Lula objašnjava zašto se nije sastao sa Zelenskim

Luiz Inacio Lula da Silva
26 komentara

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da se njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski nije pojavio na zakazanom bilateralnom sastanku na samitu G7 u Hirošimi u Japanu.

„Imao sam intervju, bilateralni sa Zelenskim ovde u ovoj prostoriji u 15:15. Čekali smo i dobili informaciju da kasni”, rekao je u ponedjeljak predsjednik, koji se obično naziva Lula, a citira Rojters.

Dodao je da se Zelenski “nije pojavio” jer je “očigledno da je imao sastanke i da nije mogao doći”.  AFP navodi da je Lula rekao da je “uznemiren” što je sastanak propao.

Sastanak licem u lice sa ukrajinskim liderom izostao je iz plana puta koji je objavio Lulin ured uoči njegovog putovanja u Japan. Međutim, Bloomberg je citirao neimenovane brazilske zvaničnike koji su u subotu rekli da se brazilska delegacija osjeća pod pritiskom da dogovori sastanak između Lule i Zelenskog, čiji planovi putovanja nisu javno objavljeni.

Zelenski je kasnije rekao novinarima da “svako ima svoje rasporede, tako da nismo mogli da se sastanemo sa brazilskim predsednikom”.  Dvojica lidera su prethodno razgovarala telefonom u martu.

Lula je osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini, ali je odbio da učestvuje u zapadnim sankcijama nametnutim Moskvi i odbio da dostavi oružje Kijevu. On je insistirao na tome da se sukob Rusije i Ukrajine treba riješiti pregovorima. “Nijedno rješenje neće trajati ako nije zasnovano na dijalogu. Moramo raditi na stvaranju prostora za pregovore”, rekao je Lula u nedjelju.

G7LulaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
10 mjeseci prije

Lula si ne dozvoljava da ga ova ukrajinsko zidovska svinja Zelenski ucjenjuje ko sto ucjenjuje ove EU futavce..

NOVI STARI
10 mjeseci prije

e Lula, moj Lula, što si propustio?!?

Faust
10 mjeseci prije

Čini se da Lula ne pleše kako svira Washington koji ga je doveo tu gdje je a to bi mogla biti skupa “pogreška”.

borjana
10 mjeseci prije

Na ovog smrada koji je ucijenio primatelje socijalne pomoći da moraju njihovu djecu podvrgnuti neodređenom broju cijepljenja ukoliko žele primati daljnju pomoć, ne treba trošiti jednu, jedinu riječ.
Netko je ovdje za nekog politikanta napisao “za toljagu i u glavu” . Ne znam da u svijetu postoji prikladniji lik za “toljage” od ovog lule.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Zanimljiva vijest da je finska državna kompanija Gasum priopćila da je raskinula ugovor o kupnji prirodnog plina od Gazprom Exporta putem plinovoda iz Rusije. 
Gazprom je još u svibnju 2022. prestao isporučivati plin Finskoj jer nisu htjeli plaćati u rubljama, a sada su Finci kompletno raskinuli ugovor sa Gazpromom.
Što će im, sada su NATO država.
Sa direktnom kopnenom granicom sa Rusijom od 1.340 kilometara.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Po onoj staroj arapskoj poslovici: “Odvedu te na more, a vrate te žednog”….
Arapi su prvi koje je Zelenski posjetio, a oni ga ostavili praznih ruku. 
Bez financijske ili neke druge potpore..

Max
10 mjeseci prije

Meni nije jasno zašto bi se uopće sastajali.

Kiko
10 mjeseci prije

Lula bi ovu poruku Zelenskog trebao ozbiljno shvatiti. Ili si s nama ili si protiv. Zapadni svijet podržava Zelenskog a Lula nije s njim u dobrim odnosima. Zapad ulaže u Ukrajinu a Lula je protiv Ukrajine. Zaključak se sam nameće. Kad ti netko ne dođe na zakazani sastanak a ne odgodi sastanak pravovremeno to je svojevrsna diplomatska poruka, poniženje.

Otpornik
10 mjeseci prije

Kasnio je jer morao ukrcati u avion neke sanduke municije koje je nažicao.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Neusklađenost dnevnog reda’ frustrira sastanak Lule i Zelenskog na G7 Predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva više se neće sastajati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tijekom summita G7 u Hirošimi u Japanu. Točan razlog još uvijek nije jasan, ali izvori u brazilskoj diplomaciji ukazuju na “nekompatibilnost agendi”. Lula je ponudio otvorene termine u svom rasporedu za ovu nedjelju (21), ali tim Zelenskog nije uspio uklopiti sastanak u te prazne intervale. Upitan je li razočaran činjenicom da do susreta nije došlo, ukrajinski predsjednik se narugao kazavši kako smatra da je Lula trebao biti razočaran.”. Vidjela sam još ovih komentara, zanimljivo; jedna interpretacija odgovora Zelenskog je zvučala- kao prijetnja. “Lula polijeće za Brazil ovog ponedjeljka ujutro (22.), nakon razgovora s novinarima. Unatoč službenom razlogu, iza kulisa summita već se znalo za otpor brazilskog predsjednika ovom susretu. Spremnost da se predloži više od jednog rasporeda zadnjeg dana događaja došla je nakon međunarodnog pritiska.… Čitaj više »

Trajko
10 mjeseci prije

Zna Like da sa sponzorima terorizma treba biti oprezan.

Dupla Kamilica
10 mjeseci prije

Neznaš koji je izbore dobio legalnije i koga se više pita? Jedan pušten iz zatvora a drugog čeka gulag zbog imovine. Uglavnom, cirkus se nastavlja.

Otudjeni
10 mjeseci prije

Lula luli zeleno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI