Gore još jedna “zelena pluća” Zemlje – Više je požara u subsaharskoj Africi nego u Amazoni

Poćar vatrogasci
18 komentara

Amazonija nije jedino mjesto na kojem je trenutno koncentrirano najviše požara na planeti. Nedavne slike koje je objavila NASA otkrivaju da je središnji pojas afričkog kontinenta, poznat kao “druga zelena pluća” Zemlje, teritorij s velikim brojem požara.

Karta prikazuje požare aktivne u srcu afričkog kontinenta, od Gabona do Angole, od obale Atlantika do Indijskog oceana, uključujući otok Madagaskar, koji je, gotovo sav u plamenu.

Sa svoje strane, portal Forest Watch Fires navodi brojke koje potvrđuju brojčanu superiornost požara zabilježenih na afričkom kontinentu. Između 20. i 27. kolovoza je broj protupožarnih alarma zabilježenih samo u Angoli  bio preko 130 000, što premašuje zbroj onih zabilježenih u Brazilu, Boliviji i Paragvaju, koji ne dosežu 126 000.

Nadalje, i druge afričke države poput Zambije ili Demokratske Republike Kongo također imaju visoke brojke na iste datume, preko 60 000 dojava o požarima.

Sezonski požari vezani za poljoprivredu?

Vlada Angole izdala je priopćenje u kojem poziva na oprez pri uspoređivanju požara na različitim kontinentima, jer su njihovi uzroci vjerojatno različiti.

Požari koji su izazvani u označenom području Afrike su u pravilu sezonski, a vjeruje se da su uglavnom povezani s poljoprivrednom tehnikom koju se naziva „saniranje i izgaranje“, koja se sastoji u sječe dijela vegetacije i paljenja ostatka kako bi se zemljište očistilo za nove sjetve.

Međutim, ekolozi dovode u pitanje prikladnost ove tehnike i upozoravaju da ona može promicati krčenje šuma, eroziju tla i gubitak biološke raznolikosti.

U međuvremenu, lokalni poljoprivrednici i oni koji je koriste brane svoju praksu tvrdeći da je to najjeftiniji način čišćenja zemlje i uklanjanja štetočina, te ističu da pepeo kasnije služi kao hranjivi sastojak za nove nasade. Štoviše, procjenjuje se da, kao i svake godine, ovi požari nestanu s dolaskom kiše.

Mapa požara krajem kolovoza
FOTO: Mapa požara krajem kolovoza
Amazonski požari
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
4 godine prije

Da, mi tamo neki znamo i za pozare u Africi i u Aziji.
Samo, biti “ekolog” i vristati u prilog pomenutim podrucjima ne donosi politicke bodove (ipak moramo biti tiho jer u Africi je li unistavamo citave planine uzimajuci zlato).
Da pstavimo po jednog Bolsonara svugdje? Mozda je to rjesenje za dobribit ekologije (sarkazam)?

iodsfmgiuaesgfraneurgfaqzgfrzerw
4 godine prije

Paležom, plastikom, fosilnim gorivima pogonjena industrija, auti, brodovi, zrakoplovi, strojevi, kemijskim spojevima da im se nezna broja zatrovan planet apsolutno, frakingom zemlje za naftom i plinom uništavaju mega izvore pitke vode po čitavom planetu (oko Zagreba 50 bušotina, u Rusiji su počeli isto), itd. totalno uništavaju planet i žele ga učiniti nenaseljivim za sadašnji oblik života, borg će moći živjeti tu.

Zax
4 godine prije

Ta se poljoprivreda tehnika i kod nas prakticirala. Dok je strucnjaci i ekolozi nisu zabranili uz vise stete nego koristi.Sikara na sve strane a komarci I ostala gamad se nakotila

Red Dog
4 godine prije

Sad pocinjem razumeti paniku oko Amazona.
Neki konzumenti su verovali da „Pluca Zemlje“ znaci da sav kiseonik dolazi odande i da ce se ugusiti ako izgori Amazon. A ako se nesto siri socijalnim medijima je to histerija.
I takvi imaju pravo glasa :/

Afrika Paprika
4 godine prije

Pitanje je šta gori. Dali džungla kao u Amazoni koja je tvornica kisika ili savanska trava Afrike koja je već mrtva i osušena a spriječava stvaranje novog ciklusa zelenila i dovodi do dezertifikacije terena. Tada se još više ugljičnog dioksida i metana osliobađa iz zemlje. U prirodnom ciklusu puno veća količina biljojeda tu staru travu izgazi ili pojede te se stvori uvjeti za novu ali pošto je ogroman dio životinja istrebljen ovo je jedini način i to pozitivni način, jer dezertifikacija je nepovratan a katastrofalan proces koji uništava i biljni pokrivač i životinje koje se s njim hrane.

samo tako
4 godine prije

Ma nema problema. Zabrinuti ekolozi samo što nisu krenuli u akciju sijanja trave i pošumljenja, širom svijeta

Zvrk
4 godine prije

Po ovoj ilustraciji doslovno trećina Afrike je u plamenu. Sad mi nije jasno zašto redakcija si dopušta ovakve amaterske uratke.

Max
4 godine prije

da ali tu je u pitanju afrička sirotinja ona ne zanima dežurne humanitarce i medije-

zlatan
4 godine prije

Te satelitske snimke požara, uvijek je lako naći na stranici: ehabich satellite.info.
Hm, a pitanje je šta gori. Tko zna zemljopis, pa neka pogleda, šta to gori po stepama Ukrajine i južne polovice Rusije?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI