Peking osuđuje oznaku “najveće prijetnje” G7

Hua Chunying
8 komentara

Zemlje G7 neće moći prevariti svijet da povjeruje da Peking podriva globalnu stabilnost, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

U nizu postova na Twitteru, Hua je osudila stav G7, napisavši: „Neki su članovi nazvali su Kinu ‘najvećom prijetnjom globalnoj sigurnosti i prosperitetu’. Ozbiljno?”

Očigledno je mislila na primjedbe britanskog premijera Rishija Sunaka, koji je tokom samita grupe u Hirošimi u Japanu izjavio da ” Kina predstavlja najveći izazov globalnoj sigurnosti i prosperitetu u naše vrijeme”, te je pozvao na smanjenje ovisnosti o kineskom snabdijevanju lancima.

Dodao je da Ujedinjeno Kraljevstvo i G7 poduzimaju korake kako bi spriječili Peking da koristi “ekonomsku prinudu da se miješa u suverena pitanja drugih”.

“Ako je Kina prijetnja, šta su onda neke članice G7 koje ratuju protiv suverenih država, ruše legitimne strane vlade, izlaze iz multilateralnih sporazuma i prisiljavaju druge zemlje da prekinu lance snabdijevanja?” upitala je Hua.

Glasnogovornica je dalje naglasila mjesto Kine kao „pokretača broj 1 globalne ekonomije“ i da Peking doprinosi globalnom rastu više od svih članica G7 zajedno, dok je bio drugi najveći donator za mirovne operacije UN-a.

„Pravi svijet neće biti ispran i zavaravan“, rekla je.

Činilo se da je Sunakov ukor Kine bio mnogo oštriji od zajedničkog saopštenja G7 u kojem se navode izazovi koje postavlja Peking. Članovi grupe su, posebno, insistirali da su “spremni da izgrade konstruktivne i stabilne odnose sa Kinom”, dodajući da se “ne razdvajamo niti okrećemo unutra” kada je reč o ekonomskim vezama sa azijskim gigantom.

Međutim, G7 je naglasio potrebu za onim što je nazvao „smanjivanjem rizika i diverzifikacijom” i smanjenjem „prevelike zavisnosti u našim kritičnim lancima snabdevanja”. Grupa je takođe kritikovala Peking zbog „netržišne politike i prakse, koje narušavaju globalnu ekonomiju“, obećavajući da će izgraditi otpor onome što je nazvala ekonomskom prinudom.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova, međutim, nije bilo uvjereno, navodeći da “masovne jednostrane sankcije i djela ‘razdvajanja’… čine SAD pravim prisiliteljem”, istovremeno pozivajući G7 da ne postane “saučesnik” Washingtona u tom pogledu.

G7Hua ChunyingPekingSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
11 mjeseci prije

G7 razbojnike je trebalo dici u zrak onog trena kada se okupe oko stola bas onako kako su pokusali dici Hitlera i njegovu bandu u bunkeru. Samo puno uspjesnije. Pas im mater usranu ponasaju se kao da je cijeli svijet njihov..

jasam
11 mjeseci prije

Mudri su ovi kinezi. Poput amera u drugom svjetskom ratu cekaju 1944 g da udju u rat i otvore novi front. Do tada ce rusi da ginu. Normandija 1944 – Taiwan 2024. Zivi bili pa vidjeli.

pinčunela
11 mjeseci prije

Ni jedan pad čovjeka nije nezgodniji od onoga kad se čovjek spotakne o vlastitoj nozi. Tako i Zapad u raznim formatima (G7,Q20, UNXXL,EU13,NATO,JOTO,TOTO…) u nemoći kad ih nitko više ne shvača ozbiljno, ispadaju smješni istovremeno prijeteći ,kumeći, obećavajući, apelirajući na tradiciju i plašeći druge da će Svjet propasti u ekonomskom i klimatskom paklu ako prestane sljediti njihove G-69 zapovjedi i pravila koja trebaju vrijediti za sve osim za njih, Ovo danas (procesi koji su globalno započeli) sve lići na priču o „Čarobnjaku iz Oza“ .Veliki i strašni čarobnjak iz Oza je iza zastora-kulisa (stoji mali) stari čovjek i samo glumi da je veliki i strašni Oz. Razotktriveni onemoćali starac priznaje im je da je on običan čovjek. Populacija strašljivoga Lava, ruzinave Limene pameti, Strašila koje plaši samoga sebe, trebaju shvatiti da veliki OZ Zapada je iluzija Zmaja od papira koji je sam sebe zapalio i viče upomoć Gasi me, izgorjet… Čitaj više »

Max
11 mjeseci prije

Kina je prevelika da bi je mogli uplašiti.

nekoime
11 mjeseci prije

Sunak je engleski idiot, ali i indijski nacionalist.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

“G7 je naglasio potrebu za onim što je nazvao „smanjivanjem rizika i diverzifikacijom” i smanjenjem „prevelike zavisnosti u našim kritičnim lancima snabdevanja”. Grupa je takođe kritikovala Peking zbog „netržišne politike i prakse, koje narušavaju globalnu ekonomiju“, obećavajući da će izgraditi otpor onome što je nazvala ekonomskom prinudom.”

Prevedeno na zdravorazumski jezik: Uncle Sam poručuje da će lupiti velike carine na uvoz iz Kine prisiljavajući države koje sankcioniraju Rusiju da umjesto toga kupuju američke proizvode po puno većim cijenama.
Ako se Uncle Samu digne ku.ac, onda će sve države koje sankcioniraju Rusiju, sankcionirati i Kinu.
Kada mogu Pfizer cjepiva, naoružanje, LNG, što ne bi i auto-dijelovi, čelik, nuklearno gorivo, roba široke potrošnje, nafta, GMO hrana i apsolutno sve što makro Uncle Sam poželi.
Je li vam jasno, američke kurvice?
I sve potvrdno bez zadrške klimnu glavom svom makrou.

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. ovo “G7” nije ništa drugo nego samo ime “bande” koje su zločinci nadjenuli sami sebi kako bi se osjećali važnim isto kao što i narko karteli u Mexicu ili bande New Yorka daju sebi imena………………. Ništa više od toga…………………………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI