UN upozorava da se svijet ne dijeli na dva dijela

Antonio Guterres
36 komentara

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je nacije G7 da se suzdrže od podjele svijeta na blokove u stilu hladnog rata koji su povezani ili sa SAD ili Kinom. Zapadni lideri su u međuvremenu Rusiju i Kinu stavili u fokus zajedničkog saopštenja o nuklearnom oružju.

Govoreći za japanski Kyodo News dok su se lideri Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD sastali u subotu u Hirošimi, Guterres je pozvao na ” aktivan dijalog i saradnju” između zemalja G7 i Kine o pitanjima klime promjena i razvoj.

“Vjerujem da je veoma važno izbjeći podelu svijeta na dva, i vrlo je važno stvoriti mostove za ozbiljne pregovore”, rekao je on.

Guterres je više puta upozoravao na novi hladni rat između zapadnih nacija i Kine posljednjih godina, nazivajući različite ekonomske, političke i vojne interese obje strane “velikim lomom  u 2019. Odnosi između Pekinga i Washingtona posebno su se pogoršali tokom prošle godine, s Kinom je prekinula saradnju sa SAD-om po pitanju klimatskih pitanja kao odgovor na posjetu tadašnje predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu, a američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je vojnom akcijom ako bi Peking pokušao da preuzme kontrolu nad ostrvom.

Dok je Guterres govorio protiv “podjele svijeta”, zajednička izjava lidera G7 u petak je učvrstila tu podjelu. Fokusirajući se na nuklearno oružje, u saopštenju se optužuje Rusija za “neodgovornu nuklearnu retoriku” i “podrivanje režima kontrole naoružanja”, dok se kineska modernizacija nuklearnog arsenala opisuje kao “briga za globalnu i regionalnu sigurnost”.

S druge strane, Rusija je oštro osudila Veliku Britaniju zbog isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini. Ruske snage su prošle sedmice napale skladište sa granatama s osiromašenim uranijumom koje su isporučile Britanci u gradu Hmjelnicki, šaljući “radioaktivni oblak prema zapadnoj Evropi”, izjavio je u petak sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev.

Kremlj je ranije izjavio da će “Britanci… biti odgovorni” za slanje takvog oružja u Ukrajinu.

Moskva je također optužila Kijev za pokušaj izazivanja nuklearne katastrofe granatiranjem nuklearne elektrane Zaporožje na ruskoj teritoriji. Saopštenje čelnika G7 osudilo je Rusiju zbog preuzimanja kontrole nad fabrikom, a ne pominje ukrajinske napade na nju.

Antonio GuterresG7rusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tako treba
11 mjeseci prije

Svijet treba podijeliti
Svatko svojim putem
Kako tko misli da mu je najbolje
Jednom, kada dodjemo pameti mozemo opet skupa
Ne moze 21. I 19. Vijek u istom dvoristu zivjeti, nastradaju maćuhice

Nekoime
11 mjeseci prije

Više nije rat između Zapada i Rusije/Kine, nego između Zapada i ostatka svijeta.

Hamilton
11 mjeseci prije

Svijet ce se podijeliti u dva tabora bolje je i tako nego dozvoliti drugima – Rusiji i Kini – da se razvijaju prema svojim mogucnostima pa da ugroze americku dominaciju sto moze uzrokovati samostalnoscu njenih satelita… Amerika je zapocela prvi hladni rat stvaranjem zeljezne zavjese oko Sovjetskog Save.

Dux
11 mjeseci prije

Zapadni svijet zahvaljujući svojoj bahatosti i isključivosti polako “jede” sam sebe, a UN je uvijek služio zapadu za provođenje ideja i načina koji su zapadu odgovarali, ovo bi mogli biti zadnji trzaji UN-a kakav je bio do sada. Svijet se dijeli, zapad i hegemonisti nisu uspjeli. Nažalost EU će to u budućnosti najviše osjetiti.

Dragačevac
11 mjeseci prije

Podela postoji na pro Američki i anti Američki svet, od drugog sv rata, tu podelu su sami Amerikanci nametnuli i zbog toga se dešavaju masovne tragedije širom sveta.

Toyte
11 mjeseci prije

Nije Sj Koreja sama sebe izolirala. Kao da oni u Sj Koreji ne bi voljeli McDonalds, cappuccino, putovati u inozemstvo itd. Izolirala ih je Amerika a Rusi bili malo priglupi pa pristajali na tu americko englesku perfidnu igru u UN.

joškoboško
11 mjeseci prije


Mala šala: Zamislite Guzsereša na zahodskoj školjci i treba se odlučiti koji će toaletni papir od dve role uzeti, Zapadni mirišljavi od recikliranoga GMO smeća sa dodatkom Q7_Cjepiva ili pravi prirodni papirnati iz ostatka svjeta (Azija,Afrika, J.Amerika, Bliski istok) koji je grubi-grebavi  relaksirajući guz papir!!!
Na koji (toalet papir) bi ste se Vi koji mislite svojom glavom: odlučili ! zibrali !
Europocentrici, rasisti, (rimski)klerofašisti, USranofili i UKimperatraktoristi ne trebaju odlučivati, oni su već „zviršlani“ u Fast-bull- „quick shit“.

alexosijek
11 mjeseci prije

Tako to bude kada se prodate onome tko više nudi..pitaj sad Schwaba neka te zaposli, i tvoju djecu (radi on tamo punom parom)…ti i tvoj UN ste postali nepotrebni, doviđenja

Max
11 mjeseci prije

A Guttieres je tek sad to primjetio.

11 mjeseci prije

Mnogo je važnija njegova izjava “da treba reformisati UN i međunarodni monetarni sistem”!

Ne zna se šta je gore – ukidanje prava na veto i time urušiti UN, međunarodno pravo… ili uvođenje “novca sa rokom trajanja”. Nije ni bitno šta je gore, ionako nećemo imati mogućnost izbora.

Ivan
11 mjeseci prije

I ovom Schwabovom instsliranom majmunu u zlocinackoj UN organizaciji treba opaliti vritnjak. Pas im mater od W2W su poslagali te parazitske organizacije ko Lego kockice..

Mat
11 mjeseci prije

Antonio Gusteras je zadnji a u najbolju ruku jedan od zadnjih generalnih sekretara UN-a.

Demokracki
11 mjeseci prije

Lutak, mladji referent i ratni zlocinac vulgaris, nesto kao franja i sloba npr.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Off (?)

“Na svoju najveću novčanicu od 500 sylija s godinom 1980., Centralna Banka Republike Gvineje postavila je upravo lik Josipa Broza Tita, maršala i doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije…

Još je neobičnije za jednu afričku zemlju, koja se tek 1958. godine oslobodila kolonijalne vlasti, da samo 23 godine nakon toga postavlja na svoju novčanicu jednog Europljana i to bijelca.

Međutim, ako pogledamo druge novčanice iz te serije, onda cijela priča o Titu na novcu ove afričke zemlje dobiva svoj smisao. Naime, tema ove serije novčanica, a kojoj pripada i ova od 500 sylija, je antikolonijalizam i antiimperjalizam.”

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. pogledajte kojeg su idiota pijanog postavili za “glasnogovornika” parodije i sprdačine zvane “UN”, koja predstavlja najveće svjetske zločince na planeti 🌏 posljednjih 5000 godina………………….

Oštro oko
11 mjeseci prije

A ti, sroljo, na kojoj si strani ti?

Buničar
11 mjeseci prije

Sjecam se UN-ovaca tokom onog naseg “balkanskog” rata. Pripadnici njihovih “mirovnih” snaga iz europe su se prema nama ponasali vrlo bahato, naravno do prvog “skljocanja” zatvaraca. Tada bi odjedno (neznam zbog cega 😜) postajali vrlo “usluzni”. Oni iz Africkih drzava su mi bili dosta simpaticni. Bili su skloni pozdravljanju prolazecih postrojbi i u pocetki se znali zbuniti pa nas pozdraviti sa podignuta tri prsta. Nakon ponesto samaranja naucili su da prvo dobro provjere cije su oznake pa onda pozdravljaju. Jednom sam popricao sa jednim od njih: Pitao me je zasto mi ratujemo jer po njegovom: iste smo boje, molimo se istom bogu a imamo i VODU i STRUJU 🤦‍♂️. Odgovorio sam mu da ce on to tesko razumjeti i pitao ga sto je njega potjeralo da dode “redarit” u nas rat. Odgovor me je natjerao na razmisljanje: rekao je da ce na kraju svoje ture dobiti toliko novca da ce… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI