“Macron nije mogao spasiti Notre Dame, čemu nas on može naučiti?” Brazil odbija pomoć G7 za požare u Amazoni

Notre Dame
9 komentara

Brazil je odbio ponudu zemalja G7 za pomoć u borbi protiv masovnih požara u amazonskoj prašumi, sugerirajući da bi se sredstva bolje iskoristila za sadnju drveća u Europi, te proziva “kolonijalizam” francuskog predsjednika Macrona.

“Cijenimo [ponudu], ali možda bi se ti resursi trebali iskoristiti za bolje korištenje pošumljavanja Europe”, rekao je za Globo Bolsonarov glasnogovornik Onyx Lorenzoni, dodajući kako je francuski predsjednik Emmanuel Macron – koji je inzistirao na postavljanju Amazonskih požara kao središnjeg pitanja u Biarritzu – motiviran „kolonijalizmom i imperijalizmom“.

“Macron ne može čak ni spriječiti predvidivi požar u crkvi koja je mjesto svjetske baštine”, zazvao je Lorenzoni. „Što on želi naučiti našu zemlju? Ima on više briga kod kuće i u francuskim kolonijama. ”

Zemlje skupine G7 – Francuska, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada i Japan – obećale su 22 milijuna dolara za kupnju dodatnih protupožarnih zrakoplova za suzbijanje požara nakon što je Bolsonaro ranije tvrdio da njegovoj vladi nedostaje novca za borbu protiv “pakla”. Čini se da se ministar okoliša Ricardo Salles ne slaže s predsjednikovim glasnogovornikom, jer je poručio novinarima kako će Brazil uzeti taj novac.

Bolsonaro i Macron sukobili su se uoči summita G7 nakon što je Macron zaprijetio da će zaustaviti trgovinski sporazum EU-Mercosur zbog stava brazilskog čelnika o klimatskim promjenama, izjavivši kako međunarodna zajednica mora poduzeti mjere u vezi s požarima. Druge nacije pridružile su se Macronu, izrazivši protivljenje ratifikaciji sporazuma. Bolsonaro se tek tada odlučio pozabaviti ekološkom katastrofom koja se odvija u njegovoj zemlji, poslao je vojsku da se bori protiv požara- ali ne prije nego što je prozvao “kolonijalističku misao francuskog lidera”.

Brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja izvijestio je prošlog tjedna da je zemlja ove godine zabilježila rekordnih 74.155 požara, pri čemu je 83 posto više požara vidljivo iz svemira nego u ovo doba prošle godine, iako je NASA izvijestila prošlog tjedna kako se broj i ozbiljnost požara ne razlikuju značajno od prosjeka. U međuvremenu, Macronova vlastita politike zaštite okoliša našla su se na udaru prosvjednika Žutih prsluka koji ga optužuju kako “priča samo” o spašavanju planete.

Amazonski požarifinansijska pomoćG7
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ANTINWO.HR
4 godine prije

Smrad masonski

Ana
4 godine prije

Dda postavimo po jednog Bolsonara u Afriku i Indoneziju? Tko zna, mozda bi onda plakali zbog tamosnjih pozara, povrsinom puno vecih?

Zare
4 godine prije

Od jednom Macron bankar Rothschilda na ovom portalu je svetac a Bolsomero najveci zlikovac 🙂 Inace u ovom trenu gori jos vece podrucje centralne Afrike a nitko o tome nista, e licemeri moji. Eh zaboravio i Sibir

Nono
4 godine prije

Gluposti , Brazilci namjerno pale šume , skupa sa urođenicima u njima . Sve zbog svoje zarade . Velika šteta zbog malog mita .

davor
4 godine prije

Francuska je južnoamerička država sa 730 kilometara dugom granicom s Brazilom u amazonskoj prašumi.

Amazonia sistem
4 godine prije

20 milki dolara?!? Pa “oni” imaju haarp sistem, mogu da izazivaju kise, poplave, ekstremne vrucine itd. Pa sto ne sruce kisu?!? Jedan od ljigavih politickih igara, prvo nude 20 milki pa onda uslovi, uslovi, uslovi…

Slavonac
4 godine prije

Liberalni presjednik,zena starija dvadeset pet godina ga silovala kad je imo sesnest.Nek se njegova zemlja i puno drugi pokriju i ne pricaju puno o demokraciju.Europa je posijala zlo u Africi i Aziji.Opljackali ,pobili ,i danas pricaju o ljuskim pravima.Daje pravde,njima BI trebalo sudit za ovu migraciju.

samo tako
4 godine prije

Macron popušio zaslužen odgovor

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI