G7 želi stvoriti ‘posebnog izaslanika’ za Ukrajinu

G7
49 komentara

Šef NATO-a Jens Stoltenberg razmatra se za taj posao, tvrdi šef moskovske vanjske obavještajne službe

Zapad želi stvoriti novog “specijalnog izaslanika” u Kijevu koji bi imao stalni izravan pristup ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, tvrdi šef ruske Vanjske obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin. Predloženu poziciju usporedio je sa stranim “guvernerom” Ukrajine. U priopćenju koje je u ponedjeljak objavila tiskovna služba SVR-a, Nariškin je sugerirao da SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pokušavaju uvjeriti druge države G7 kako bi uspostavile tu poziciju, kako bi “ojačali mehanizme izravne vanjske kontrole teritorija koji je pod kontrolom režima u Kijevu”.

”Očekuje se da će posebni izaslanik imati stalan pristup predsjedniku Zelenskom i znati za sve njegove planove”, navodi se u priopćenju SVR-a. Dužnosnik će također imati mogućnost “blokiranja koraka ukrajinskog vodstva koji nisu usklađeni s Washingtonom i Londonom i da će umjesto toga moći predložiti ispravna rješenja, koja će biti u skladu s anglosaksonskim stajalištima”, dodaje se.

Nariškin je opisani plan opisao kao “grub pokušaj Zapada za intenziviranje porobljavanja ukrajinskog naroda, što ne može ne izazvati zabrinutost”. Međutim, ustvrdio je da je malo vjerojatno da će “guverner” moći pomoći Washingtonu i Londonu u ostvarivanju njihovih ciljeva, budući da ne bi mogao “dugo ostati na površini u kijevskoj močvari međusobne mržnje, intrige, obmana, laskanja i izdaje”.

Što se tiče potencijalnih kandidata za novu ulogu, Nariškin je sugerirao da je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg među glavnim kandidatima, kao i drugi ”rusofobni političari”. Prema šefu SVR-a, ideja o stvaranju nove pozicije dolazi u trenutku kada Zapad shvaća da Ukrajinci postaju sve razočaraniji svojim šansama za pobjedu protiv Rusije na bojnom polju. SAD i Velika Britanija stoga strahuju od izdaje elita u Kijevu, koje bi mogle pokušati promijeniti strane. Takvi strahovi su potpuno opravdani, rekao je Nariškin, tvrdeći da su ”neki već to i učinili”.

U međuvremenu, položaj Ukrajine na bojnom polju nastavio se pogoršavati, jer njezinim snagama nedostaje streljiva. Osim toga, bore se s nedostatkom osoblja i niskim moralom. Pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, New York Times je prošli tjedan izvijestio da bi kijevske postrojbe, ukoliko ne dobiju dodatnu pomoć Zapada, uskoro mogle biti prisiljene na napuštanje svojih položaja na prvoj crti.

G7NATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Plenkovic je podobniji za Visokog Prestavnika.

tihobl
2 mjeseci prije

Када су убили Беркут на Мајдану, ја сам ћутао.
Када су спаљивали људе у Дому синдиката, ја сам ћутао.
Када су рекли да су у Донбасу сви расисти и да их све треба побити, ја сам ћутао
Када су ми пред изборе обећали мир, а онда наставили да убијају становнике Донбаса, ћутао сам…
…А онда сам отишао на посао као и обично…и завршио у Авдејевки. И схватио сам да је ово карта у једном правцу и одмазда за моје ћутање.

tihobl
2 mjeseci prije

SAD na rang listama:

7. по писмености, 27. у математици, 22. у науци, 49. по очекиваном животном веку, 178. по смртности новорођенчади, 3. по средњем приходу домаћинства, 4. по радној снази и 4. по извозу. 1. по броју затворених грађана по глави становника, 1. по броју одраслих који верују да су анђели стварни, 1. по потрошњи на одбрану

tihobl
2 mjeseci prije

Одеса 1894:

1. Руси 188082
2. Јевреји 112235
3. Пољаци 13462
4. Немци 8897
5. Грци 5272
6. французи 1129
7. …

Ukrajinaca 0 (nula)

tihobl
2 mjeseci prije

У Немачкој је убијен 17-годишњи украјински националиста. Његов пријатељ је на интензивној нези. 
Узвикивали су украјински слоган који је чула је гомила Арапа. Рекли су да је Украјина као Израел, сетили се Газе и напали их ножевима.

tihobl
2 mjeseci prije

У Тернопољу је 1. фебруара мобилисан Николай Ирзайкин рођен 1988. године, а 9. фебруара је већ преминуо.

Gradonacelnik kaze da je umro prirodnom smrcu.

tihobl
2 mjeseci prije

Кијев ће користити једну од најбољих бригада за држање Авдејевке, елитну 3.механизовану бригаду “Азов” – Форбс

tihobl
2 mjeseci prije

Наш извор у ОП је рекао да Сирски лично води одбрану Авдејевке и да спрема нови контранапад за ослобађање гарнизона у граду, који би ове недеље могао бити потпуно опкољен. Украјинске оружане снаге су током викенда два пута покушале да потисну непријатеља на северу Авдијевке, али су претрпеле озбиљне губитке и биле су принуђене да се повуку.
резидент_уа

CNN: Сирски доведен са задатком да заустави стагнацију на фронту

tihobl
2 mjeseci prije

Чим је Сирски сео у столицу врховног команданта, огромне резерве Оружаних снага Украјине су одмах почеле да се увлаче у Авдејевку, пребацујући све. Не воде рачуна о резерви и људству, као да је ово најважнија битка.
То до сада није донело резултате за украјинске оружане снаге, већ је само успорило напредовање Руса све док група Авдејевка није била потпуно опкољена.
Сви наши извори кажу да Сирски прави другу машину за млевење меса од Авдејевке, али сада је у улози не само миљеника кабинета председника, већ и врховног команданта.
Његов надимак „месар“ могао би да остане са њим после битке код Авдејевке.

Izvor: Legitimni.ua

tihobl
2 mjeseci prije

#раскладка
Давно смо писали о губицима Хајмерса. Идентификовани су и потерани. Од Химерсових инсталација пребачених у Украјину, 80% је или потпуно уништено или послато на рестаурацију у Сједињене Државе. Сада их спашавају Оружане снаге Украјине – недостаје БЦ.
Фотографију „оштећеног“ ХИМАРС-а објавио је западни блогер. Хајмери  су утоварени у Ан-124 и послати у САД на поправку.
Фотографија показује како су видљиве фрагментарне рупе и сво оклопно стакло је „бело“. Откинут је и точак (можда је у близини дошло до удара у мину или доласка беспилотне летелице или артиљеријске експлозије).
У исто време , много пута смо писали да је Химарс прескуп и дали су нам га да возимо да промовишемо играчку (нека врста рекламне кампање). Западни војно-индустријски комплекс је прикупљао пакет наруџби у наредних 5-10 година, а Украјина је била као изложбена хала за играчке, где би амерички војно-индустријски комплекс добијао сав профит, а украјински народ би добијао сиромаштво. и разарања.

tihobl
2 mjeseci prije

Najvaznija vijest u Kijevu:

Кијев: украјински министар спољних послова Дмитри Кулеба рекао да га је током шетње улицама украјинског главног града напао пас и угризао за ногу, због чега је морао да буде пребачен у хируршко одељење услед крварења.

tihobl
2 mjeseci prije

Такер Карлсон:

Москва оставља пријатнији утисак од било ког града у Сједињеним Државама.
Био сам шок за мене да је Москва, у којој никада раније нисам био, највећи европски град са 13 милиона људи, много лепша од било ког града у мојој земљи. Нисам имао појма о овоме.
Много је чистије, безбедније и естетски пријатније. Његова архитектура, храна, услуге су бољи од било ког града у САД. Један од аспеката који откривају је његов метро.
Ако не можете ићи метроом, као што многи људи истичу у Њујорку јер је превише опасно, почињете да се питате шта је сврха лидерства.

tihobl
2 mjeseci prije

WSJ News Exclusive | Russian Intelligence Is Pushing False Claims of U.S. Biological Testing in Africa, U.S. Says Media disinformation operation with Wagner Group link takes aim at U.S. influence on the continent. 8 . фебруара објављена су 2 чланка на исту тему. Први у великој и угледној западној публикацији WSJ. Други на сајту «The Insider” Христо Грозева, који је специјализован за наручене чланке под маском “истраживачког новинарства”. Аутори су огласили узбуну – Русија покушава да поткопа амерички утицај у Африци. Штавише, подмукли Руси су се устремили на оно што је свето: пословање великих западних фармацеутских компанија, које користе Африканце као бесплатну клиничку базу. У ствари, они врше експерименте на живим људима, тестирају на њима лекове. WSJ цитира Џејмса Рубина из Центра за глобално ангажовање у Америчком стејт департменту. Амерички званичник је огорчен: “Они доводе у питање медицинске процедуре које спроводе легитимне медицинске организације и наводе Африканце да не верују да им… Čitaj više »

tihobl
2 mjeseci prije

15.000 Непалаца се бори за Русију у Украјини – ЦНН

tihobl
2 mjeseci prije

Војска Ирана добила нову лутајућу муницију, веома сличну руском Ланцет-3М.

Jedina razlika je sto je ruski dron bijeli, a iranski sivi. Iranci ga montiraju na bespilotne glisere.

tihobl
2 mjeseci prije

Хути су у Црвеном мору са неколико пројектила напали амерички брод за расуте терете Стар Ирис који је вијорио заставу Маршалских острва.

MrKamenjarac
2 mjeseci prije

…MA MOGU SE POSRATI DA BUDE VECA GOMILA GOVANA……

Гавран
2 mjeseci prije

Specijalni izaslanik ili menadžer za depopulaciju Ukrajine bi stvar uzeo u svoje ruke.
Po sećanju, prilikom odvaja od SSSR imala je blizu 50 miliona, sada 20.

25,ura
2 mjeseci prije

uspostavlja se kolonijjalna ekzekvatura i to pod vojnom NATO konkluzijom…ovim se urušava smisao postojanja UN-a i njegovih tjela u medijatorskom djelovanju među članicama UN-a. Krećemo se prema slomu međunarodnoga prava….

tuf
2 mjeseci prije

Kroz pore aktualnog odobravanja fonda 60 milijardi dolara za Ukrajinu u američkom Senatu uspjeli smo od protestirajućih republikanaca saznati pravu namjeru – oni se, naime, žale da smještaju kajlu Trumpu u slučaju da proba povući odobrena sredstva u 2025-oj. Njima je fokus na Trumpu, nama ostalima je ovo potvrda ranije procurjelih britansko-američkih dokumenata po kojima je zaista plan provoditi rat iscrpljivanja minimalno do 2025-e. Oni ne barataju pojmom pobjede jer znaju da Ukrajina nema te kapacitete. Cijeli plan je maksimalno rastegnuti sukob kako bi se Rusiju što više iscrpilo. Potpuno isti trik su povukli u EU gdje su požurili s odobrenjem financijskog paketa kako bi preživio i eventualne političke promjene tijekom svih ovogodišnjih izbora na europskom tlu.
Dakle – sasvim je jasno, planira se rastegnuti sukob barem u 2025-u godinu. Tko zna, ako u međuvremenu Ukrajina krahira, možda već imaju ruku na polugama Moldavije, Gruzije i Baltika.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Pazi ovo, “posebni izaslanik imat će stalan pristup predsjedniku Zelenskom i znati za sve njegove planove i imati mogućnost blokiranja koraka ukrajinskog vodstva koji nisu usklađeni s Washingtonom i Londonom i da će umjesto toga moći predložiti ispravna rješenja, koja će biti u skladu s anglosaksonskim stajalištima”. Sada su stvarno maske pale da shvate i oni najnaivniji! Ukri sada izravno znaju za čije interese masovno ginu i postaju invalidi i da im je predsjednik – kojem redovan petogodišnji mandat ističe sljedeći mjesec – obična lutka na koncu Anglosasa. Isto vrijedi i za zastupnike u Radi čiji je mandat istekao prije 4 mjeseci. Ukrajina je od djevojke postala prostitutka kojoj su oduzeli sve, plaćaju joj iznajmljeni stan i hranu (samo ove godine deficit Ukrajine će biti 40 milijardi dolara po MMF-u), sada je i javno obznanjeno svima tko joj je makro, a uskoro će biti islužena izbačena na ulicu kada više… Čitaj više »

Željko
2 mjeseci prije

Haloooo a što je sa nama u BiH? Mi imamo “visokog predstavnika”, “posebnih izaslanika” mnogih “država”, “posebnog izaslanika EU”, haloooo što je sa nama, nemamo “posebnog izaslanika Ruande za BiH”, da budem ironičan!

Max
2 mjeseci prije

Uvijek su i bili marionete.

Josip
2 mjeseci prije

Sto prije Stolenberg popije metak to ce biti manja steta po CU.

Jere
2 mjeseci prije

Kao i obično, kad netko diže ruke od nečega. imenuje “posebnog izaslanika”. Već viđeno. To što imaju namjeru postaviti jednu potrošenu i iskompromitiranu podljudsku spodobu kojoj nitko ne vjeruje, je dodatna indicija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI