„Globalisti“ EU ratuju protiv Mađarske

EU novac
27 komentara

Predsjednik mađarskog parlamenta optužio je Evropsku uniju da je pokrenula “hibridni rat” protiv njegove zemlje, rekavši da ta organizacija zadržava sredstva koja duguju Budimpešti kao sredstvo političke kontrole.

Govoreći za magazin Mandiner u srijedu, predsjednik Narodne skupštine Laszlo Kover složio se da su odnosi Mađarske s EU dostigli „nisku tačku“, usred tekućeg spora oko oko 28 milijardi eura sredstava namijenjenih Budimpešti, a trenutno ih je blok zamrznuo dok ne sprovodi razne zakonske reforme.

„Evropa je gotovo paralizovana činjenicom da se institucionalni sistem koji je prvobitno stvoren da osigura saradnju okrenuo protiv svojih gospodara, država članica, kao svojevrsnog golema. Danas države članice ne mogu kontrolisati ovu kancerogenu birokratiju”, rekao je on.

Moramo se zapitati da li je Evropska unija još uvijek asocijacija nezavisnih i ravnopravnih država članica ili smo samo na korak od toga da postanemo žrtve još jedne imperijalne ekspanzije.

Političar je dalje opisao napore unutar EU da se “stvori ekonomsko upravljanje koje ukida suverenitet država članica”, napominjući da bi prakse kao što su zajedničko zaduživanje i zajedničke valute dodatno narušile nacionalnu nezavisnost.

Dok je Kover rekao da evropski blok ostaje “najbolji okvir za sprovođenje mađarskih nacionalnih interesa”, on je insistirao da organizacija mora ispuniti svoje obaveze prema članicama, sugerirajući da to nije učinila u slučaju Mađarske.

“Oni žele da se miješaju u politički proces uskraćivanjem sredstava, a čak bi očekivali da se toga stidimo”, nastavio je. “To je hibridni rat – da upotrebimo ovaj moderan izraz – koji globalisti u Briselu vode protiv Mađarske i Poljske, koje brane svoj suverenitet.”

Kako bi otključala zamrznuta sredstva, Budimpešta će ispuniti 27 takozvanih “super prekretnica” koje je predložila Evropska komisija, uključujući reforme pravosuđa i medija, kao i suzbijanje korupcije. Blok već dugo optužuje Mađarsku da se ne pridržava standarda EU o vladavini prava. Budimpešta u međuvremenu insistira na tome da su optužbe u potpunosti politički motivirane.

Mađarska se također u velikoj mjeri odupirala pritiscima da prati kampanju sankcija Rusiji koju predvode SAD zbog njene vojne operacije u Ukrajini, odlučivši da zadrži svoje prijateljske veze s Moskvom. Takođe je odbila da dostavi vojnu pomoć Kijevu, čak je stavila veto na pakete oružja koje je predložio blok, dok je premijer Viktor Orban zalagao za razgovore između zaraćenih strana kako bi se okončale borbe.

eumađarskaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podsjetnik
7 mjeseci prije

A briselski euri ne smrde?
Di je ponos, Di je samostalnost?

Ivek
7 mjeseci prije

Zatraži izlazak iz EU i priključenje u BRICS. Siguran sam da bi novci odmah stigli iz EU

Samo U Prolazu
7 mjeseci prije

EU treba biti jedinstvena, ali kao prvi korak treba se rjesiti US marioneta(Leyen, Sholz, ..) i poceti voditi  EU   politiku!

nekoime
7 mjeseci prije

Hoće li prva europska članica BRICS-a biti Mađarska ili Srbija?

MladenSt
7 mjeseci prije

Ubiše Mađari sinoć Srbe u balunu ,a izbornik kiksi Stojković jaketu svoju iskida od muke .Pa se ti zajebaji s “gulašima “ .

Darko
7 mjeseci prije

Sve to mogu zahvaliti onoj nepodojenoj krmači Ursuli i njezinoj EK..

Suze Roni
7 mjeseci prije

Uskoro bi Madjari i Poljaci mogli dobiti pojacanje jer slijede parlamentarni izbori u Slovackoj, a prema prognozama, stranka bivseg slovackog premijera Roberta Fice, vjerovatno ce pobijediti. Inace Fico je u dobrim odnosima sa Putinom i Rusijom te zeli zadrzati taj smjer. Inace prema anketi, u Slovackoj je oko 40% gradjana misljenja da je za rat u Ukrajini kriva Rusija, a veci % gradjana smatra da su za rat krivi NATO i USA.

eks
7 mjeseci prije

Madjari su kulturan narod. Imaju rukovodstvo koje je patriotsko i vodi državničku politiku. Madjarska je država koja ne prihvata sluganstvo zapadnoj globalističkoj korporativnoj mafiji. To je ono što smeta zapadnim gangsterima koje su na vlast postavili američki gangsteri – pohlepne psihopate. Natodupeljupci mogu samo zavideti Madjarima. 

Max
7 mjeseci prije

Mađari,znaju,sve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI