Grčka pred kolapsom – Migranti pritišću granice, na Lesbosu pobuna stanovnika

Nakon što je turski predsjednik Erdogan dao „zeleno svijetlo“ migrantima da krenu puT Europske unije, točnije prema grčkoj granici, procjenjuje se da u ovom momentu u pograničnom prostoru Turske, na grčkoj granici, ima oko 80 000 migranata, koji po svaku cijenu žele da uđu na teritorij EU. Situacija se ubrzano pogoršava na svim dijelovima granice. Migranti pokušavaju preskočiti žičanu ogradu i kamenjem gađaju grčku policiju, a navodno bacaju i suzavac kojeg im je dala turska policija.

Specijalni dopisnik njemačkog časopisa Der Spiegel Giorgos Christides navodi kako je samo na graničnom prijelazu Kastanies 10 000 ljudi, uglavnom muškaraca, ali većinom iz Afganistana, Pakistana i Somalije, dakle, nemaju nikakve veze s ratnim izbjeglicama iz Sirije.

Migranti su noćas s turske strane granice zapalili šumu, a grčka policija je čitavu noć bila u blizini kako bi spriječila bilo kakav pokušaj ulaska u Grčku. Grčki premijer Mitsotakis traži pomoć Frontexa, a suspendirao je i pravo na azil.

Na grčkim otocima Lesbos i Chios, koji su puni migranata, lokalno stanovništvo se organiziralo i kontrolira obale, ne dozvoljavajući brodicama s migrantima da pristanu na obale. Po seoskim putevima su patrole koje provjeravaju nepoznate osobe i, ako ih ima, članove stranih nevladinih udruga, koje fizički napadaju i protjeruju s otoka. Policije nema nigdje, a oni su odavno izgubili kontrolu nad dijelovima otoka. Giorgos Christides piše kako je Erdogan već s ovim dijelom ostvario svoj cilj.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je u subotu u Istanbulu ono što je u petak već bilo očito.

“Otvorili smo kapije”, rekao je. De facto je to bio kraj izbjegličkog sporazuma između Europske unije i Turske.

„Turska se ne može brinuti za toliko izbjeglica. Osim toga, Europa je prekršila svoja obećanja“, rekao je Erdogan.

Turska govori o 35 000 migranata koji su već stigli u Europu. To je vjerojatno pretjerivanje i vjerojatno je samo nekoliko stotina prešlo dobro čuvanu grčku granicu.

Der Spiegel navodi kako je Erdogan  naredbu da se migranti upute ka EU dao u četvrtak navečer, nakon što je u borbama u Idlibu poginulo najmanje 36 turskih vojnika.

„Tijekom sirijskog rata manevrirao je u slijepoj ulici. Ako i dalje želi osigurati tursku zonu utjecaja na sjeveru Sirije, potrebna mu je američka ili europska podrška i zato se odlučio na ovaj korak. Malo je vjerojatno da se Europljani žele uključiti u sirijski rat koji traje već devet godina. Otvaranjem granice Erdogan sada pokušava prisiliti Europsku uniju na ustupke“, pojašnjava njemački časopis.

Der Spiegel

GrčkaMigrantipobuna
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
4 godine prije

Zašto Brisel ćuti, zašto neda zeleno svetlo članicama EU i ostalima da ko želi može poslati pomoć u ljudstvu Grčkoj?

njofra
4 godine prije

Budalastina koja traje. Zasto izbjeglice neidu u prebogatu SA ili Katar ili Oman? Sad ce borci za ljudska “prava”. gretinci, reci da izbjeglice imaju veca prava na Lezbosu od domicilnog stanovnistva !!

x@y
4 godine prije

Užas. Ovakvo devijantno ponašanje ovih migranata govori o tome o kakvim je zapravo migrantima riječ, a koliko vidim ima jako puno mlađih muškaraca čije devijacije koliko se vidi nemaju granice. I takve osobe da Europa prima, nema šanse!
Trebali bi imati takvu strogu kontrolu i analizu svakog migranta, upravo kakvu imaju australci, i unatoč tome opet se uspiju svakakvi kriminalci probit u sustav.
Ne branim EU ,ali ovo definitivno nije opravdanje primat ovakve “primate” u bilo koje civilizirano društvo.

Jetflash
4 godine prije

Erdoganbi trebao odgovarati za ovakvo manipuliranje ljudima. Jos dok traje korona virus. Drzi ih vani kao pse uopce ih nije zbrinuo kako tvrdi. Ocito nesto zna stozapad nezna kad ih ovako samo pokrene odjednom.

Rat i Mir
4 godine prije

Treba par imigranata poubijat pa da vidimo dali bi ostali pokušali proći granicu

Ivan
4 godine prije

Sve su to mladići koje grčka policija (ili vojska) treba pokupiti, ukrcati na brod i poslati u Siriju na obradu. Ako su teroristi neka im sude, a ako nisu, neka se bore protiv terorista. Nakon prvog broda, više ne bi bilo pritiska na EU granice.

milan
4 godine prije

Sankcije Turskoj…što se čeka, obustava zračnog željezničkog prometa prometa, blokada svih proizvoda…ovo je invazija muslimana..

Neko ime
4 godine prije

Sto cekaju s uvodjenjem sankcija Turskoj? Rusija bi dobila sankcije da je samo iskazala namjeru da ovako nesto napravi.

Pero
4 godine prije

I onda kao erdogan vjeruje u Boga?
U kojeg on Boga vjeruje? Sotonu?
Iskoristavaju jad i bjedu tih jadnih ljudi.
Sudice im Dragi Bog.

Ana
4 godine prije

Umjesto da vecinu raspolozivih snaga vojske i policije posalju dolje na granicu, europski politicarcici cekaju kao ku*ve misleci valjda da do njih nece doci. Grcki narod vise nema gdje. I invazori i izdajnici bolje da traze skloniste. Nama bi bilo bolje da se ugledamo na grke dok jos imamo manevarskog prostora!

fićo
4 godine prije

Ima nešto što cenim kod Turaka i svih fanatika,a to je što znaju da preseku i prepuste se istoriji.Puštam,tačka.Pa se sad vi ebite s njima,to i jeste vaše maslo.Svi mi kandidati i članovi kluba finih i bogatih,svi imamo svoj deo krivice.Pa i ti Mađari koji se tako brane od najezde ,.urcom nisu mrdnuli u tom klubu da se suprotstave destabilizaciji tih nesretnih zemalja.Tad im je bilo taman.Provaliće im te ograde ko svinja papir,džabe im.

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za Dzaba
4 godine prije

Salji Erdogane “migrante” sto vise ih salji! Evo ja bih ih prvo uputio svima ovde TROLOVIMA koji su te podrzavali , ismejavali borbu Sirije & njihovih saveznika protiv istih ovakvih, i naravno velicali “zapadnu civilizaciju”! Sto vise ih salji i na Balkan i u EUROPU! :o)))))

Red Dog
4 godine prije

Ko bi rekao…
Da ce Evropa pasti zbog povecanja broja stanovnika sa 1 %?
Ovo je van svakih proporcija. Masovna histerija. Ludilo.
Ali… Rim nije pao Ratnicima, vec Izbeglicama.
Ratnici dolaze, pljackaju, i odlaze. Jer imaju kuda. Izbeglice nemaju. Oni se moraju probiti, ma koliko kostalo. Da je Rim valjajo bi se pobrinuo o izbeglicama. Ali je vec bio truo pa nije mogao da reaguje adekvatno. Izbeglice su bile slucajnost koja ga je dokrajcila.
To je stanje Evrope sada. Ovo nije o izbeglicama, jer bes tu tvorevinu koja ne moze upijati porast stanovnistva sa 1 %, vec o bednom stanju Evrope.

Siniša
4 godine prije

Moleo bih LP poštovaoce i komentatore da sačuvaju dostojanstvo ovog portala.
I ja sam protiv ovih migracija ali se nadam da neće zapucati na te ljude…nahraniti ih, oporaviti ih i marš nazad kući ako za njih nema mjesta kod nas.

Kgfjč
4 godine prije

Ti migranti su nastavak đihada drugim sredstvima. Prvi su napadali ognjem i mačem, a ovi koriste razmnožavanje. Na kraju će nas srediti demokratsko pravilo jedan čovjek- jedan glas. Podrška grcima!

imalijosnade
4 godine prije

Udo Ulfkotte, Gerhard Wischnewski, turski pisac Akif Pirinçci -(vrlo ineresantno), Henryk Broder.. svi imaju iste stavove sto se tice ovoga fenomena- prisilnog naseljavanja … svi ovi navedeni otvore oči i pojasne NWO formulu.. pok. Udo Ulfkotte je bio na ternu 10 i vise godina na terenu u tim zemljama gdje se krv nemilice prosipa….

Dopizdilomi
4 godine prije

Pod hitno osloboditi Idlib i postaviti sirijsku vojsku na Sirijske granice a onda pregovarati.

Malivz
4 godine prije

Samo neka daju oružje lokalnom stanovništvu i nek maknu policiju. Narodu je dosta više…..

Mane
4 godine prije

Knjiga pan evropa od grofa kudenhofe kalergija objasnjava citavu zavrzlamu oko migranata.interesantno je iako jedno stivo objasnjava sve Ali opet je ljudima lepse da svako ima neku svoju teoriju.to je beg od istine iz razloga sto kad bi svatili istinu jedino sto preostaje je akcija.ovako je lakse,pricas,trabunjas I nadas see da ce neku political resiti Taj problem

Duki
4 godine prije

Ma zamisli đubre od Erde !
Rekao ljudima:” idite granica Grčke je otvorena !”
I zato su ovi navalili kad ono qjurac Grci su spremni i na pucačinu !
Joj kad se za par dana vrate k Eri !
I on misli da je veliki manipulator .Jeste visok i ništa više….,, je 🖕🖕🖕🖕🖕🖕

Max
4 godine prije

Držite se. i vratite izbjeglice sultanu.

Kurjaca
4 godine prije

Ovo sto cu reci niti je ljudski niti je moralno ali..
Na svakom mjestu gdje ova invazivna vrsta pokusava da uzzrpira nas zivotni prostor postavit dva snajperista koji ce pucati u noge svim koji se priblize na sto metara granici.Na taj nacin nitko nece biti ubijen a valjda ce ovi shvatit da nisu pozeljni

Ivi.tz
4 godine prije

Neka grcku spasi nato a izgleda da nece. A mnogo im placaju…hehe

Red Dog
4 godine prije

Tamo pokusavaju ici.
Ali ste se ponovo nasli vi da izigravate Zid Hriscanstva.
Koli je bila reakcionarna, ali Plenki ce postovati vasu volju. Jer ako ne, ce Plenki imati problema sa domoljubima. A domoljubi su stub Hrvatske.

Alex
4 godine prije

Lezbe se bune?

Zax
4 godine prije

Sve je stvar politike. Nije nikakav problem zatvoriti granicu i blokirati ulazak. Samo sto tu odluku ne moze donijeti ni jedna balkanska drzava. Sva je moc u briselu I berlinu. Kad njima bude odgovaralo potapat ce se brodovi s migrantima i pucati na granicama. Zasad im jos treba jeftine radne snage ocito

karma
4 godine prije

Nije mi jasno zasto ovi jadni ljudi iz toplih suncanih zemalja dolaze u kisnu deprimiranu EU`?
Pored lijepih bogatih zemalja toplog pojasa od Saudijske arabije,Izraela,Jordana, katara oni jadni idu na grcki pendrek za doci u kisu i blato eu ?

mozart
4 godine prije

Ove mlade momke treba poslati kod Pusicke Vesne na rucak svecani jer je mislim ona podrzavala skidanje Assada. Assad ostade mladi momci dolaze hahahaahh

Ivex
4 godine prije

Pisete gluposti Grcka nije pred kolapsom ali kada situacija dode do grla i Grcki politicari ne mogu jesti govna vise sljedi rjesavanje situacije za nekoliko dana. Uvodi se ratno stanje Vojska na granicu s dozvolom pune upotrebe sile brzo oladivanje najekstemnijih imigranta mahom muskarca i situacija ce biti mirna za nekoliko dana. Tek kada se ukljuce obavjestajne sluzbe pa uredi Udruga za ljuska prava pocmu letjeti u zrak situacija ce biti rjesena.

tedi
4 godine prije

Evropa vise ne pusta migrante,zbog kojih im padaju vlade ili stranke.Grcka mora da ih zaustavi.Evropa nije ista poslije bregzita.Para nemaaaa.

Ferdo
4 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI