“Suverenost nije za pregovore”: Brazil će prihvatiti samo “bezuvjetnu” inozemnu pomoć za Amazon

Jair Bolsonaro
4 komentara

Brazil će prihvatiti inozemnu pomoć samo ako je bezuvjetna, priopćila je vlada nakon što su predsjednik Jair Bolsonaro i njegov francuski kolega Emmanuel Macron razmijenili par oštrih riječi zbog divljih požara koji divljaju amazonskim prašumama.

Glasnogovornik predsjednika Rego Barros izjavio je u utorak medijima da Brazil neće odbiti pomoć nijedne strane države, uključujući Francusku, ali pod jednim uvjetom – da su Brazilci ti koji odlučuju kako će trošiti novac.

“Bitno je da će taj novac, ulaskom u Brazil, biti pod nadzorom brazilskog naroda”, rekao je Barros.

Brazilski suverenitet se ne može pregovarati!

Požari koji haraju amazonskom prašumom postale su goruće pitanje na dnevnom redu nedavnog summita grupe G7 u Francuskoj, dijelom zahvaljujući Macronu. Francuski predsjednik uvjerio je šest drugih država da izdvoje oko 22 milijuna dolara za financiranje međunarodnog “saveza” za borbu protiv požara.

Ponuda pomoći spojila se s prijetnjama veta na trgovinski sporazum između EU-a i bloka Mercosur, čiji je Brazil član, kao i optužbe protiv Bolsonara da laže o svojim naporima u borbi s klimatskim promjenama.

Insinuacije su pobudile bijes brazilske vlade, a Bolsonaro je optuživao Macrona za “nerazumne napade” i “kolonijalni način razmišljanja”. Brazil je naznačio da je spreman odbiti ponudu, koliko god velikodušna bila.

Čak je i šef osoblja Bolsonara Onyx Lorenzoni rekao je u ponedjeljak kako  Brazil neće uzimati savjete od čovjeka koji “ne može čak ni spriječiti predvidivi požar u crkvi” koji se odnosi na zloglasnu infernu katedralu Notre Dame u travnju.

Brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araújo u utorak je govorio istim crtama i pozvao kampanju na čelu Francuske da “spasi” prašumu “povod za uvođenje mehanizama za vanjsku kontrolu Amazone”.

“Brazil neće prihvatiti nijednu inicijativu koja podrazumijeva relativiziranje suvereniteta nad svojim teritorijem, bez obzira pod izgovorom i bez obzira”, rekao je najviši diplomat zemlje.

Bolsonaro, kojeg su kritičari nazvali “Trumpom tropa” zbog toga što njegov stil i ponašanje nalikuje američkom predsjedniku, nagovijestio je da će razmotriti francuski prijedlog tek nakon što se Macron osobno ispriča.

“Da bi razgovarao ili prihvatio bilo što iz Francuske, u najboljim mogućim namjerama, mora povući te riječi i odatle možemo razgovarati”, rekao je.

Amazonska prašumaAmazonski požariG7
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crabman
4 godine prije

……koji se odnosi na zloglasnu infernu katedralu Notre Dame u travnju.

Nermine zašto zloglasnu? Prosvijetli nas.

slagerpjevac
4 godine prije

Nek im bezos da

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI