Gubitak vremena je gubitak rata – EU infrastruktura u slučaju rata jamči pobjedu Rusiji

NATO Ruski vojnik los put
40 komentara

NATO i EUCOM, zapovjedništvo američkih snaga u Europi, već duže vrijeme traže da se poboljša prometna infrastruktura u zemljama članicama NATO pakta, da se prilagodi brzom prebacivanju snaga iz jednog područja u drugo, s jednog kraja kontinenta na drugi, čak i iz Sjedinjenih Država na istočne granice EU ili zapadne granice Ruske Federacije, kako hoćete.

Međutim, ovo je i dalje bolna točka s kojom EU zadaje glavobolje sjedištu NATO pakta i američkom zapovjedništvu u Europi. Problem nije samo u stanju infrastrukture, već i birokraciji, koja ozbiljno usporava i sprečava brzo kretanje vojne opreme, što bi u slučaju sukoba s Rusijom išlo u korist potencijalnog “ruskog agresora”. Naime, ruska vojska u najkraćem mogućem roku može doći do bilo koje točke NATO teritorija, što se ne može reći za postrojbe Sjevernoatlantskog saveza.

U slučaju rata s Rusijom, NATO snage bi se zaglavile na cesti zbog problema s prometom u Europskoj uniji i mogle bi biti izgubljene već u prvoj fazi vojnog sukoba. Nedostaci europske infrastrukture su još uvijek noćna mora za snage Sjevernoatlantskog saveza, naglašeno je u članku. Europske ceste su uske, mostovi su slabi i potrebno je jako puno vremena za rekonstrukciju. Osim toga, previše je zakonskih prepreka  u različitim zemljama.

Iako SAD troše milijarde dolara za modernizaciju vojnih baza u istočnoj Europi, njome će se teško moći učinkovito upravljati i prednost će imati oni koji brže pronađu odgovore za probleme na prvoj liniji, a tu je trenutno u prednosti Rusija.

vojni konvoj
FOTO:Ilustracija, prevrtanje vojnog tegljača prilikom prebacivanja snaga ka Istočnoj Evropi

Vodstvo NATO pakta je ozbiljno zabrinuto da bi zbog brojnih birokratskih procedura, lošeg planiranja i zapuštene infrastrukture Rusija bez ikakvih problema imala vremena zauzeti baltičke države i proći kroz njih, jer bi SAD u međuvremenu rješavale potrebne formalnosti, kao što je dobivanje dozvola za prelazak američkih snaga preko teritorija Njemačke i Poljske.

Američki list The Washington Post je također pisao o tome, citirajući izvore u američkim vojnim krugovima.

Taj je problem američka vojska više puta osjetila tijekom kretanja diljem Europe u sklopu zajedničkih vježbi. Na primjer, za premještanje oklopa iz Njemačke do obala Crnog mora treba nekoliko tjedana. U nekim slučajevima, prijenos jedinica iz jedne regije Europe u drugu traje i do nekoliko mjeseci.

Iskustva potvrđuju da će, ukoliko dođe do vojnog sukoba, Rusija imati veliku prednost. U scenarijima Pentagona se već više puta razmatrala mogućnost dopuštanja Rusiji da pobijedi barem u prvoj fazi rata U većini slučajeva, uzrok poraza ne bi bila tehnološka ili vojna superiornost, nego nemogućnost zapadnih snaga da brzo stignu na prvu liniju.

Rusiji je ova prometna infrastruktura ostala još iz vremena Sovjetskog Saveza

Kerčki most, most koji gradi Rusija, koji će spajati Rusiju sa Krimom
FOTO:Ilustracija, Kerčki most

Prema američkim analitičarima, razlog za ovaj katastrofalan propust je “kratkovidnost” NATO pakta. Ranije je NATO logika bila braniti se u “potencijalnom ratu protiv Sovjetskog Saveza”. Tada su zapadne sile redovito provodile vojne vježbe u kojima je scenarij bio potencijalni sukob sa sovjetskim snagama. Pokreti velikih trupa su se uglavnom provodili uz vjerojatne prve linije, uključujući granicu između Istočne i Zapadne Njemačke. Međutim, nakon raspada Sovjetskog Saveza se NATO okrenuo od “Istočnog fronta”, a dominantna misao je bila usklađivanje partnerstva i suradnje s Rusijom.

NATO paktu tada neprijatelj nije bio Kremlj. Međutim, u vrijeme širenja NATO pakta na istok sljedećih desetljeća nitko nije došao na ideju da se ispitaju sposobnosti novih država članica saveza i potencijal njihove obrane.

“Promjena kursa” se dogodila tek nakon državnog udara i početka oružanog sukoba u Ukrajini, kada je vojno vodstvo Zapada shvatilo da će im biti jako teško doći do novog “fronta”.

S druga strane, za Rusiju to nije nikakav problem, ne samo iz očitih geografskih razloga, nego i zato što je ruska infrastruktura potpuno spremna za prebacivanje trupa unutar zemlje i na cijelom teritoriju bivšeg Sovjetskog Saveza.

Za NATO nije pitanje samo manjak razvijene infrastrukture u užem smislu te riječi, nego i birokracija, uključujući zakonske i tehničke prepreke između različitih zemalja Europe i Sjedinjenih Država, kada treba premještati teško naoružanje.

Vojne vjezbe - Rusija
FOTO:Ilustracija,, ruske vojne vjezbe

Postoje i problemi čisto tehničke prirode, koji na prvi pogled nemaju primarnu važnost, ali u slučaju rata postaju temeljni. Dovoljno se podsjetiti kolosijeka baltičkih zemalja koji su širi u usporedbi sa zapadnim standardima, a to znači da bi se svi vlakovi na granici morali iskrcati i premjestiti teret na nove kompozicije.

“Gubitak vremena znači gubitak rata. Bilo je dana kada su se NATO snage kretale brzinom potrebnom tijekom neprijateljstava, ali je to više bio izuzetak nego pravilo”, izjavio američki general Steven A. Shapiro, zadužen za logistiku i kretanje američke vojske u Europi.

Još 2016. objavljeno je izvješće koje analizira obrambene sposobnosti NATO pakta na istočnom frontu u kojem se navodi da će u slučaju rata ruska vojska vrlo brzo zauzeti baltičke prijestolnice.

Konkretno, prema izračunima analitičara, ruske snage mogu ući u Rigu i Tallinn za samo 60 sati od izbijanja rata.

Takav rani poraz će ostaviti NATO snagama ograničeni broj mogućnosti, a najgori bi bio krvavi protunapad kako bi se oslobodile baltičke zemlje. Eskalacija koja je prijetila tijekom Hladnog rata je za mogućnost privremenog poraza predviđala “neizvjesne posljedice”. One bi danas bile katastrofalne.

“Zastrašujući” scenarij  je brzina raspoređivanja vojnika gdje Rusija ima veliku prednost u odnosu na NATO.

FOTO: Panzerhaubitze 2000 težine preko 60 tona

Rusija može doći do bilo koje točke NATO pakta u najkraćem mogućem roku i bez ikakvih tehničkih poteškoća, a NATO ne. Samo za vježbe je trebalo više od četiri mjeseca za prijenos vozila iz Gruzije u Njemačku.

Cilj Sjevernoatlantskog saveza u ovom trenutku je smanjiti postojeći jaz na minimum. Međutim, da bi povećali brzinu implementacije zapadnih snaga  potrebna je modernizacija cesta, željeznica i lučke infrastrukture u Europi, na što treba potrošiti nekoliko milijardi eura. Osim toga, postoje i problemi zakonodavne prirode. Prije svega treba regulirati pravne norme u svim zemljama Europe.

Kao što je poznato, Sjedinjene Države su već pozvale zemlje članice NATO pakta na povećanje vojnih izdataka.  Pretpostavlja da bi se na summitu u Bruxellesu u srpnju trebale odobriti dvije nove odredbe koje će omogućiti ubrzavanje tranzita vojnih snaga s istočne obale Sjedinjenih Država do granice s Rusijom.  Međutim, odvraćanje je moguće samo za nekoga tko zna kako bolje reagirati na promjenu prve linije fronte. NATO je u tom smislu učinio malo ili ništa, barem pred potencijalnim neprijateljem kakav bi mogla biti Rusija, iako iz Moskve nema nikakvih naznaka prelaska granica Sjevernoatlantskog saveza i toliko puta spominjane “okupacije baltičkih država”.

NATO: Civilnu infrastrukturu EU, ceste i željeznice, prilagoditi „ruskoj prijetnji“

NATO Europu priprema za rat – Europske kancelarije i mediji o svemu šute

EU ukida barijere i olakšava prebacivanje armija diljem kontinenta

infrastrukturakolosjekNATOSovjetski savezVoz
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…budalaštine…maknite ove članke sponzorirane od hazara soroša kojim tobože uvečavate vojnu sposobnost rusije a u biti traži se razlog za povečanje vojnog buđžeta i militarizaciju društva u NATO zemljama.

Adriana
5 godine prije

Teška kakica za izvlačenje lovice sirotinji plus retardima. Ruski car na ovo gluparanje može samo xa, xa, xa.

shumadinac
5 godine prije

Ako znamo da pedantni i precizni Nemci upravljaju Evropom a iz nekog razloga nisu na vreme mislili o mobilnosti NATO trupa da li je preterno pomisliti na tihi bojkot? 🙂
Možda bude i većih “iznenađenja” :))))))))

nije bitno tko
5 godine prije

Amerikanci se boje, da ne zaglave u blato, kao što je zaglavio hitlerov vermaht, pa bi radije, da do Moskve stignu asfaltiranom cestom. Pukli su ko tikva.

nije bitno tko
5 godine prije

Svi znamo, da ratna mašinerija nije pravljena za promenadu po asfaltnim putevima, nego za brzo kretanje po nemogučim uslovima.

faust
5 godine prije

Umjesto da Boga molite da se to ne dogodi vi pišete pristrane članke i navijačke komentare.Tu ne bi bilo pobjednika,svi gubimo.

fbslo
5 godine prije

Dragi europljani,
napravite ceste, željeznicu, mostove prema Rusiji
da bih vaši sinovi lakše i brže došli do ruskog fronta,
za naše interese od. interese neoliberalizma masonskog.
Sasvim vaša Amerika.

janko
5 godine prije

Samo vi gradite puteve. Tako če rusi bitijoš prije i lakše na obalama antlantika

Weteran
5 godine prije

Veliki sukob sa Rusijom: svaki put, železnica, koridor i ostalo vodi preko Keflavika!
U Keflaviku se takođe obnavlja infrastruktura ?!

nije bitno tko
5 godine prije

U svakom ratu se najprije bombarduju ceste, mostovi, pruge, luke, aerodromi, itd. Tek posle se pokreču vojne divizije in kontingenti.

Spartak
5 godine prije

Gospodine Babiću,
cijenim inače Vaše tekstove, ali ovaj Vam nije trebao! Što se dogodilo? Zar nema drugih tema? Pa ovo je besmislica i trošenje našeg vremena. Pa i Vašeg, premda, Vi ste barem za to plaćeni.

Dobagan Rogić
5 godine prije

Ma NATO i Penzagon su obični drek . Oni ratuju sa slabijima od sebe i jedino tu imaju sanse protiv Rusa ne!

Troglavski
5 godine prije

Ala je lep Ovaj svet,
Onde potok,
Ovde cvet,
Tamo njiva, Ovde sad,
Eno Sunce, Evo hlad!
Tamo Dunav, Zlata pun,
Onde trava, Ovde žbun,
Slavuj pesmom Ljulja lug.
Ja ga slušam I moj drug.

ZMAJ

Sve geopoliticke analize jos uvijek nastaju pod uticajem Halford Mackinder-a

Četiri osnovna elementa u grčkoj misli jesu vatra, zemlja, vazduh i voda. Oni su u antičkoj filozofiji, nauci i medicini predstavljali elemente kosmosa pomoću kojih se ostvaruje egzistencija svih postojećih stvari i od kojih se te stvari sastoje.

Od anticke Grcke dosta toga se promijenilo, sad znamo za molekule, atome, kvarkove. Red bi bio da neko i napise nesto novo a ne samo da citaju Mackindera.

A sateliti, a Iskander?

Sarajevo
5 godine prije

mozemo se slagati s autorom…ili ne, al bar je orginalan i pise iz svog ugla…pise 90% vise od svih ostalih kolega i potpisije se pravim imenom.

flashjet
5 godine prije

nije bez vraga sovjetski savez radio šire tračnice za vlakove od ostatka evrope.

nije bitno tko
5 godine prije

Dok Amerikanac kukumavči in kenjari, Rus se sve više naoružava in šuti. Zna Rus dobro, šta jenkije muči.

Tuberajt
5 godine prije

Ratovati? Ne, ne

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Mi samo moramo donjeti obiteljsku odluku, nasa djeca nece biti vojnici NORTH ATLANTIC TERORIST ORGANISATION.
Evropi ne prijeti opasnost od Rusije vec od NATO i SAD.

luni lunovic
5 godine prije

pametnije im je da naprave sebi jednu elektricnu zeljeznicu gledam svaki dan vuku iz luke kineske kontejnere dizelke lokomotive i to zakace po tri dragi boze tito je to stancao kao igracke prije 50 godina i svi ih uporno i dalje nazivaju broj jedan ekonomija a njihovi novinari i dalje traze pijane ruse po ruskoj tajgi

vjekoslav
5 godine prije

…..ovo piskaranje ima dva cilja – prvo naravno povećanje budgeta vojnog, u svakoj članici i drugo prikriveno i najvažnije, brisanje granica između članica EU, radi tobože bržeg i jednostavnijeg transporta trupa i tehnike na istok …krajnji cilj je kroz plašenje baukom Rusije – uspostava SJEDINJENIH EVROPSKIH DRŽAVA i potonuće u potpunu diktaturu korporativno fašističkog elementa – tko to ne vidi ili je glup ili sudjeluje u ovoj zavjeri grandioznih razmjera u čemu sudjeluju i naši poltroni i veleizdajnici.

antinwo
5 godine prije

Rusi bi prvo trebalo pregazit šugavi London odvratnu Englesku

Raptor
5 godine prije

Bedastoča! Jedna stvar je mirnodobski transport, a drugo ratni transport! U ratnom transportu se ne pita za dozvole lokalne samouprave i uprave!

Zorule
5 godine prije

Pa ako pojacaju ceste i mostove time bi jos vise olaksali potencijalnim ruskim agresorima da se jos brze krecu u napadu. Bolje da razjebu ceste i mostove do kraja tako da se Rusi zajebavaju sa njima 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI