Hakovan izraelski proizvođač vojnih dronova

MQ-9 Reaper
10 komentara

Izraelski proizvođač oružja specijalizovan za bespilotne letjelice (UAV) postao je žrtva hakovanja koji je pogodio gotovo 400 zaposlenih, saopštila je kompanija, napominjući da su osjetljivi lični podaci vjerovatno ukradeni iz njenog američkog ogranka Elbit America.

Firma je najavila sajber napad u obavještenju vlastima u Maineu ranije ovog mjeseca, kao što je prvi izvijestio TechCrunch u ponedjeljak, otkrivajući da je 369 zaposlenih uhvaćeno u haku koji se dogodio u junu.

“Neko je 8. juna 2022. pokušao da se umiješa u sajber operacije Elbit Amerike. Odmah smo ugasili našu mrežu i poduzeli korake da osiguramo naše okruženje”, navodi kompanija u pismu onima koji su potencijalno pogođeni kršenjem.

Nakon što je angažovao “vodeću firmu za kibernetičku sigurnost” za istragu, Elbit je rekao da je utvrdio da je “nepoznati akter dobio pristup i dobio određene podatke” iz njene mreže, uključujući “imena pojedinaca, adrese, brojeve socijalnog osiguranja, datume rođenja, direktan depozit informacije i etnička pripadnost.”

Kompanija je ponudila još nekoliko detalja o sajber upadu, ali je rekla da ne vjeruje da su bilo kakve lične informacije “zloupotrebljene kao rezultat ovog incidenta”.

Podružnica sa sjedištem u Teksasu nije imenovala nijednog aktera za koje se vjeruje da su izvršili hakiranje, iako je bloger o sajber sigurnosti Eduard Kovacs primijetio da se ransomware banda poznata kao ”Black Basta” hvalila napadom na Elbit Systems krajem juna, nedugo nakon što je kompanija kaže da je prekršena. Grupa je navodno objavila pregršt ukradenih dokumenata na svojoj web stranici u to vrijeme, uključujući podatke o plaćama i ugovor o neotkrivanju podataka.

Sa sjedištem u Haifi u Izraelu, Elbitova glavna djelatnost prvenstveno nudi tehnologiju bespilotnih letjelica, iako se također okušao u industriji nadzora kroz brojne akvizicije. Prema istraživanju istraživača u Citizen Labu, Elbitova podružnica poznata kao Cyberbit proizvodila je špijunski softver koji se koristio za praćenje etiopskih disidenata u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugdje neko vrijeme počevši od 2016. Elbit je kasnije prodao većinu svojih dionica u Cyberbitu i postao manjinski dioničar do 2020.

Elbit se našao na udaru organizacija za ljudska prava ne samo zbog kontroverze o Cyberbitu, već i zbog svoje šire uloge u snabdijevanju izraelske vojske napadnim, izviđačkim i špijunskim dronovima. U julu, aktivisti su gađali fabriku koja proizvodi UAV motore za Elbit sa sjedištem u Shenstoneu u Velikoj Britaniji, tvrdeći da su nanijeli štetu objektu od hiljade dolara kao odmazdu za smrtonosne izraelske napade na okupiranoj Zapadnoj obali. Pored izraelskih oružanih snaga, Elbit je prodao tehnologiju dronova u dugačku listu zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Azerbejdžan, Brazil, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kolumbiju, Gruziju i Filipine, između ostalih.

HakovanjeIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jimmy
1 godina prije

Hakirani su im tokarski strojevi i turpije!

Primat
1 godina prije

da, sad, i ubuduce kad njihovi dronovi babo-ubojice sprze koji djeciji vrtic, pjevacko drustvo il pijacu, “nisam ja!, hackovali me” shema ce se bolje ustekavat.
…kikichi su u petoj.

Max
1 godina prije

Iz Perzije s ljubavlju podastrijet dokaz da Izraelci nisu svemogući.

Primat
1 godina prije

…ma jel moguce stock? …mravi na ekranu! …sjecas se antene na krovu. jesi li ti to odustao?

borjana
1 godina prije

Odite samo na posljednji članak,
Nema nikakve sumnje – napadom na Sjeverni Tok Amerikanci su objavili rat Europi – pogledajte priznanje

i pogledajte i sami od 170 komentara koji su ovoga momenta tamo napisani, kako su samo lijepi i prekrasni bez VAS (množina)

Prekrasni i za vidjeti i za čitanje.
Lp, i budite tu gdje jeste

borjana
1 godina prije

Opet vam Stock govorim, koncentrirajte se malo.
Pa neće vam ovi sa portala ništa povjerovati, morate upotrijebiti vaš “argument”.
Pa nemojte da vam se desi da vam vaš “argument” ne može ni virtualno poslužiti.
Ne znam, tada si možete samo ispucati metak u glavu. Lp

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI