moj nekakav stav o Francuzima, od prije, da su to (masa njih) hebeni polu shizofreni mrmoti, vjerovatno bazirano na njihovoj samoprojiciranoj nekadasnjoj velicini. Primjer su njihovi drzavni predsjednici.

Tupko Glupko
1 godina prije

Lažu sami sebe, lažu narod.

Tupko Glupko
1 godina prije

Samo neka negiraju.

Kad Kina stane vojno iza Rusije i počne Rusiji slati što Zapad šalje Ukrajini (jer Kina zna da su oni sljedeći na redu i jaka i stabilna Rusija im je jako bitna) – što je neminovno sa ovakvim razvojem situacije – onda će biti “stanite, nismo znali, nismo htjeli, prisilili su nas, tko nas bre zavadi” i slični proljevi i izljevi.

tihobl
1 godina prije

,,Наш извор у канцеларији председника Украјине је рекао да Запад спрема информативну кампању против шефа ЧВК Вагнера, чија је сврха да ослаби његов утицај у Русији. Технолози кабинета председника истовремено су покренули операцију на руским телеграм каналима како би створили слику о Пригожину као конкуренту Путину.”

Резидент

tihobl
1 godina prije

Сједињене Државе ће снабдевати Украјину тенковима Абрамс док Владимир Путин не одлучи да оконча рат — Пентагон

Lijepo priznanje ko je glavni. Samo imaju li oni dovoljno tenkova za putinovo strpljenje?
Sta ce kad potrose sve tenove, hoce li slati romobile?

Max
1 godina prije

Ma dajte frenčiji ne lažite.

Uspavanalepotica
1 godina prije

Ma zamislite koliko je Francuska uticajna kad im je pisle Malija i Burkina Faso dala sutaut…nije vazno sta Francuzi kazu nego sta o tome Rusi misle.

Don
1 godina prije

Prvo su negirali da su napravili Sars-CoV 2, a sada kao negiraju nisu u ratu, Naravno da jesu i ako nezaustavimo zapadne sataniste uzrokovat ce nuklearni rat!

Gnostic
1 godina prije

Jes’ bratko, jebo te rokfelerirotšild,ušli ste u močvaru.Ako, kažem ako izaćete goli i bosi zlato mojez

Gnostic
1 godina prije

Poserem vam se cenzuru.Cenzuraje vaše pravo, a moje da se pokenjam na nju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI