SAD nisu mogle da podnesu da budu jedina supersila

Vladmir Putin - Raspad SAD
9 komentara

Sjedinjene Države nisu bile u stanju nositi se s odgovornošću da budu jedina svjetska supersila nakon završetka Hladnog rata, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na Svjetskom festivalu mladih (WYF) u srijedu.

WYF se održava u Sočiju od 1. do 7. marta i ugošćuje oko 20.000 mladih iz Rusije i inostranstva na sportskim i kulturnim događajima, takmičenjima i panel diskusijama.

Obraćajući se učesnicima festivala, Putin je istakao da su nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine američke elite imale priliku da iskoriste svoj novi  “monopol na svjetsko vodstvo”.

“Vjerujem da Sjedinjene Države nisu uspjele podnijeti teret odgovornosti koji je pao na njihova pleća.”

Predsjednik je predvidio da će, kako se multipolarni svijet bude razvijao, “fundamentalne promjene doći iu Evropi”.

Uprkos trenutnoj hijerarhiji u zapadnom svijetu, „želja za neovisnošću i zaštitom vlastitog suvereniteta još uvijek izbija na površinu. To je neminovno za čitavu Evropu”, istakao je predsjednik.

Širenje saveza BRICS-a mnogi ekonomisti vide kao označavanje kraja neosporne hegemonije SAD u međunarodnoj areni.

” Sve veći apetit za alternativom preovlađujućem međunarodnom poretku važan je sam po sebi – i označava neuspjeh američkog rukovodstva”, napisao je prošle godine Bloomberg za poslovne i finansije.

Zajednički BDP zemalja BRICS-a već je pretekao G7 i dalje će rasti, predviđa Putin.

BRICS, koji je ranije činio Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, povećao se ovog januara uključivanjem Saudijske Arabije, Irana, Etiopije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U proteklih godinu dana, članovi grupacije su se udaljili od upotrebe dolara i eura u internim obračunima, umjesto da su prešli na korištenje nacionalnih valuta. Zapadne sankcije vezane za sukob Rusije i Ukrajine primorale su Moskvu da se odmakne od zapadnih valuta i SWIFT sistema i da dalje razvija sopstveni MIR sistem plaćanja.

BRICSG7PutinSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
1 mjesec prije

Naravno, lakše je u dvoje “sve”! Jedni “pokupe” ove, ovi drugi “pokupe” one! Tako omađijani svi skupa idemo, ka loncu

nastran
1 mjesec prije

Sjedinjene Države nisu bile u stanju nositi se s odgovornošću da budu jedina svjetska supersila nakon završetka Hladnog rataoni se svojski trude..ali to uspijeva samo u filmovima

Гавран
1 mjesec prije

Van teme ali u žiži:
Grčka pravoslavna crkva poziva na ekskomunikaciju poslanika zbog zakona o istopolnim brakovima.

Darko
1 mjesec prije

SAD hoda već u dubokim govnima, ugušiti će se u njima uskoro. Što prije to manja šteta..

Mrčikola
1 mjesec prije

Pusti Putine te priče o SAD-u, SDP-u, HDZ-u, 😁 i dvosatne govore…budi državnik i reci omladini kako, zaista, svijet funkcionira, i tko im, i sad radi, i tko će im u budućnosti radit na štetu tjelesnog integriteta i, u konačnici, tko im, i tko će im “radit o glavi”….to je krucijalno…to je pitanje opstanka.
Ili je to “strateško” pitanje i zahtijeva poseban “tajming”…u stvari…sad će dežurni apologeta..? 😁detaljno o tome…tiho..!…bez ljutnje, ne mislim na Tebe…upravo slušam Tatjanu R. i mislim o njoj😁…o Bože ..!…kakav dar.., kakva ljepota.

Max
1 mjesec prije

Time su pokazali pravo lice.

Radar
1 mjesec prije

Pravi Vlado je umro a ovi dvojnik lupeta..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI