Prema regulatoru, G7 ruski plan s dijamantima nanijet će veliku štetu afričkim rudarima

Dijamanti
19 komentara

Predloženi mehanizam praćenja naštetit će proizvođačima na kontinentu, navodi multilateralno tijelo Kimberley Process

Plan Skupine sedam zemalja (G7) za praćenje ruskih dijamanata donijet će “nepopravljivu štetu” afričkim proizvođačima, prema Ahmedu bin Sulayemu, čelniku multilateralnog regulatornog tijela Kimberley procesa, izvijestio je Financial Times.

Proces Kimberley je globalni trgovinski režim uspostavljen prije dva desetljeća s ciljem povećanja transparentnosti i nadzora u opskrbnom lancu dijamanata i eliminacije trgovine dijamantima iz sukoba. U međuvremenu, bin Sulayem, koji je ovoga tjedna izabran na čelo multilateralnog regulatornog tijela, rekao je za FT u utorak da svaka predložena shema “mora uzeti u obzir afričke zemlje proizvođače dijamanata” poput Bocvane, Demokratske Republike Kongo i Južne Afrike. Međutim, prijedlog EU-a u vezi ograničavanja svjetske trgovine dijamantima, kojeg bi mogao usvojiti G7, “ne doprinosi ostvarivanju ovoga cilja”, rekao je. Izvješće slijedi prošlotjednu izjavu visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella da je blok spreman krenuti naprijed sa zabranom ruskih dijamanata nakon što je dobio dovoljnu podršku G7.

Prema FT-u, jedna verzija prijedloga podrazumijeva da Antwerpen postane “čuvar vrata” kako bi se osiguralo ne rusko podrijetlo dijamanata koji ulaze na tržište zemalja G7. Sulayem je ukazao na rastuću zabrinutost među afričkim državama da bi mogle postati kolateralna šteta prema takvom prijedlogu, dok će Antwerpen profitirati od svojih dijamanata. Također su se žalili zbog toga što nisu pozvani na rasprave G7, rekao je.

Afrička udruga proizvođača dijamanata upozorila je prošli mjesec da će prijedlog “donijeti poremećaj u opskrbnom lancu i dodatno opterećenje i troškove” rudarskim nacijama. Udruga predstavlja 19 proizvođača koji čine 60% globalne proizvodnje.

SAD, Velika Britanija, Kanada i Novi Zeland prošle su godine zabranile ili djelomično ograničile uvoz neobrađenih dijamanata iz Rusije. G7 i EU razmatraju širu zabranu tijekom proteklih nekoliko mjeseci, kojom bi se ograničila izravna kupnja dijamanata iz Rusije i uveo mehanizam za sprječavanje neizravnog uvoza neobrađenog dragog kamenja ruskog podrijetla. Prema medijskim izvješćima, zemlje planiraju uvesti poseban sustav praćenja koji bi uključivao fizičke provjere paketa koji sadrže kamenje i obvezne podatke o mogućnostima praćenja stanja za proizvođače i trgovce dijamantima.

dijamantiG7rusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kokolo
5 mjeseci prije

Problemi s prodajom dijamanata diraju me kao i veča cijena umjetnina vrijednih bilion dolara. Nemrem spavat zbog toga, a i želudac me žiga…

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Opet se EU prema afričkim zemljama odnosi kao prema kolonijama.

I onda se čude što gube utjecaj tamo i što se isti okreću Rusima/Kinezima.

Ovaj 12. paket sankcija koji planiraju Rusiji, uključujući i zabranu uvoza ruskih dijamanata, će logično dignuti cijenu dijamanata na europskom tržištu, a isto tako će obradu dijamanata više usmjeriti prema ne-europskim državama.

Ali odavno se pokazalo da su EU gospodarske sankcije Rusiji zapravo EU gospodarske sankcije Europljanima.

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Pa dobro … G7 ne žele dijamanata i to je to 🤷 . Njihova volja … Ima i drugih i većih tržišta 🤷 … Biće da je po srijedi nešto drugo da ti iz ” regulatornih tijela ” OSTAJU BEZ UNOSNIH POSLOVA ⚠️ a i onak , vlastitim zemljama podrijetla , nijesu ništ donosili do — bjede … Nek nastave plakati – šverceri će – ostalo 😊 😁 !

Quest
5 mjeseci prije

Koga briga za crnce iz Afrike…aj da je crnac iz Amerike Europljani bi mu lizali guzicu ali crnac iz Afrike vrijedi manje od psa za zapadnjaka.
Jeste li vidjeli kako je San Francisco pun kineskih [ komunistickih ] zastava?

Jel Bijela Kuca odredila da Kina zivi i da Rusija mora umrijeti?

Hahahaha
5 mjeseci prije

Napisati da se radi o industrijskim dijamantima. Da bude shvatljivi je.

MladenSt
5 mjeseci prije

Poklonjeni dijamanti nikad se ponovno ne prodavaju .
Nikad ni jednog muškarca nisam toliko dovoljno mrzila da bih mu vratila njegove dijamante .- Zsa -Zsa Gabor .

Bruno
5 mjeseci prije

Đuzep Borrell vjerojatno ima prstiće umočene i med. Ne vjerujem da je baš toliko glup da nezna da se najviše zarađuje na švercu i zabrani. Tržište gladno, a on drži konce u rukama. Jedna mu je noga u grobu, a druga na kori od banane, pa ne misli valjda da će ih sa sobom ponjeti kod svevišnjeg da se igraju s njima.

tihobl
5 mjeseci prije

U Flandriji bio je najveci centar sjece dijamanata. Uskoro vise nece biti. Rezanje dijamanata preselice se u Aziju. Posto taj posao drze jevreji nece im biti tesko da se presele.

Max
5 mjeseci prije

Zaista besmislene mjere.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Evo malo za bolji uvid: “Private equity company Blackstone Inc said it has fully acquired the jewellery certification firm International Gemological Institute Private equity firm Blackstone is set to buy the International Gemological Institute, which operates 20 grading labs and 14 gemology schools worldwide, for up to $550 million, as per an Economic Times report.May 19, 2023 GIA is a charitable, nonprofit 501(c)(3) organization with a mission to ensure the public trust in gems and jewelry by upholding the highest standards of integrity, academics, science, and professionalism. Your tax-deductible donation supports GIA’s education, research, laboratory services, and instrument development. Established in 1931, GIA is the WORLD’S FOREMOST AUTHORITY ON DIAMONDS, COLORED STONES, AND PEARLS. A public benefit, nonprofit institute, GIA is the leading source of knowledge, standards, and education in gems and jewelry… Blackstone was the first private equity firm to reach $1 trillion in assets under management.Jul 24, 2023… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI