Modi prihvatio poziv na G7 summit

Narendra Modi
9 komentara

Indijski premijer prisustvovat će elitnom skupu čiji je domaćin Japan u Hirošimi 19. svibnja

Indijski premijer Narendra Modi prihvatio je poziv svog japanskog kolege Fumija Kishide da prisustvuje nadolazećem summitu G7 tijekom njihovog bilateralnog sastanka u New Delhiju u ponedjeljak. Summit će se održati u Hirošimi u Japanu od 19. do 21. svibnja. “Službeno sam pozvao premijera Modija na summit G-7 u Hirošimi i na licu mjesta moj je poziv odmah prihvaćen”, rekao je Kishida na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon bilateralni sastanak. Modi ga je pozvao i na summit G20 koji će se u rujnu održati u Indiji.

Kishida je naveo da gospodarska suradnja Tokija i New Delhija ubrzano raste. Japan je peti najveći ulagač u Indiji, s izravnim stranim ulaganjima u vrijednosti od 38,3 milijarde dolara između travnja 2000. i prosinca 2022. Više od 1450 japanskih tvrtki posluje u Indiji, a mnoge su smještene u posebnim gospodarskim zonama diljem zemlje. Ekonomski poticaj Tokija ojačao bi politiku New Delhija ‘Proizvedeno u Indiji’ i globalne opskrbne lance, rekao je Kishida.

Tijekom susreta dvojica premijera proslavila su 70 godina diplomatskih veza između svojih zemalja i razgovarali su o svojim stalnim odnosima, rekao je medijima indijski ministar vanjskih poslova Vinay Mohan Kwatra. Ova godina “obećava da će biti uzbudljiva”, dodao je, s Indijom i Japanom koji će predsjedati G20 i G7.

Premijeri su također razgovarali o obrani, sigurnosti, klimatskim mjerama, energiji, inovacijama i razvoju vještina. Regionalna pitanja od zajedničkog interesa, poput pomorske sigurnosti u Indo-Pacifiku, također su bila predmet dijaloga, rekao je indijski ministar vanjskih poslova. Kishida je pozdravio obnovu Memoranduma o suradnji u obrazovanju japanskog jezika. Također su u tijeku planovi za davanje prioriteta de-karbonizaciji, energiji i turizmu, rekao je. Modi je govorio o značaju indijsko-japanskog posebnog strateškog i globalnog partnerstva te o tome kako je ono godinama njegovalo bilateralne veze.

Autor: Joydeep Sen Gupta

G7IndijaModi
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
1 godina prije

Vatikanci ( lopina papa Franjo&co ) žele nestanak Hrvata. Svim Vatikancima iz RH želim smrt, uključujući Vatikanca Josipa Bozanića. 5+ za premijera Plenkovića.

kolba
1 godina prije

Kasnije ce ga supirati kao Rusiju

tuf
1 godina prije

Od lakrdije zvane “Nobelova nagrada za mir” jedino je veća lakrdija nazivati G7 “industrijski najznačajnije države svijeta”. Skupina koja u ovome trenutku sadrži Italiju, Njemačku i VB a ne sadrži Kinu i Indiju može samo biti predmet podsmijeha.

Max
1 godina prije

Očekivano ali to će biti kratka vijeka.

Tupko Glupko
1 godina prije

Indija sjedi na dvije stolice, i dobro je dok to može raditi, jer joj gospodarstvo profitira od toga.
Izgleda da će se, na žalost, morati opredijeliti za jednu stranu, ali za sada to dobro odigrava.

Ono što sada izuzetni rade je izazivanje konflikata na granici nuklearnih sila Kine i Indije, nadam se da neće nasjesti.
Ako se dobro sjećam, prije nekoliko mjeseci je Indija sa izuzetnima mislila raditi zajedničke vojne vježbe na granici sa Kinom, ali je na sreću odustala od toga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI