Grčka odbacuje svaku mogućnost postajanja ”vratima EU” za afganistanske izbjeglice usred talibanske krize

Avganistanske izbjeglice
17 komentara

Grčki ministar za migracije i azil obećao je da ta zemlja neće služiti kao ulazna vrata za bijeg afganistanskih izbjeglica na njihovom putu u Europsku uniju (EU) te je umjesto toga pozvao na angažiranje cijelog bloka.

Govoreći u utorak državnoj televizijskoj kući ERT, Notis Mitarachi odbacio je svaku mogućnost da Grčka postane glavni ulaz na kontinent za “milijune ljudi koji napuštaju Afganistan”.

“Jasno govorimo da nećemo i ne možemo biti vrata Europe za izbjeglice i migrante koji bi mogli pokušati ući u Europsku uniju”, čvrsto je izjavio Mitarachi.

Umjesto toga, inzistirao je na tome da “rješenje mora biti zajedničko” u odnosu na svaki priljev izbjeglica u zemlje članice EU. Ministar je prethodno doveo u pitanje sposobnost bloka da se nosi s novom migrantskom krizom, ustvrdivši da “EU nije spremna i nema kapaciteta”.

Grčka je, uz Dansku, Austriju, Njemačku, Nizozemsku i Belgiju, u kolovozu supotpisala pismo u kojem se od Europske komisije traži “jamstvo u vezi s prisilnim povratkom određenih Afganistanaca” unatoč pogoršanoj krizi u toj razorenoj zemlji. Prema šest država članica, “zaustavljanje povratka šalje pogrešan signal” i moglo bi potaknuti još veći broj izbjeglica na dolazak u Europu.

Nekoliko država EU-a, međutim, usvojilo je drugačiji pristup raspletu afganistanske krize, pri čemu su Finska, Norveška i Švedska obustavile deportacije državljana na tri mjeseca nakon zahtjeva iz Kabula. Njemačka i Nizozemska kasnije su se povukle i pristale zaustaviti repatrijaciju.

Grčka umorna od izbjeglica osjetila je učinke više od milijun tražitelja azila koji su ušli u zemlju iz Sirije, Afganistana i Iraka 2015. U travnju 2020. samo je u kampovima na Egejskim otocima živjelo oko 40.000 tražitelja azila, dok to brojka ove godine iznosi ispod 10.000.

euGrčka
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pizistrat Nelson
2 godine prije

Danas u Afganistanu, sutra u tvome stanu…. :))

Vendetta
2 godine prije

Ne sekiramo se za Grcku. Znamo vec da ce ih pustit negdje u nase krajeve, vjerojatno ce ih dovest u Srbiju ili Bosnu. Kako to da imamo toliko slika aviona toliko vijesti, ali nigdje vijestio gdje je sletio avion sa 640 putnika??????? Ili sam ja mozda nesto propustio?????

GDJE JE 640 PUTNIKA I ZASTO SU VEC NA BALKANU, VJEROJATNO S PAR TISUCA EURA U DZEPU, AMERICAN CARD BEZ LIMITA,I NOVI AJFON, U POHODU NA EUROPU.

Max
2 godine prije

Pametna odluka Grka

Sunseeker
2 godine prije

I da stvarno zelimo te izbjeglice,da li uoče ima mjesta za njih u Evropi..

2 godine prije

Pari da Gregose iko išta pita . . . to šta Erdogana nema po medijima ne znači kako on već nije istrgova prolaz Afganistanaca sa EU . . . 🙂

gigi pinna
2 godine prije

I gdje su sada ti tražitelji azila iz kampova sa egejskih otoka?

gigi pinna
2 godine prije

Ali najluđe je kad Borrell i Nancy Pelosi prijete talibanima. Grohotom se nasmijem…

nigga wit phat cock
2 godine prije

masne nedojebane prdare iz antife cure kao planinski otok

Davidschwartz
2 godine prije

Američki cionisti namjerno uništavaju Europu.

Tupko Glupko
2 godine prije

Je li SAD započeo samoinicijativno rat u Afganistanu prije 20 godina?
Je li tamo bio glavni baja NATO-a?
Je li došlo do masovnog milijunskog iseljavanja Afganistanaca zbog rata koji su tamo izazvali?
Onda neka sada lijepo prime i sve afganistanske izbjeglice.
Naravno da neće primiti niti jednoga.
Njihova geografska pozicija i njihove europske poslušne kujice im to omogućuju.

mladen
2 godine prije

Odbacio svaku mogućnost? Ajde. A što ćeš napraviti milo moje? Pucati, stavljati žilet-žicu? Kad ti briselski tehnokrati pokucaju na vrata i zaprijete bankama i kreditnim linijama primat ćeš ti i milijun afganistanaca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI