Haaški sud stao na stranu aktivista, naložio vlastima neka odmah ukinu nelegitimni policijski sat

Policijski cas u Nizozemskoj
28 komentara

Sud je nizozemskoj vladi naložio ukidanje policijskog sata za Covid-19 nakon presude kako za nametanje policijskog sata ne postoji pravni temelj. Nadalje, haaški sud policijski je sat nazvao kršenjem ljudskih prava.

U izjavi stoji da je vladina uporaba Zakona o izvanrednim ovlastima civilne vlasti, hitnog zakona koji omogućava državi zaobilazak zakonodavnog postupka i nametanje policijskog sata u “vrlo hitnim i iznimnim okolnostima”, nije opravdana situacijom koja se događa u vezi s Covidom-19.

“Sudac za preliminarnu pomoć presudio je da uvođenje policijskog sata nije uključivalo posebnu hitnost koja je potrebna kako bi se mogao iskoristiti taj akt”, nastavio je sud, napominjući da je vlada imala vremena prethodno raspraviti o nametanju policijskog sata, prije presude u kojoj stoji da “nametanje Zakona kojim se nametnuo policijski sat u ovom slučaju nije legitiman.”

”Policijski sat dalekosežno je kršenje prava na slobodu kretanja i privatnosti te (neizravno) ograničava, između ostalog, pravo na slobodu okupljanja i demonstracija.”

Ministarstvo pravosuđa zemlje kaže da sada proučava presudu.

Nakon što je nizozemska vlada 23. siječnja uvela policijski sat, građani su zakonski trebali ostati kod kuće između 21:00 i 04:30 ujutro, osim ako nisu imali valjan izgovor za izbivanje. Kazne za neposluh bile su novčane.

Važeći izgovori za izlazak van tijekom policijskog sata uključivali su hitne slučajeve, neophodno obavljanje posla, traženje medicinske pomoći i šetnju psa na uzici.

Odluka u Haagu donesena je nakon što je skupina poznata kao Zaklada za istinu virusa podnijela tužbu, tvrdeći da je policijski sat kršenje ljudskih prava i nizozemskog ustava.

Nizozemska je doživjela nekoliko noći nereda zbog policijskog sata, koji su rezultirali zapaljenim automobilima, pljačkama, sukobima s policijom i stotinama uhićenja.

COVID-19haagNizozemskaPolicijski sat
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dinko grgat
3 godine prije

Ovo je samo dokaz da se velikim građanskim neposluhom može jako puno protiv korumpiranih političara,znanstvenika i novinara.Naravno ukoliko i pravosuđe nije umreženo u korupciju što je na žalost slučaj u velikom broj država u svijetu.Bravo za Nizozemsku.

tuf
3 godine prije

Živi kaos u lancu odlučivanja, u zadnji trenutak vratili policijski sat:
“A Dutch appeals court has revived the country’s Covid-19 curfew just moments before it came into effect, overturning a ruling handed down hours earlier ordering the government to lift the “illegitimate” measure immediately.
A three-judge appellate panel granted an emergency injunction following a request from the Dutch government on Tuesday, agreeing to vacate the earlier order from a lower court to end the nightly curfew, DW reported. The decision came just moments before the 9pm curfew was set to take effect, with the judges scheduling a full hearing on its legality for Friday.”

3 godine prije zadnji put uredio ddrazen
Malomorgen
3 godine prije

u sloveniji još vazi policijski sat od 21 do 6 ujutro😠

pozitivan pesimista
3 godine prije

odlicno, sad mogu u to doba izloge da lizu;)

VasilisaPremudra
3 godine prije

Mda.
Ipak je malo preoptimistično i preuranjeno ustvrditi da je sud stao na stranu aktivista.
Sud jeste utvrdio da je policijski sat uveden na temelju zakona koji je primjenjiv isključivo u slučaju akutne i izravne opasnosti po zemlju, pa je mjera kao takva ukinuta…no, unatoč tome a nakon žalbe niskozemske vlade sud je policijski sat ipak ostavio na snazi do definitivne odluke žalbenog suda.

Ovakvo natezanje oko tehnikalija nipošto ne znači da je haški sud definitivno stao na stranu aktivista…uostalom, raspuštena holandska vlada ne odustaje, žalba je uložena i tek treba sačekati rasplet – a maltretiranje se nastavlja, pa bilo ono legitimno ili ne.

Mucke
3 godine prije

Vjerovanje u pravosudni sistem i uljeze koji su se docepali izvrsnih funkcija prevarom na tzv. izborima prestaje biti komicno ,na redu je treci stadij ( farsa- komedija- tragedija).

Bongo
3 godine prije

I kazu da se ne isplati protestirat, da se nista ne moze promijeniti..e pa vidimo kako je to u svijetu, a kako kod nas

Max
3 godine prije

Presuda je poništena. Sloboda je trajala kratko.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI