Google se suočava sa tužbom od 5 milijardi dolara zbog tvrdnje da prati korisnike u Incognito Modeu

Google incognito mode
4 komentara

Google kaže da će se braniti od tužbi i da su tužioci pristali na njegovu politiku privatnosti.

U petak je savezni sudija odbio zahtjev Googleove matične kompanije Alphabet Inc. da odustane od postupka protiv njega – što znači da se sada suočava sa kolektivnom tužbom koja traži pet milijardi dolara, a korisnici tvrde da čak i kada isključe prikupljanje podataka u Chrome veb pretraživaču, drugi Google alati koje veb lokacija koristi i dalje prikupljaju njihove lične podatke.

„Sud zaključuje da Google nije obavjestio korisnike da Google učestvuje u navodnom prikupljanju podataka dok je korisnik u režimu privatnog pregledavanja“, presudila je američki okružni sudija Luci Koh iz San Josea, u Kaliforniji, prema Bloombergu.

Prošlog juna su tri kupca podnijela žalbu navodeći da Google ima „sveobuhvatan posao praćenja podataka“, prikupljajući njihove podatke ne samo u Chrome Incognito Modeu, već i kada su pretraživali u privatnom režimu u Safariju i drugim pretraživačima.

U žalbi se navodi da Google prikuplja podatke putem Google analitike, Google Ad Managera i drugih aplikacija i dodataka, što, prema dokumentu, pomaže kompaniji da sazna o prijateljima korisnika, hobijima, omiljenoj hrani, navikama kupovine i „Najintimnije i potencijalno neugodne stvari“ koje traže na mreži.

Grupna tužba vjerovatno uključuje „milione“ Googleovih kupaca koji su od 2016. pretraživalii Internet koristeći „privatni“ režim i traže najmanje 5.000 američkih dolara odštete po korisniku zbog kršenja saveznih zakona o prisluškivanju i kalifornijskih zakona o privatnosti.

Kompanija se brani rekavši da kupcima jasno stavlja do znanja da „anonimno“ ne znači „nevidljivo“ i da aktivnost korisnika tokom te sesije može biti vidljiva veb lokacijama koje posjećuju i bilo kojim nezavisnim analitičkim ili oglasnim uslugama posjećene veb lokacije“.

Alphabet Inc. je za The Verge obećao da će se „energično braniti“ od tužbenih zahtjeva, dodajući da režim Incognito Mode u Google Chromeu daje korisnicima mogućnost da pretražuju Internet, a da njihove aktivnosti nisu sačuvane u njihovom pretraživaču ili na uređajima.

GooglePravila privatnostiprivatnostTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fongol
3 godine prije

Koliko ce novca dobiti Hrvatska.
NISTA
Sav novac ide u americki proracun a ostecena je i Hrvatska.

Administracija Bidena poručila je Kini da je normalizacija odnosa s Australijom preduvjet da Washington poduzme bilo koji značajan korak prema poboljšanju odnosa s Pekingom,

Zar je to pravna drzava, samo ucijene, prijetnje, sankcije i kazne…dokle ce to ici?

Lucija, prva
3 godine prije

Google o vama zna više nego vaši roditelji, familija, prijatelji i susjedi. I više nego vi sami znate o sebi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI