Guverner Kalinjingrada kaže da region očekuje izuzeće od tranzitnih ograničenja EU

Anton Alikhanov
35 komentara

Kalinjingradska regija očekuje da se zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova poduzmu koraci kako bi se osiguralo da EU izmijeni svoje sankcije Rusiji tako da bude napravljen izuzetak za tranzit robe iz drugih ruskih regija, izjavio je guverner ruske baltičke eksklave Anton Alikhanov .

On je rekao da bi EU mogla ili izmijeniti prva četiri paketa sankcija ili proširiti svoje amandmane predviđene petim paketom kako bi se primjenjivali na prethodna četiri. Također, blok bi mogao uputiti Litvaniji da ne koristi ograničenja u prva četiri kruga sankcija kalinjingradskom tranzitu.

“Nadam se da ćemo vidjeti jednu od odluka donesenu uz pomoć [ruskog] ministarstva vanjskih poslova,” rekao je Alikhanov.

Guverner je rekao da je EU možda zaboravila na obaveze koje garantuju tranzit do Kalinjingrada prilikom dogovaranja najnovijih sankcija. Ukazao je i na rezervu u pogledu tranzita za koju je rekao da bi se mogla protumačiti dvosmisleno.

U četvrtak je novinski portal Delfi citirao litvanskog predsjednika Gitanasa Nausedu koji je rekao da će Evropska komisija uskoro razjasniti kako se ta zemlja pridržavala antiruskih sankcija EU u pogledu tranzita robe u Kalinjingradsku oblast.

Litvanija je od 18. juna uvela ograničenja na željeznički tranzit neke robe iz Rusije u region zbog sankcija EU. Kalinjingrad je kasnije potvrdio da se ograničenja odnose i na kamionski teret.

Rusija je rekla da je potez Litvanije nelegitiman jer krši međunarodne sporazume. Vilnius i Evropska unija insistiraju na tome da dosljedno sprovode režim sankcija

Anton AlikhanovKalinjingradlitvanijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

citat iz zbrkanog prijevoda..-ON JE REKAO da bi EU mogla ili izmijeniti prva cetiri paketa sankcija ili prosiriti svoje amandmane predvidjene petim paketom kako bi se primjenjivali na prethodna cetiri.takodjer,blok bi mogao uputiti litvaniji da ne koristi ogranicenja u prva cetiri kruga sankcija kalinjingradskom tranzitu-kraj citata. jbn monty python.ajmo ovako..ako se netko sjeca retorike saveza komunista jugoslavije krajem 80-ih,ovo je de ja vu.tolika kolicina besmislica koja nam se namece a da ne mozemo reagirati jer nemamo alata..meni je ovo dokaz da ce velikog rata svakako biti.hvala.

tihobl
1 godina prije

Meni nije jasno otkuda rusima optimizam po pitanju Evrope. EU se pita koliko i Portoriko. Ili Okinava.
Ameri se spremaju za cusarstvo, kao novu privrednu djelatnost koja ce im uvecati BDP (sjetite se da sam pisao da je ponovo pocela sa radom zapadnoindijska kompanija). Evo potvrda stize iz Moskve:
Према подацима руских безбедносних служби САД планирају да преко својих конекција са различитим бандитским групама које делују на морима (гусарење/пирати) у наредном периоду изведу велику операцију у којој би главни циљ били руски и кинески цивилни/транспортни бродови. Ове групе би имале задатак да отму ове бродове и на тај начин значајно наруше безбедност трговачких поморских путева.

tihobl
1 godina prije

Nakon juznih predgradja Lisicanska zauzeta su i zapadna. Ukri su pokusali sa traktorijadom, ali im je kolonu vozila i tehnike poklopila artiljerija i avijacija. Ostaje im sjeveni izlaz i bijeg preko kamenoloma. Danas su vodjene borbe za veliku rafineriju zapadno od Lisicanska, ne znam da li je zauzeta, a poslije nje ostaje jos kamenolom i to je to – citava LNR bice oslobodjena (ovima iz Sjeverodonjecka i Lisicanska ostaje samo evakuacija prema zatvoru). Kotlic Gorskoje i Zolotoje je ociscen. Zarobljeno je oko 800 vojnika sa ranjenima. Vec sam pisao da trea obratiti paznju na broj zarobljenih posto rusi ne obljavljuju brojeve poginulih ukra ili ih jako umanjuju kako nebi demoralisali protivnika. na tom dijelu fonta bilo je preko 15.000 ukropa, nacista i stranaca. Ne vjerujem da ce biti zarobljeno vise od 4.000. Imali su strahovite zrtve. Evo sta je ostalo nakon tosiranja jedne mehanizovane brigade: u jednom bataljonu 30 ljudi,… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Bezsonov je objavio video kako se naouzava LNR – dva ukro vojnika mijenjaju javelin, pancerfaust i dva RPG-7 za 10 konzervi.
Jos u proslom mjesecu izlazili su snimci pobunjenih ukrajinskih jedinica koji su govorili da ne dobijaju hranu. Evo objasnjenja kako prezivljavaju toliko dugo bez hrane.

tihobl
1 godina prije

Дмитриј Медведев :

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок рекла је да Русија „користи глад као оружје“.

Изненађујуће је, наравно, чути ово од званичника чија је држава држала Лењинград у блокади 900 дана, где је скоро 700 хиљада људи умрло од глади.

1 godina prije

Nije mi jasno cemu blefiranje – kome je ono upuceno kad je svima jasno. Iskljucuju ruske sportiste, umetnike iz “civilizovanog sveta” a da dozvole dnabdevanje “vojne baze neprijatelja”?!?

tihobl
1 godina prije

Nemačko Ministarstvo privrede razmatra mogućnost eksproprijacije dela „Severnog toka 2“na teritoriji Nemačke, piše „Špigel“
„Ne mogu da komentarišem – ni da potvrdim, ni da demantujem“, rekla je predstavnica Ministarstva na brifingu za novinare.

Pravednik
1 godina prije

Sarmat je rješenje za ovaj pokvareni svijet.

TBD
1 godina prije

Važno je da se stvar smirila, ali kao što je bili i s Prinestrovljem u Moldaviji bit će sve više provokacija. Rusija sigurno nije intervenirala u Ukrajini bez da je bioa spremna za totalni rat s NATO paktom.

držnedaj
1 godina prije

Svima će nam biti uskoro ko i Kalingradu ako ne kažemo mafiji stop.

Jer moderni čovjek i ne svaća sta nam “majstori’ RESET igre spremaju!!

Igra sa covid-om i digitalnim certifikatom je je puno dublja, nego sto obični gojim poima…

antinato
1 godina prije

EU neče odustati od blokade Kalininjgrada, jer ga želi zauzeti i razdjeliti kao poklon Poljskoj i Litvi. Jedino rješenje je da ruska vojska sama stvori otvoreni koridor sa beloruske-litovske granice i zaštiti ga jakom naoružanom formacijom.
NATO neče ni pisnuti.

Max
1 godina prije

Iskanderi I Kalibri jamac su za to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI