Hezbollah se ne boji Izraela i predviđa slom sirijskih terorista

Hezbollah - vojna moć
14 komentara

Čelnik Hezbollaha, Sayyed Hassan Nasrallah, obratio se svojim pristašama ​​tijekom svečanosti obilježavanja godišnjice pogibije zapovjednika libanonskog pokreta otpora u Siriji, Mustafe Badreddinea.

Glavni tajnik Hezbollaha je rekao da se svaki budući sukob između libanonskog pokrete otpora i Izraela može voditi samo unutar izraelskog teritorija.

Sayyed Hassan Nasrallah je također izjavio da je Hezbollah demontirao sva svoja vojna uporišta duž istočne granice Libanona sa Sirijom, te da tim područjem sada patrolira samo libanonska vojska.

Naime, od sredine 2013. godine, kada je Hezbollah kao saveznik Damaska poslao svoje snage i specijalne postrojbe u Siriji, očišćeni su svi džepovi terorista duž libanonsko-sirijske granice i više nema potrebe za prisutnošću boraca libanonskog pokreta u tom području.

Nasrallah je govorio o mogućnosti otvaranja novih frontova, ali je upozorio da se to može dogoditi na izraelskom teritoriju.

Izrael je preplašen i zabrinut zbog budućih sukoba i zna da bi se oni mogli voditi unutar okupiranih palestinskih teritorija”, rekao je Nasrallah i dodao kako “neće biti mjesta koja će biti izvan dosega projektila ili čizama boraca Hezbollaha”.

Od rata 2006. godine, kada su izraelske snage bile prisiljene na “primirje”, Nasrallah često u svojim govorima ističe vojne sposobnosti Hezbollaha u potencijalnom budućem sukobu s Izraelom, ali izraelski “stručnjaci” tvrde kako lider Hezbollaha koristi proračunatu retoriku zastrašivanja”.

U međuvremenu, Izrael poručuje da će odlučno zaustaviti Hezbollah, kojeg smatra najvećom strateškom prijetnjom na svojim granicama. Izraelski analitičari se slažu da je Hezbollah sudjelovanjem u sirijskom ratu stekao nova oružja i iskustava, te da bi u konačnici mogao ugroziti Izrael.

“Nova faza rata u Siriji”

Šeik Sayyed Hassan Nasrallah je rekao kako se Hezbollah povlači iz područja duž granice Libanona i Sirije, dodajući da je skupina pomogla da se osigura to područje.

“Duž istočne libanonske granice više nema potrebe za našom prisutnošću, pa smo sada demontirali i uklonili naše preostale vojne položaje. Misija je postignuta. Od sada o ovom područje odgovornost ima država”, rekao je Nasrallah.

Ranije su islamistički militanti redovito prelazili poroznu granicu na sjeveroistoku Libanona, a nakratko su organizirali preuzimanje libanonskog grada Arsala 2014. godine, ali su ubrzo protjerani. Teroristi su u tom području poraženi i prognani zajedničkom akcijom libanonske vojske i Hezbollaha.

Nasrallah je rekao da je sukob Sirije dosegao “novu i kritičnu fazu” s teroristima koji su ozbiljno oslabljeni, te da su Damask, Moskva, Teheran i Hezbollah “politički i vojno usklađeni više nego u bilo kojem trenutku”.

Svaka prilika za zaustavljanje borbi je pozitivna i trebala bi biti podržana, rekao je glavni tajnik Hezbollaha, očito misleći na rusku inicijativu za uspostavu “sigurnih zona” u Siriji.

Za Donalda Trumpa je rekao kako će na nadolazećem summitu između Sjedinjenih Američkih Država i zaljevskih monarhija u Saudijskoj Arabiji “ići vidjeti ima li još milijardi dolara, nafte i plina za SAD”.

Nasrallah je komentirao izjave saudijskog princa i ministra obrane Mohammeda bin Salmana, koji je nedavno pogrdno govorio o šiitskim vjerskim uvjerenjima i iranskom vodstvu.

“Kada dođe Mahdi, neće ostati nikakav tlačiteljski kralj ili tiranin”, rekao je Nasrallah, pozivajući se na šiitsko vjerovanje da će se potomak poslanika Muhameda, koji je nestao prije tisuću godina, ponovno pojaviti kako bi uspostavio globalnu islamsku vlast.

HezbollahSayyed Hassan NasrallahStrah
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
milee
6 godine prije

radi odlično posao hezbolah,samo neka pomažu sirijskoj vojsci da povrati terotorije i eto nas po uspostavi mira u turističkom obilasku damaska ili alepa. samo hrabro napred.

Antonio
6 godine prije

Hezbolah se nije bojao ni kad je bila slabija skupina. Sada je to organizacija na nivou armije. I ima mnogo vojnika sa velikim vojnim iskustvom.
Nego mene brine, kako ce oni da se ponasaju nakon kraja rata u Siriji. Bice oni mirni ili ce traziti nova ratista? I kako se oni odnose prema hristijanima? Daj novinaru to nam napisi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI