Glavni diplomata EU veći dio svijeta naziva “džunglom”

Josep Borrell
16 komentara

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell održao je govor na inauguraciji pilot univerzitetskog programa osmišljenog da odgaja sljedeću generaciju evropskih diplomata, podijelivši svoju viziju o tome kako bi se trebali angažirati s ostatkom svijeta.

Obraćajući se grupi studenata na Evropskom koledžu u Brižu u četvrtak, Borrell je uporedio Evropsku uniju sa “vrtom” koji ima najbolju kombinaciju “političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije” ikada poznate čovječanstvu – i koja mora biti zaštićena iz spoljašnje “džungle”.

„Ostatak svijeta… nije baš bašta. Većina ostatka svijeta je džungla, a džungla bi mogla napasti baštu. Vrtlari bi se trebali pobrinuti za to, ali neće zaštititi baštu podizanjem zidova”, rekao je Borrell, insistirajući da Evropljani moraju biti “mnogo više angažirani” s ostatkom svijeta i dobro iskoristiti svoju “privilegiju”.

Baštovani moraju u džunglu… Inače će nas ostatak svijeta napasti, na različite načine.

Predvođena Borrellovom prethodnicom, Federikom Mogerini, Evropska diplomatska akademija je zamisao Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) koja je pokrenuta ove godine sa navedenim ciljem da se razvije „istinski evropski diplomatski kor“. U pilotu prve godine učestvuju 42 studenta, uglavnom kandidati iz različitih institucija EU, ali i diplomate iz zemalja Zapadnog Balkana, Gruzije, Moldavije i Turske – kao i dva kandidata iz Ukrajine.

“Vi ste prva generacija. Vi ste začetnici procesa i nadam se da će doći i mnogi drugi”, rekao je Borel grupi budućih diplomata. „Čuvajte baštu, budite dobri baštovani. Ali vaša dužnost neće biti da se brinete o samom vrtu, već [o] džungli napolju.”

Ovo nije prvi put da Borel uporedi EU sa predivnom i urednom baštom okruženom haotičnom džunglom bez zakona. Još u martu je za El Mundo rekao da “ako ne želimo da džungla pojede našu baštu, moramo se probuditi.”

Džunglaeusvijet
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

U tom vrtu uzgajaju se buduće – nove marionete i korisni idioti , koji će svoju državu i narod držati u pokornosti i vazalnom odnosu prema belosvetskim bitangama – psihopatama .

Šele
1 godina prije

Na žalost ovog borelija,ako sam boreli nije izdajica svog roda,a ja mislim da jeste,đungla će sigurno i već guta vrt,tu mladi političari i on nemogu više ništa da urade,zašto,pa jednostavno zato što njihove ,zapadne,žene ne rađaju djecu,svi pratimo i znamo iz teorija zavjera,da je prosjek rađanja 1,2 djece kod europski žena,da bi spasili vrt,morale bi ,i to pod hitno,da rađaju barem 5 _6 djece, zato mislim da će đungla progutati vrt,a za neki 30 godina biće novi boreli sa tamnom puti

Auslander
1 godina prije

Kakva su vremena došla ljepše živjeti u đungli nego u civilizaciji.

cakani
1 godina prije

Covjek je sve fino objasnio ali ovdje to srpskim manipulatorima koji su se ugledali na dodika lopova jako smeta a djecu su poslali u EU da zaradjuju hljeb.

Гавран
1 godina prije

UMOBOLNICA NA OSAMI!

Гавран
1 godina prije

Ober baštovan sve lepo objasni. Korov pospeš žutim agensom, ili iščupaš drugim metodama. Ostaje jedna milijarda gajenih u stakleniku ! Ober baštovan što izgovori je za psihijatrijsku и антрополошку analizu!

CroExit
1 godina prije

Kad si tako lajav lepi Boro što nisi bio tako lajav 2015. kad su iz tih džungli navalile horde divljaka?

RAJKO DAMJANIC
1 godina prije

MISLIM DA EVROPSKI DIPLOMATI NE BI NI SMJELI RECI ILI POREDITI EU S OSTATKIOM SVJETA NAROCITO STO ZNAMO KAKO JE TEKAO OSLOBADJUCI RAT OD TAKVIH KAO STO JE ON SAM. PA NIJE TO DALEKO PO GODINAMA OTKAD JE KRENUO RAT PROTIV NEOKOLONIJALIZMA IMA 60 DO 70 GODINA. OTKAD SE AFRIKA P0OOSLOBADJALA OD ELITE I KAKO DA ONI BUDU VRTOVI. CEGA. JEDINO VRTOVI ZLA I ZLOCE A TO MISLIM NA VRLU EVROPSKU UNIJU .BOLJE BI BILO DA SE MANJE MJESAJU U VANJSKE POSLOVE A VISE PAZNJE DA POSVETE UNUTARNJIM PROBLEMIMA KOJIH SIGURNO IMAJU CIM DELEGIRAJU OVAKVE SPODOBE U CINOVE KOJE SIGURNO NISU ZASLUZILI .I ONDA STA MI UOPSTE PRATIMO VRLU EVROPSKU UNIJU I CEMU I GDJE TO UOPCE SAD I IMA.AMEN

Max
1 godina prije

I on je dio prašume po kojoj prosipa aroganciju.

The Who
1 godina prije

Mnogi su pokušali prije tebe ali uzalud, naprosto moj boreli tako svijet ne funkcionira, ko ti je kriv kad ne znaš, a misliš da znaš, uh ti su opasni

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI