Ukrajina mora da objasni kako je potrošeno 70 milijardi eura

Viktor Orban
28 komentara

Mađarska će se protiviti planovima Europske komisije da Ukrajini da 50 milijardi eura financijske pomoći dok Kijev ne objasni što je uradio sa posljednjih 70 milijardi eura, izjavio je u petak premijer Viktor Orban. Budimpešta i Brisel su se više puta sukobljavali oko isporuke gotovine i oružja Ukrajini.

Prema najnovijim podacima iz Brisela, EU je Kijevu dala 72 milijarde eura (79 milijardi dolara) ekonomske, vojne i humanitarne pomoći od početka ruske vojne operacije u Ukrajini prošlog februara. Usprkos ovom nezabilježenom odljevu koji iscrpljuje njenu kasu, Europska komisija je ranije ovog mjeseca objavila da će Kijevu ponuditi dodatnih 50 milijardi eura zajmova i grantova.

” Jedna stvar je jasna, mi Mađari… nećemo dati više novca Ukrajini dok ne kažu gdje je otišlo prethodnih oko 70 milijardi eura”, rekao je Orban za mađarski radio, prenosi Reuters.

“I smatramo da je krajnje smiješno i apsurdno da više novca priložimo za financiranje troškova otplate duga kredita, iz kojeg još uvijek nismo dobili sredstva koja imamo pravo da dobijemo”, nastavio je on, pozivajući se na nedavnu najavu komisije . da će se troškovi kamata na vanjske dugove bloka ove godine udvostručiti zbog inflacije.

Komisija trenutno uskraćuje Mađarskoj i Poljskoj pristup fondovima za oporavak nakon korona virusa zbog ideoloških razlika s njihovim konzervativnim vladama. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen priznala je prošle godine da je uskraćivanje sredstava jedno od nekoliko “alata” koje Brisel može koristiti da natjera zemlje članice da “rade s nama”.

Mađarska je prošle godine blokirala paket financijske pomoći Ukrajini od 18 milijardi eura sve dok Brisel nije oslobodio odvojeni dio sredstava koja su uskratila Budimpešti. Nedavno je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio u ponedjeljak da će Mađarska za još mjesec dana produžiti svoj veto na paket oružja od 500 milijuna eura iz zajedničkog fonda EU za oružje za Ukrajinu.

Orban i Szijjarto su više puta pozivali na hitan prekid vatre i mirovne pregovore u Ukrajini. Ranije ove sedmice, Orban je objasnio da je ukrajinska pobjeda na bojnom polju “nemoguća” i da će bez trenutnog prekida vatre i prekida zapadnih isporuka oružja Ukrajina “izgubiti ogromnu količinu bogatstva i mnogo života, a doći će do nezamislivog uništenja. ”

finansijska pomoćmađarskaOrbanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
9 mjeseci prije

Glas razuma .

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

“Komisija trenutno uskraćuje Mađarskoj i Poljskoj pristup fondovima za oporavak nakon korona virusa zbog ideoloških razlika s njihovim konzervativnim vladama. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen priznala je prošle godine da je uskraćivanje sredstava jedno od nekoliko “alata” koje Brisel može koristiti da natjera zemlje članice da “rade s nama”. Dakle, tko nije na Partijskoj EU ideološkoj liniji, njemu se uskraćuje novac kojeg i sami Poljaci i Mađari plaćaju, a UvdL spominje da je to samo jedno od alata da “urazume” poljski i mađarski narod. A Poljskoj i Mađarskoj uskoro će se pridruživati i druge države nakon nacionalnih izbora koje su sve više nezadovoljne EU politikom temeljem EK smjernica. Briselci bi mijenjali narod, zaboravljajući da narod lako promijeni njih. Od 6. do 9. lipnja 2024. izbori su za EU parlament u svih 27 EU članica. Ne zaboravite izaći na njih! Samo jednom su u pet godina. Tamo se o svemu odlučuje – nacionalni parlamenti samo… Čitaj više »

Zile
9 mjeseci prije

Jedini normalan politicar u ovoj sprdačini od EU

Toni
9 mjeseci prije

Ček, orban iz korumpirane mađarske, najvećeg parazita EU govori drugome gdje troši eu novce? Nadrealno

Perko
9 mjeseci prije

Jedini političar u EU koji više voli svoje nego tuđe! Čovek domaćin, brine o svom domu s ne o tuđem koji se raspada nebrigom i bahatim ponašanjem njegovih žitelja!
Zašto bi podržavao i još i finansirao neuračunljivog suseda i još narkomana?

Ziv je Geza
9 mjeseci prije

Ovaj Orban je isto naivac, to je kao da Modrica pitas, sjecali se gdje su pare od ugovora sa Mamicem i koliko je od tih ugovora placeno poreza.

Ivan Bgd
9 mjeseci prije

Najveci deo novca je dobila vojna industrija na zapadu koja je snabdela ukrajince oruzjem, a dobar deo su podelili politicari i ostali ukljuceni u taj biznis.

eks
9 mjeseci prije

EU predvode korumpirane birokrate i fašisoidne psihopate . Godine 2021. usvojen je budžet EU za period 2021. – 2026. god. Sada , nakon 2 godine , traže još novca od članica, jer su potrošili sve što je bilo planirano za 5 godina. Zato Orban, sa punim pravom, postavlja pitanje – “gde je otišao novac” ?

tihobl
9 mjeseci prije

Prije dvije godine usvojili su vanredni sedmogodisnji budzet za oporavak od korone od nekoliko hiljada milijardi. Sve je potroseno za dvije godine, a Madjarska nije dobila nista.I sad traze da se usvoji novi budzet.

Tim
9 mjeseci prije

Pa dio su odnijele domaćice ukrajinskih moćnika kao ona zaustavljena na Mađarskoj granici sa tridesetak miliona dolara u kuferima za šoping. Pa nema samo Hrvatska HDZ i SDP, inačice imaju sve bivše komunističke zemlje.

Max
9 mjeseci prije

Razuman ali usamljen.

Objektivno
9 mjeseci prije

Pored toga, i u Ursulu von den Raiffeisen treba pitati di je lova za cjepiva, nemoj zaboraviti.

Objektivno
9 mjeseci prije

Pored toga, i u Ursulu von den Raiffeisen treba pitati di je lova za cjepiva, nemoj zaboraviti.

Novak
9 mjeseci prije

Evo ja ću da ti odgovorim umjesto Ukrajinskih čelnika – veći dio tih milijardi otišao je u privatne džepove Zelenskog i njemu bliskih političara i tajkuna! A tako će proći i ovih dodatnih 50, ako im ih date!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI