EU ukida barijere i olakšava prebacivanje armija diljem kontinenta

bradley bvp
13 komentara

Europska komisija je 28. ožujka na svojim službenim stranicama objavila dokument imena “Akcijski plan o vojnoj mobilnosti – EU poduzima korake prema Obrambenoj uniji”.

“U skladu s predanosti predsjednika Junckera za stvaranju punopravne obrambene unije do 2025. godine, Europska komisija predlaže akcijski plan za poboljšanje vojne mobilnosti unutar i izvan Europske unije”, navodi se u dokumentu.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je: “Promicanje mira i jamstvo sigurnosti naših građana su prioriteti na kao Europske unije. Olakšavanjem vojne mobilnosti unutar EU možemo učinkovitije sprečavati krize, biti učinkovitiji u provedbi naših misija i brže reagirati kada se pojave izazovi. To će biti još jedan korak u produbljivanju naše suradnje unutar EU.”

Povjerenica za promet Violeta Bulc izjavila je: “Naš cilj je bolje iskoristiti našu prometnu mrežu kako bismo osigurali da se pri planiranju infrastrukturnih projekata računa na vojne potrebe, brzu i besprijekornu mobilnost diljem kontinenta. Ovo je pitanje kolektivne sigurnosti.”

Akcijski plan se temelji na smjernicama za vojnu mobilnost razvijenih u okviru Europske obrambene agencije. Konkretne aktivnosti se sugeriraju u sljedećim područjima:

Vojni zahtjevi: Ovo je polazna točka za učinkovit i koordiniran pristup vojnoj mobilnosti diljem EU. Europska služba vanjskih poslova i vojni stožer EU planiraju provedbu vojnih zahtjeva koji odražavaju potrebe EU i njezinih država članica, uključujući i infrastrukturu potrebnu za vojnu mobilnost. Vijeće je pozvano razmotriti i potvrditi te vojne zahtjeve do sredine 2018. godine.

Prometna infrastruktura: Infrastrukturna politika i investicije nude mogućnosti za više sinergije između civilnih i vojnih potreba. Do 2019. godine Europska komisija će odrediti dijelove transeuropske prometne mreže, uključujući potrebne nadogradnje postojeće infrastrukture, na primjer visinu ili težinski kapacitet mostova. Izradit će se popis prioritetnih projekata. Komisija će uzeti u obzir eventualnu financijsku potporu ovim projektima u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru.

Regulatorna i proceduralna pitanja: Europska komisija će razmotriti mogućnosti za pojednostavljenje i pojednostavljivanje carinskih formalnosti za vojne operacije i procjene. Paralelno s tim, Europska obrambena agencija će podržati države članice u razvoju aranžmana za prekogranične dozvole za kretanje.

Europska komisija, Europska služba za vanjske poslove i Europska obrambena agencija usko će surađivati s državama članicama u učinkovitoj provedbi ovih akcija. Oni će se provoditi uz puno poštivanje suvereniteta država članica. Osigurat će se usklađivanje s naporima unutar Stalne strukturirane suradnje (PESCO) i zasebnim PESCO projektom o vojnoj mobilnosti.

“Kako bi se osigurala koherencija i sinergija, suradnja i savjetovanje s NATO savezom o pitanjima vojne mobilnosti nastavit će se u okviru provedbe Zajedničke deklaracije”, stoji u  završnom dijelu dokumenta Europske komisije.

Priopćenje izdaje i Europska obrambena agencija

Abrams tenk
FOTO: Tenk Abrams, transport vozom

“Olakšavanje kretanja vojnih postrojbi i opreme je bitno za sigurnost europskih građana, kao što je navedeno studenog 2017. u Zajedničkoj deklaraciji o poboljšanje vojne mobilnosti u EU i na što poziva Globalna strategija EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. Na temelju uputa Europske obrambene agencije, danas su visoki predstavnik i šef Europske obrambene agencije i Europska komisija objavila akcijski plan o vojnoj mobilnosti, identificirajući niz operativnih mjera za borbu protiv fizičkih, proceduralnih ili regulatornih zapreka koje sprječavaju vojnu pokretljivost. Bliska suradnja sa zemljama članicama EU i svim relevantnim akterima bit će ključna za provedbu ovog akcijskog plana”, priopćila je Europska obrambena agencija (EDA).

“EDA ima uspješne projekte kao što su multimedijski transportni centar EU i Inicijativa za diplomatsko rasterećenje vojnog transporta. Ono što je nedostajalo je bio dosljedan pristup vojnom osoblju i opremi u brzom i lakom prekograničnom prelasku jedinica. Ovaj plan je temelj Akcijskog plana Europske unije, a Europska obrambena agencija se raduje što je jedan od ključnih aktera provedbe”, rekao je Jorge Domecq, glavni izvršni direktor ovog tijela EU.

EDA također naglašava kako će se suradnja i savjetovanje s NATO paktom o pitanjima vojne mobilnosti nastaviti u okviru provedbe Zajedničke deklaracije, što će osigurati koherenciju i sinergiju.

Akcijski plan podnosi se državama članicama EU na razmatranje i potvrđivanje. Očekuje se da će se prve akcije provesti već u narednim mjesecima.

Na prvi pogled izgleda kako Europa unija kreće u jačanje infrastrukture i ukidanje birokratskih zapreka za brži i lakši transport vojnika i vojne opreme s jednog mjesta unutar Europske unije na drugo, neovisno o NATO paktu. Iako se u objavljenom dokumentu maglovito spominje NATO i da će Europska obrambena agencija kao neovisno tijelo sa Sjevernoatlantskim svezom djelovati u okviru Zajedničke deklaracije, Europska unija zapravo provodi NATO planove u pripremama za mogući rat.

Sve navedeno od strane Junckera, Mogherini i Jorgea Domecqa je dio zahtjeva NATO pakta koji je u studenom tražio da ojačamo mostove, ceste i željezničku infrastrukturu “kako bi se u slučaju rata protiv Rusije osigurao brzi prolaz tenkova i teških vozila”.

U zaglušujućoj tišini europskih vlada i oporbe, ali i medija, NATO ide dalje.

“Saveznici mijenjaju nacionalne zakone kako bi se omogućilo da vojna oprema brže prolazi preko granica i rade na jačanju nacionalnih infrastruktura”, otkriva glasnogovornica Oana Lungescu.

Fraza u najnovijoj izjave kako će se poštovati nacionalni suvereniteti i da će se državama članicama na razmatranje i odobrenje dati pripremljeni akcijski plan je obična farsa. Nijedna zemlja da neće odbaciti. Postoje minimalne šanse, praktično neznatne, da to učini neutralna Austrija, ali ova zemlja je ključna u tranzitu između jugoistočne Europe i sjevera.

EU Press Release / Action Plan on Military Mobility

Opširnije: NATO Europu priprema za rat – Europske kancelarije i mediji o svemu šute

 

 

Akcijski plan o vojnoj mobilnostiEDAEuropska komisijaNATOPESCO
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
6 godine prije

“Europska unija zapravo provodi NATO planove u pripremama za mogući rat” – gazdine planove, NATO je samo maska kao i EU.

čokolino
6 godine prije

F*** EU

Laki Topalović
6 godine prije

Zapravo ovo nije zjbncja. Toliko tehnike gomilaju da je to prešlo svaku mjeru. U Ukrajini nema vajde. Navodno, ako je točno, izvješće američkih stručnjaka koji su pratili ukrajinsku vojsku navodi da bi u prvom udaru “rusko oružje”, nisu rekli “ruska vojska”, uništilo 70% kopnene sile i svo zrakoplovstvo Vojske Ukrajine. Dakle, za Ukrajince su dovoljni i Armija Donbasa. Ali gore, na sjeveru, pretjeruju.

davor
6 godine prije

Prvi put čujem za nešto po imenu Europska Obrambena Agencija. Gdje je ta agencija posljednjih 10ak godina , u čemu se sastoji njihov rad, njihova upozorenja i saopćenja, na čijem obavještajnom trudu se temelji njihov rad? Je li to neka nova rusofobna transverzala koja savjetuje zapadne slavene u rat sa istocnim slavenima? Dajte nama neku agenciju u Kanadi da mi savjetujemo Kanađane da osvoje Dakotu i Illinois, dajte nam neku obrambenu agenciju u Škotskoj da ih savjetujemo kako rasturiti London, pogotovo s obzirom na naše dugogodišnje zapadnoslavensko iskustvo u ratovanju i dika ratnim vojskovođama.

Amistad
6 godine prije

To je zadnji voz da EU (bez UK) stvori svoju ujedinjenu vojsku bez ikakve veze na NATO. To bi bio zadnji udarac za definitivni K.O. te teroristicke organizacije. Zamislite EU bez americkih vojnika. Utopija ali bilo bi fantasticno. Upravo se nesto oko toga događa na Korejskom poluotoku. Imali su zajednicke vojne vjezbe usa I j koreja ali sjeverna koreja nije ni pisnula. Valjda je pao dogovor na sastanku da J koreja nece dozvoliti postavljanja raketa na svom teriyoriju. Malo po malo imperij se primice kraju.

Konstantin
6 godine prije

Niti jedna “ozbiljna” vojna organizacija ne donosi i sprovodi planove na zajebanciju (bez obzira dali su ispravni ili pogresni). Ima li logike da se gomila ratna masinerija iako je u ovakvom broju jos uvek simbolicna, a da se istovremeno objavljuju informacije preko njihovih medija da je navodno dobar deo njihove ratne tehnike “van upotrebe” (a takve informacije su stroge drzavne tajne) ?!? Meni ovo lici na zamajavanje “protivnika” (u ovom slucaju Rusije), a da ipak nesto planiraju kratkorocno VS Rusije to je definitvno. Verujem da je sadasnja Rusija sa ovim politicko-vojnim establismentom itekako ozbiljna drzava … ali sta ako se na pr. nesto desi prvom coveku Rusije (bilo fizicka likvidacija ili da ga dovedu u situaciji da zbog “zdravstvene” situacije nemoze vise obavljati drzavnu funkciju)? Sta ondak? Dali ce Rusko rukovodstvo imati i u takvom crnom scenariju svu potrebnu mudrost da nastavi dosadasnju uspesnu politiku? Nadam se da jeste… inace… Čitaj više »

rover70
6 godine prije

To je dvosjekli mač za seksualno neodređene vojske EU, vojna tehnika može putovati u dva smjera :)))

Bill Clinton
6 godine prije

Što su ove ženske postale zafrkane… Violeta i Frederica! kad bijah u naponu snage, ženske se nisu ovako kofrčile!

Ive
6 godine prije

EU i NATO ne stede sredstva u borbi protiv komunizma jer komunizam je opasnost za materijalno privilegirane kapitaliste. Prokleti komunizam stalno se bori za radnicku klasu za prava sirotinje koja nastoji casno zivjeti od svoga rada, ali ako bi sirotinja casno zivjela od svoga rada onda nebi bilo kapitalizma i nebi bilo materijalno privilegiranih. Samo uska grupa privilegiranih ima sva prava i zbog njihovih interesa ako treba neka ginu tisuce, stotine tisuca pa i miloni ljudi u svijetu. Bravo svim budalama koji su prihvatili nositi NATO oznake i uniforme te za njih ginuti. God fuck off EU & NATO.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI