Google testira AI novinarstvo

AI sistemi
13 komentara

Google testira novinarski proizvod zasnovan na umjetnoj inteligenciji i predstavlja ga glavnim novinskim organizacijama, objavio je New York Times u četvrtak, pozivajući se na tri izvora bliska ovoj stvari. Times je navodno bio jedan od medija kojima se obratio Google.

Interno poznat kao Genesis, alat je sposoban da generiše vesti na osnovu korisničkih inputa – detalja o trenutnim događajima kao što su ko, šta, gde ili kada, rekli su izvori. Kompanija to navodno vidi kao “ odgovornu tehnologiju ” – sredinu za novinske organizacije koje nisu zainteresirane za zamjenu svog osoblja generativnom umjetnom inteligencijom.

Pored faktora puzanja – dvojica rukovodilaca koji su vidjeli Guglov prijedlog navodno su ga nazvali “ uznemirujućim ” – Genesisov mehanizirani pristup pripovijedanju je pokvario neke novinare. Dvojica insajdera izjavila su za Times da se čini da uzima zdravo za gotovo talenat potreban za proizvodnju vijesti koje nisu samo tačne već i dobro napisane.

Glasnogovornica Google-a je insistirala na tome da Genesis “ nije namjeravao… zamijeniti bitnu ulogu koju novinari imaju u izvještavanju, kreiranju i provjeravanju činjenica svojih članaka ”, već bi umjesto toga mogao ponuditi opcije za naslove i druge stilove pisanja.

Jedan izvor je rekao da je Google zapravo gledao na Genesis kao više na “ ličnog asistenta za novinare ”, sposobnog da automatizira zadatke napamet kako bi se pisac mogao fokusirati na zahtjevnije zadatke, poput intervjuiranja subjekata i izvještavanja na terenu.

Otkriće da Google radi na “ ChatGPT-u za novinarstvo ” izazvalo je široku zabrinutost da bi Genesis mogao otvoriti Pandorinu kutiju lažnih vijesti. Googleov AI chatbot Bard brzo je postao zloglasan po tome što je izmišljao složene neistine i nudio ih kao istinu nakon njegovog uvođenja ranije ove godine, a izvršni direktor Sundar Pichai je priznao da, iako se čini da su ove “halucinacije” endemske među velikim jezičkim modelima AI, niko ne zna šta ih uzrokuje ili kako održati AI iskrenim.

Što je još gore, Genesis bi mogao marginalizirati stvarne vijesti ako Google ohrabri njihovo usvajanje podešavanjem svojih algoritama pretraživanja kako bi dali prioritet sadržaju generisanom umjetnom inteligencijom, tvitovao je radijski urednik Gabe Rosenberg u odgovoru na članak New York Timesa.

Nekoliko poznatih novinskih kuća okušalo se u korištenju AI u redakciji, s manje nego inspirativnim rezultatima. BuzzFeed je prešao sa upotrebe AI za generisanje prilagođenih kvizova do stvaranja desetina formula za putovanja do najave da će sav sadržaj biti generisan veštačkom inteligencijom za manje od šest meseci, uprkos tome što je svojim piscima u januaru obećao da su njihovi poslovi sigurni.

CNET je uhvaćen ranije ove godine kako članke napisane umjetnom inteligencijom predstavlja kao ljudski sadržaj i koristi AI za prepisivanje starih članaka kako bi umjetno povećao svoje rangiranje na pretraživačima.

Uprkos ovim katastrofama, OpenAI, kompanija odgovorna za ChatGPT, nedavno je počela da potpisuje ugovore sa velikim novinskim organizacijama kao što je Associated Press kako bi podstakla usvajanje tehnologije u redakciji.

AIGooglenovinarstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
9 mjeseci prije

Božanska pravda. Novinari će prositi na trgovima a mi ćemo misliti da je performans.

Roccos
9 mjeseci prije

Lažljivi medijski veterani će programirati AI da nastavi u njihovom stilu.Dakle isto sranje,drugo pakiranje.

Max
9 mjeseci prije

Triler komedija.

Nekoime
9 mjeseci prije

Moći ćemo birati između umjetne inteligencije i prirodne gluposti.

Mrdomir
9 mjeseci prije

Sendvičari će ostati bez sendvića. Hiberu! Prpa, a?

Objektivno
9 mjeseci prije

Bas me zanima kako ce izgledati fact checking AI novinara.

Daleko zôr
9 mjeseci prije

Zamaštajte. Bivši novinari, svjedoci događaja, svekolika raja. Svi ne znaju nakon koje generacije dovoljno promislit, napisat, ili kritizirat članak jer je napisan superiornim algoritmom. A algoritam krenuo po svom kako su mu zadali da ga on za-da. I svi lagano skupa sa vjestima nemaju veze čemu sve to služi, uz pomoć još onih kojima je bilo i je jedino ako je ćubio pred tv-om, ili pročitao na portalu bez dozvole kometiranja (što je krenulo cca prije neugodne prehlade jedno godinu dana). I svi lijepo sretni u svom neznanju čekaju Godoa. Pa to će biti sajam velepoštovanog blaga. Diktat sljepog ludom. Bit će to samo destrukcija istine i najopakiji oblik samocenzure uslijed lezije sive mase. Ovo danas je naopako, a kad postane krivo pod neznanim kutem, bit će i berićnije čini se. Kako nebih dao crnilu snagu. I dalje se uzdam u zdrav um običnog čovjeka i dalmatinski specijalitet cinizam na… Čitaj više »

ime
9 mjeseci prije

ajde da ode i H(YU)ND u 3pm. napokon.

9 mjeseci prije

Лепо онда. Прави новинари неће више морати да живе у лажи и моћи ће да се баве неким поштеним послом. Рецимо, најстаријим занатом …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI