Novčani plan EU-a za Ukrajinu mogao bi propasti

EU pomoc Ukrajini
5 komentara

Neke države članice i dalje su skeptične prema projektu vojne potrošnje vrijednom više milijardi eura

Prijedlog Europske unije da se potroši oko 20 milijardi eura na smrtonosnu pomoć Ukrajini nailazi na odbijanje nekih zemalja i malo je vjerojatno da će preživjeti u sadašnjem obliku, reklo je nekoliko diplomata za Reuters, napominjući da je Njemačka među onima koji sumnjaju u plan financiranja.

Dok je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, od srpnja zagovarao inicijativu za četverogodišnju potrošnju, nekoliko država članica još nije predano toj ideji, oklijevajući tako unaprijed izdvojiti tako značajna sredstva, rekli su diplomatski djelatnici.

“Njemačka je imala puno pitanja… i to s pravom. Govorimo o puno novca”, rekao je jedan visoki europski diplomat u petak. “Neću ga još proglasiti mrtvim u ovom trenutku. Ali, naravno, poboljšanja se uvijek mogu napraviti.”

Ministri obrane EU-a trebali bi raspravljati o planu financiranja tijekom sastanka u Bruxellesu sljedećeg tjedna, dok blok također raspravlja o zasebnom prijedlogu da se Kijevu osigura oko 50 milijardi eura ekonomske pomoći.

Neke zemlje članice također su izrazile protivljenje financijskoj pomoći, a mađarski premijer Viktor Orban blokirao je paket na glasovanju prošlog mjeseca. Prijedlog “nije bio dobro razrađen i nije bio podloga za ozbiljne pregovore, pa smo ga odbili”, rekao je premijer.

Slovačka je također dovela u pitanje mudrost nastavka pomoći Kijevu nakon gotovo dvije godine sukoba. U razgovoru s novinarima u listopadu, novoizabrani premijer Robert Fico upitao je “Je li financiranje Ukrajine promijenilo ishod ovog rata?” dodajući, retorički, “Dakle, uložimo još 50 milijardi, i nije važno što će se dogoditi?”

“Ako je strategija nastaviti slijevati novac tamo, 1,5 milijardi eura mjesečno bez ikakvih rezultata, a mi moramo smanjiti vlastita sredstva? Uostalom, imamo ogromne probleme, a javni novac je u teškom stanju”, nastavio je Fico.

Sigurnosna pomoć mogla bi se suočiti sa sličnim otporom, a drugi diplomat EU-a rekao je Reutersu da za “neke države članice postoji realnost javnih financija”. Citirajući trećeg dužnosnika, izdanje je dodalo da je “vjerojatnost da će Borrellov izvorni prijedlog biti usvojen” opadala, ali je napomenulo da “mnoge zemlje” još uvijek podržavaju taj potez.

EU je odobrio ukupno 83 milijarde eura vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini od početka ruske vojne operacije u veljači 2022., prema Europskoj komisiji. Međutim, unatoč velikodušnosti Zapada, ljetna protuofenziva Kijeva nije uspjela ispuniti svoje ciljeve, a rusko Ministarstvo obrane procjenjuje da je Kijev izgubio više od 90.000 vojnika, kao i više od 55 tenkova i 1.900 oklopnih vozila, samo od lipnja.

eufinansijska pomoćukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
3 mjeseci prije

Da su tu lovu uložili u razvoj Ukraine, EU bi imala tampon zonu prema Rusiji, a Rusi bi sami razorili svoju državu, jer se bolje živi u Ukraini. Ovako će Rusija postati zemlja Dembelija ne za ukrainu , već za EU.

Max
3 mjeseci prije

Nema više novca za bacanje.

Jupitr 1
3 mjeseci prije

Sudeći po tokovima novca ,Amerika i Rusija zaradju na ratu u Ukrajini. A Evropa je sa namerom osudjena na ekonomski sunovrat.
Pametnom dosta.

Ivan HR
3 mjeseci prije

Samo da se rijesimo ove lude krave Ursule, Borelija i ostalih EU veleizdajnika, jebala ih cijela Ukrajina..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI