Gruzija ‘izgubila šansu za suverenitet’

Gruzija
63 komentara

SAD su se usprotivile gruzijskom zakonu o “stranim agentima” jer Washington ne želi da zemlja ima politički suverenitet, izjavio je u petak Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta.

On je tvrdio da je zakon, koji je povučen nakon protesta i sukoba s policijom u Tbilisiju, imao za cilj ograničavanje mogućnosti Washingtona da se miješa u poslove Gruzije.

“Vašington je koristio alate meke moći da ljude navede na ulice. Gruzijske vlasti su bile prisiljene da se pokore – ne volji naroda, već Sjedinjenim Državama”, napisao je Volodin u objavi na svom Telegram kanalu.

Političar je rekao da je zakon “neprihvatljiv za SAD” jer bi “ograničio uticaj Vašingtona na unutrašnja politička pitanja zemlje”.

„Svojim povlačenjem od strane parlamenta, Gruzija je izgubila šansu za suverenitet“, rekao je Volodin.

U petak su Gruzijski san i Narodna moć, dvije vladajuće stranke u zemlji, povukle prijedlog zakona o transparentnosti stranog utjecaja, također nazvan ‘Zakon o stranim agentima’. Rekli su da je prijedlog zakona doveo do “podjela u društvu” i da je njegova namjera i svrha iskrivljena “mašinom laži”.

Predloženi zakon bi zahtijevao od pojedinaca, nevladinih organizacija i medija koji primaju 20% ili više svojih sredstava iz inostranstva da se registruju kao “agent stranog uticaja” kod gruzijskog ministarstva pravde, navodi Reuters. Prekršitelji bi se suočili s novčanom kaznom i kaznom do pet godina zatvora zbog nepoštovanja.

Nacrt zakona osudili su Vašington, EU i NATO. Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price izrazio je zabrinutost zbog “potencijalnih implikacija ovog zakona na slobodu govora i demokratiju u Gruziji” i upozorio da bi njegovo usvajanje ” potencijalno moglo potkopati euroatlantske integracije Gruzije”.

Prajs je kasnije pozdravio odluku o povlačenju nacrta zakona i pozvao poslanike da „zvanično povuku ovaj predlog zakona i da ne nastavljaju ovu vrstu zakona“.

Zagovornici zakona su tvrdili da on liči na američki zakon o registraciji stranih agenata (FARA), zakon iz 1938. koji zahtijeva od pojedinaca i organizacija da se registruju kao “strani agenti”. Protivnici su, međutim, tvrdili da je zakon inspirisan sličnim zakonom u Rusiji koji je usvojen 2012. godine.

GruzijarusijaSADzakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pravo pitanje je —- KOLIKO TAKVIH I TOGA IMA NA TERITORIJU exYU BANTUSTANA 😎 ???!

Nebo-jsa
1 godina prije

Amerikanci zelu zapaliti rusko susjedstvo. Prije par dana je Blinken isao po zemljama cetralne Azije I prijetio im je ono po kaubojski.

Max
1 godina prije

Postaju žrtve stranih sila.

Valter
1 godina prije

Ovo je predivno.

U realnom vremenu vrti se film koje se već desio u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Srbiji.

Također, čim vidite LGBT zastave kako se vijore na ulicama i službenim zgradama, znate da je ta zemlja potpuno pokorena i demoralizirana. Baš su elegantno sve smislili.

joškoboško
1 godina prije

quod licet Iovi, non licet bovi 

abc
1 godina prije

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky optužio je Sjedinjene Države za laž zbog objava o sabotaži u Sjevernom toku.
On je na molbu da prokomentira informacije koje su se pojavile u američkim medijima da je sabotažu izvršila nekakva “proukrajinska skupina” odgovorio:
“Mislim da je vrlo opasno da neki neovisni mediji poduzimaju takve korake.  Ukrajinci to definitivno nisu učinili”, rekao je Zelenski na zajedničkom brifingu s finskom premijerkom Sannom Marin u Kijevu.

USA se očito sprema Ukrajinu odbaciti kao prljavu krpu.

burt
1 godina prije

zato se ruska vlast boji prevrata u Gruziji jer znaju da ako gruzijski nacionalisti preuzmu vlast diže se 80000 gruzijskih profesionalnih vojnika i rezervista protiv Južne Osetije a separatisti imaju samo 3000 vojnika

Davor Biletić
1 godina prije

Baš naprotiv, Gruzija će biti slobodna od ruske gamadi, koja je i ovako otela dijelove nezavisne Gruzjie. Mišo T., po tebi kad god nešto zapad radi, a kad Putin provodi napade na Ukrajinu to je u redu. Hajde malo aktiviraj mozak, piši pošteno, jer istina je uvijek negdje u sredini.

Vojni analitičar
1 godina prije

“Zagovornici zakona su tvrdili da on liči na američki zakon o registraciji stranih agenata (FARA), zakon iz 1938. koji zahtijeva od pojedinaca i organizacija da se registruju kao “strani agenti”. Protivnici su, međutim, tvrdili da je zakon inspirisan sličnim zakonom u Rusiji koji je usvojen 2012. godine.” Dakle zagovornici zakona su bili “za” zbog toga što takav zakon imaju i SAD, a protivnici su bili “protiv” zato jer nešto vrlo slično imaju Rusi. To su njima glavni razlozi. Kakvi su to argumenti? Zakon je dobar jer vrlo sličan imaju i Amerikanci. A sve što rade Amerikanci je automatski dobro i to moramo kopirati? Ili s druge strane, zakon ne valja jer ga imaju i Rusi. A Ruse ne volimo, oni su zli pa prema tome ne valja i ne želimo ni zakon koji liči na njihov. Nema veze o čemu se radi u zakonu. Važi samo pravilo: američko znači dobro i uzimamo… Čitaj više »

Noname
1 godina prije

Kanadski stručnjak govorio je o političkoj nemoći Njemačke. Prema njegovim riječima, zemlja je toliko ovisna o Sjedinjenim Državama da je spremna oprostiti “velikom bratu” čak i terorističke napade protiv sebe. To je izjavio istraživač na Kanadskom institutu za vanjsku politiku Yves Engler. Izrazio je uvjerenje da iza napada stoje Sjedinjene Države. Na to posredno ukazuje i koliko temeljito Njemačka i druge europske zemlje pod kontrolom SAD-a blokiraju istragu. Engler je naglasio da će Zapad sutradan početi međunarodna istraga, ako Zapad ima i najmanju priliku okriviti Rusiju. A činjenica da se rasvjetljavanje okolnosti oteglo više od šest mjeseci pokazuje da svi znaju tko je terorist, ali ga se boje imenovati. Stručnjak je naglasio da je Njemačka danas potpuno podređena američkim geopolitičkim ciljevima u Europi. A prekid gospodarskih odnosa između Berlina i Moskve samo jača tu ovisnost. Kao što vidimo, čini se da će se SAD izvući s tim. I da europske zemlje nisu spremne zapravo se suprotstaviti… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Obratite paznju na detalje – demonstracije se nastavljaju ikao su im ispunjeni svi zahtjevi i svi uhapseni pusteni. Sad traze ostavku proevropske vlade i da je zamjeni proamericka.

Da stvari budu ljepse i Dodik se sprema da usvoji americki zakon o stranim agentima iz 1937. Cekam da vidim kako ce pokusati da ga sprijece. Spremam ekipu komsinica da ovima lgbt demonstrantima objasne neke stvari. Zazeljece se obicne policijske brutalnosti kad ih moje komsinice dohvate.

abc
1 godina prije

Sve se svodi nato da zapad Gruziju uputi u rat sa Rusijom i da time otvori drugi front. Ponestaje ukrajinske topovske hrane, pa su sad na redu Gruzijci.

Hattori Hanzo
1 godina prije

Ako hoces suverenitet prvo se dobro naoruzas pa pogasis ova g…. od nevladinih a ambasadama ogranicis kretanje kao sarplanincu u zeljeznom kavezu.Sve medije koji dobijaju i jedan cent iz vana pogasiš.
Provjeren recept koji funkcionira.

tihobl
1 godina prije

Бивши Трампов саветник, пуковник америчке војске Даглас Мекгрегор: Потценили смо Русе, а сада седимо и буљимо у катастрофу која се дешава.

Војска, коју смо наоружали у Украјини, је уништена. Губе хиљаде људи дневно. Ово је, грубо речено, цео батаљон. Нисмо озбиљно схватали забринутост Русије, мислили смо да је то прилика да је повредимо.

Све што смо постигли је да смо ослабили НАТО, нарушили сопствену репутацију, а сада смо принуђени да признамо да смо погрешили и да морамо да се договоримо. Ако то не урадимо, шта ће спречити Русе да форсирају Дњепар, заузму Кијев и дођу до границе Пољске?

Ништа.

tihobl
1 godina prije

Kontraofanziva za prosirenje bahmutskog koridora definitivmo su propali. Na snimkama se vidi kroz koju kaljugu se izvlace ukropi iz Bahmuta sa masom unistene tehnike sa obe stane. Sad im to dodje kao zaklon od pjesadijske vatre. Americka strategija se svodi uvijek na isto: ako si se uvalio podigni ulog. Evo spremaju se da podignu ulog – idu na razbijanje opsade Bahmuta i njegovo oslobadjanje (kao i Soledara). Јуриј Подољака: Контраофанзива Оружаних снага Украјине код Артјомовска – концентрација снага Судећи по информацијама, непријатељ се веома озбиљно спрема за „деблокаду“ Артјомовска. Очекује се да ће у контраофанзиви учествовати укупно 20 бригада (укључујући 2 тенковске и 3 артиљеријске бригаде). Јасно је да неке од њих више нису „комплетне“, али је снага огромна (а осим тога, сви су у основи елита Оружаних снага Украјине). Укупно до 50.000 – 55.000 људи на фронту од севера Соледара до северне периферије Торецка (не рачунајући „месо“ од одбране).… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Stigao odgovor na americko-izraelski dogovor o napadu na Iran”

Катарски ТВ канал Ал Џазира извештава да је „неодређена земља“ (вероватно Швајцарска) пренела поруку из Ирана у Израел.

Порука је садржавала сателитске снимке и мапе израелских складишта нуклеарног, биолошког и хемијског оружја.

Техеран је упозорио да ће напасти ове објекте у случају израелског напада.

tihobl
1 godina prije

Другу годину заредом председнику Украјине је одбијена дозвола да говори на додели Оскара , преноси Вариети .

И прошле године му је ускраћена могућност да одржи говор на престижној церемонији.

Jadnicak, zasluzio je oskara glumeci predsjednika, a nedaju mu ni da da nekom drugom uruci.

tihobl
1 godina prije

Украјинске избеглице лишене већине социјалних бенефиција у Пољској

tihobl
1 godina prije

 Амерички телевизијски канал ЦНН поделио је информацију да је руска војска успела да ухвати западно оружје на бојном пољу, укључујући противтенковске системе Јавелин и противваздушне системе Стингер.

Москва је тада наводно послала опрему у Иран на демонтирање и анализу.

tihobl
1 godina prije

Нови пут са четири траке ићи ће од Симферопоља преко Џанкоја до Геническа, а затим дуж северне обале Азовског мора до Ростова на Дону.

Пројектно име трасе је „Таврида-2“, повезаће Новоросију са Кримом.

tihobl
1 godina prije

Присталице бившег грузијског председника Михаила Сакашвилија вратиле су се у земљу након учешћа у непријатељствима у Украјини на страни Кијева и гурају младе људе на револуцију.

Ово је данас саопштено у грузијском парламенту.

tihobl
1 godina prije

Председник Републике Белорусије Александар Лукашенко, после Кине, боравиће ове недеље у званичној посети Ирану.

U Kini je docekan kao Tito.

tihobl
1 godina prije

,,Битка за Бахмут и даље је главна тема у информативном простору на Западу.Војни стручњаци и новинари не могу да дају одговор зашто град држе у неповољним условима за Оружане снаге Украјине. Сви путеви за снабдевање су под контролом непријатељске ватре, а Сирски наставља да шаље све више резерви у Бахмутакк млин за месо, које се једноставно топе. Украјинска артиљерија стоји иза Часов Јара и није у стању да помогне Оружаним снагама Украјине. Заправо, ми држимо град на херојству обичних војника, политичку одлуку смо претворили у главни план рата.
Мапа визуелно приказује ситуацију у граду. Притиснути смо са 3 стране и клешта се полако затварају.”

Украјински извор

Nekoime
1 godina prije

Washington takav zakon ima već godinama…

tihobl
1 godina prije

Prije dva dana objavio sam spisak ukro brigada koje spremaju za kontraofanzivu. Uporedite sa izvorom iz Kijeva: Украјински канал Резидент пише: Наш извор у ОП је рекао да Сирски спрема контранапад код Бахмута следеће недеље, сада се опрема из Запорожја пребацује на источни фронт. Командант копнених снага жели да искористи искуство из харковске контраофанзиве и зада ударац у позадину непријатеља по боковима. У рејону Бахмута концентрисана је група Центар,састава : 93. одвојена механизована, 56. одвојена моторизована пешадијска бригада, 24. одвојена механизована бригада, 77. одвојена аеромобилна бригада, 46. одвојена аеромобилна бригада, 3. оперативна бригада, 4. оперативна бригада, 226. засебна артиљеријска бригада, Снаге за специјалне операције Украјине Групу Север на правцу Славјанска чине:  4. одвојена тенковска бригада, 44. одвојена артиљериска бригада, 95. одвојена ваздушно-јуришна бригада, 67. механизована бригада са задатка гађања десног бока (северно од Бахмута) правцем с. Соледар. У Северску је формирана додатна група за удар на Соледар, састављена од: 81.… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Премијерка Финске Сана Марин опростила се од ликвидираног припадника националистичког „Десног сектора“ „Да Винчија“ у катедрали Светог Михаила у Кијеву. Тамо је стигла са Зеленским.

Украјински националиста „Да Винчи“ (Дмитриј Коцубајло) ликвидиран је код Артемовска 7. марта. Био је један од лидера националистичког покрета Десни сектор*, учествовао је у догађајима на Евромајдану, а такође се борио у Донбасу од 2014.

Rimtutituki
1 godina prije

Nikad vidio manje zemlje a vise ktmriminalaca,muski,zene djeca,oarfeme,telefone,stanove,dzepove .pun zatvor u Baden-Württemberg gruzijaca,a % ih nema 0,05.samo sto sam vidio poslom,agresivni,zli ,boze sacuvaj,bas zli ljudi

Rimtutituki
1 godina prije

Ako neces smrt u kuci,drzavi,kad vidis zastavu lgbtq, pucaj odmah,rafalno

Ringo10
1 godina prije

Koje su Rusi budale
Zato sto su nakon 1917te sjebali imperiju I kreirali te kretenske republike drzave pa sad su im se ti narodi lijepo zahvalili
I kad danas cujem kako su im Ukrajinnci ili Gruzini bratski narod, povraca mi se
Ukrajina je banderovska fasistoidna kreatura

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI