Gruzija optužuje zemlje NATO-a da pokušavaju organizirati puč

Gruzija
47 komentara

Sudjelovanje stranih dužnosnika na protuvladinom skupu je neprihvatljivo, rekao je predsjednik Sabora

Sudjelovanje političara iz zemalja NATO-a na antivladinim skupovima u Tbilisiju neprijateljski je korak s ciljem rušenja gruzijske vlade, rekao je predsjednik parlamenta Shalva Papuashvili.

Izjava dolazi nakon što su ministri vanjskih poslova Islanda, Litve i Estonije sudjelovali na skupu protiv nedavno usvojenog zakona o ‘stranim agentima’ u srijedu. Ministri, koji su stigli u Tbilisi kako bi razgovarali o kontroverznom zakonu s vladom zemlje, kasnije su viđeni kako se obraćaju gomili prosvjednika u zgradi parlamenta.

“Obraćati se skupu uzvišene mladeži, koju predvode radikalne oporbene stranke protiv vlade, i nazvati ih ‘cijelom nacijom’ nešto je što … ne biste očekivali od ministra vanjskih poslova države članice EU-a,” tvrdi Papuashvili u objavi objavljenoj u četvrtak na X (bivši Twitter).

“Neki u vladama naših baltičkih partnera malo su se previše zanijeli vlastitom retorikom”, dodao je.

Papuashvili je podsjetio da je gruzijska vlada dokazala svoju “predanost europskim i euroatlantskim vrijednostima i politikama”, dodajući da se “sada, s [neuhvatljivom] perspektivom članstva u NATO-u usred regionalnih geopolitičkih previranja, Gruzija mora nositi s dramatičnim inozemnim izazovima uglavnom sama.”

Spomenuo je “neodgovorni strani novac”, za koji je rekao da slobodno teče u gruzijski politički sustav, uključujući radikalne skupine, tvrdeći da novi zakon o transparentnosti u odnosu na strani utjecaj ima namjeru nositi se s ovim izazovom.

Papuashvili je sugerirao da su oni koji prosvjeduju protiv zakona pogođeni njime. “Pridruživanje stranih dostojanstvenika ovim prosvjedima, u očitom nepoštivanju suvereniteta i diplomatske prakse Gruzije, u ime ‘demokracije i ljudskih prava’, u najboljem je slučaju licemjerje, a u najgorem slučaju subverzija”, zaključio je.

U utorak je gruzijski parlament usvojio zakon o stranim agentima u trećem i posljednjem čitanju zakona, unatoč masovnim uličnim prosvjedima i kritikama zapadnih vlada.

Pod službenim nazivom ‘O transparentnosti stranog utjecaja’, zakon bi zahtijevao gruzijske neprofitne organizacije, medijske kuće i pojedince koji primaju više od 20% svog financiranja iz inozemstva da se registriraju kao subjekti koji ‘promiču interese strane sile’, kao i otkrivanje svojih prihoda i donatora. Odbijanje da to učini bit će kažnjivo novčanom kaznom do 9500 dolara.

Gruzijska predsjednica Salome Zurabishvili izrazila je potporu prosvjednicima i obećala staviti veto na zakon. Međutim, taj bi potez bio uglavnom simboličan jer predsjednički veto može nadjačati jednostavna većina u parlamentu.

SAD i EU kritizirali su prijedlog, tvrdeći da bi zakomplicirao rad mnogih stranih nevladinih organizacija. Bruxelles je upozorio Tbilisi da bi mogao izgubiti status kandidata za članstvo u EU ako usvoji prijedlog zakona.

Šef vladajuće stranke Gruzijski san, Mamuka Mdinaradze, tvrdio je da je novi prijedlog zakona bio neophodan kako bi se zemlja zaštitila od prosvjeda financiranih iz inozemstva, radikalnih političkih stranaka i propagandnih medija.

euGruzijaNATOShalva Papuashvilistrani agenti
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 mjeseci prije

Ma to su samo paranoje putinofila, kakav puč. Sasvim je normalno da ministri vanjskih poslova odlaze u druge države na prosvjedne skupove kako bi utjecali na pravosuđe i izabrano vodstvo države.
Redovito možemo vidjeti da se na binama prosvjeda u Parizu nađe MVP Bjelorusije, da u Bruxellesu iranski veleposlanik s pozornice poziva na rušenje belgijanskih vlasti zbog agronomske politike, Lavrov se redovito druži s prosvjednicima u Washingtonu dok poziva na opoziv Bidena zbog podrške Izraelu. A tek Kinezi, posebna priča. Aktivno i demokratski podržavaju događanja naroda od Kanade (podrška kamiondžijama) do Australije (protivljenje Digital ID-u), financiraju i koordiniraju ‘udruge’ koje će u tim državama dovesti još demokratskiju vlast. Gdje ćeš bolje. Rules-based order.

Podsjetnik
2 mjeseci prije

Papuashvili
Zanimljiv lik,
Studirao u njemackoj, patroniran od putina

Makedonac
2 mjeseci prije

Gruzija je interesantni slučaj, nakon vlasti Sorosa posle rata 2008 u Juznoj Osetii i Abhaziji i zagube 2012, na vlast ide “Gruzinska Mečta”. Formalno su prozapadni, ali nisu marionete, ne žele da su poput Ukrajine. Tako da glume, balansiraju na grani rata. Kao sto rat nabližava tako i zapad uveličanje pritisak, nešto slično sa Belorusijom, sada rade u Gruziji. “Gruzinska Mečta” ne može da glumi pro zapadnu, treba ili da uđe u rat u Ukrajinu ili opet u Juznoj Osetii i Abhaziji, ili da očisti državu od Soros elemenata.
Ima sile koje znaju šta rade i mislim da ce očistiti državu od te gamadi.

Jure
2 mjeseci prije

U Gruziji su uveli neki zakon o stranim agentima a zapadne novine zovu to “Putinov Zakon”….Nigdje toliko propagande kao u zapadnim medijima

Matko
2 mjeseci prije

Jos jedna natovska revolucija, vrag ne da narodu mira.

pelc
2 mjeseci prije

drzave ce uskoro postati stvar proslosti

Lenko zelenko
2 mjeseci prije

Nece im uspjeti
Bog bog

Steve
2 mjeseci prije

Bilo bi interesantno da ovde objavite američki federalni zakon na istu temu, da vidimo pravi primer jednog demokratskog zakona o stranim agentima i nevladinim organizacijama (ako ih tamo uopšte i ima)…

eks
2 mjeseci prije

U USA postoji zakon o stranim agentima uticaja mnogo oštriji nego ovaj u Gruziji , ali izuzetnima se to može – drugima ne . U USA se na taj zakon pozivaju samo kada hoće optužiti Kinu , Iran , Rusiju , … . Drgim državama nije dozvoljena zaštita od USA agenata , Soroš NVO, CIA mafije i sl. Oni utiču “demokratski .

vrlodrag
2 mjeseci prije

Svaki narod ima svoje izrode pa tako i gruzijski. Nadam se da će državna sigurnost Gruzije pravodobno ragirati i uništiti degeneričnu klasu parazita prije nego im glave dođe.

Ico
2 mjeseci prije

Strane dužnosnike na protuvladinom skupu treba odmah pohapsiti, jer sabotirati lagalno izabranu vlast!

Ico
2 mjeseci prije

Gruzija većinu svojih proizvoda izvozi u Rusiju, tako da je ovisna o tome izvozu.

2 mjeseci prije

Možda se neko seća da sam još na početku rata u Ukrajini pisao da su sledeći Moldavija i Gruzija – i to baš tim redosledom. Nije zato što to Rusija želi ili imam kristalnu kuglu već se jasno vide pripreme koje smo do sada već viđali na mnogo mesta. Moldavija je potpuno u kandžama Fašingtona i već su najavljeni scenariji aktiviranja te krizne tačke ali je u Gruziji bila znatno drugačija situacija… do sada. Tamo su na vlasti ljudi koji su svesni šta ih čeka ako poslušaju Zapad (ne treba mnogo – samo da pogledaju “preko tarabe” u Ukrajinu) ali je pro-zapadni lobi dovoljno jak da izazove nemire… ostalo znamo. ——————— Nema tu mnogo dileme, između Gruzije i Rusije postoji dovoljno teška istorija da Fašingtonu neće biti previše teško da organizuje sukob unutar Gruzije a onda i sa Rusijom. Ovde je za nas mnogo bitnija druga stvar – tajming! Ako… Čitaj više »

Max
2 mjeseci prije

Repriza narančaste revolucije.

BlueZg
2 mjeseci prije

“SAD i EU kritizirali su prijedlog, tvrdeći da bi zakomplicirao rad mnogih stranih nevladinih organizacija.”

Kome nakon ovog i dalje ništa nije jasno onda ga uopće nije bilo u redu kad se pamet dijelila. AMEN.
🇵🇸🇧🇾🇷🇺

Zoro
2 mjeseci prije

za spas država i naroda potrebno je istirati sve anglosaksonske predstvnike građane i suradnike iz slobodnih i suverenih država ili onih koje to žele postati zabraniti svim ostalim stranim građanima i diplomatama da kontaktiraju sa bilo kime osim predstavnika vlasti i da daju bilo kakve izjave, mogu samo pričati sa predstavnicima vlasti i to na zatvorenim sastancima a vlasti pojedinih država daju izjavu za novine, stranci moraju mučat jezik za zube ili protjerivanje instalirati po jednu Rusku i Kinesku vojnu bazu na svom teritoriju i plačat im zaštitu države od strane ugroze okrenit državnu lađu u smjeru Juga i Istoka, Nesvrstane i nerazvijene zemlje Juga smatrati prijateljima i družiti se sa njima a ne pomahnitalim kolonijalističkim silama, kulturna razmjena i uvoz filmova i vijesti isključivo iz trećeg svijeta i Istoka, prekid apsolutno svih veza sa zapadom tko objavi vjest o princu čarlsu i njegovima, bilo kakvu vijest sa zapada, oduzimanje… Čitaj više »

FELIX
2 mjeseci prije

VEROVATNO SU GRUZINCI U PRAVU

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI