Hoće li detalji o CIA-inim tehnikama mučenja biti objavljeni?

CIA - Waterboarding
0
0

Vjerovatnoća da će Obamina administracija odobriti objavljivanje obimnog izvještaja o upotrebi tzv. „waterboardinga“ (metoda ispitivanja koja simulira davljenje) i drugih „naprednih tehnika ispitivanja“ za koje javnost vjeruje da se mogu smatrati mučenjem je veoma mala, smatra kongresmen Adam Schiff.

On je u utorak kazao novinarima da će Bijela kuća, prije nego što predsjednik Barack Obama završi svoj mandat, vjerovatnije preduzeti određene radnje kako bi izvještaj mogao biti objelodanjen na osnovu zahtjeva po Zakonu o slobodi informacija.

„Najviše što možemo očekivati od ove administracije da uradi jeste da napravi neku vrstu arhiva koji bi mogao biti dostupan kroz zahtjev na osnovu ovog zakona, a koji bi bio cenzurisan“, kazao je Schiff.

On je takođe kazao da se zalagao da „što je više moguće informacija bude podijeljeno sa javnošću“.

Senatorka Dianne Feinstein i drugi zastupnici u Kongresu iz reda demokrata su tražili od Obame da objavi izvještaj na 6700 strana koji je sačinila senatska Komisija za obavještajne poslove prije nego što novoizabrani predsjednik Donald Trump bude inaugurisan 20. januara naredne godine.

„Ne vjerujem da će buduća administracija imati neki pretjerano veliki interes da objavi veći dio ovog dokumenta“, kazao je Schiff.

On je izrazio vjerovanje da „waterboarding“ više neće biti korišten, jer u obavještajnim krugovima sada postoji veliki otpor toj metodi ispitivanja.

Trump je obećao tokom svoje kampanje da će, ne samo oživjeti „waterboarding“, nego i mnoštvo drugih „gorih“ tehnika. Ipak, nedavno je izjavio da je njegov kandidat za ministra odbrane James Mattis strogo protiv toga.

Obama je okončao upotrebu „naprednih tehnika ispitivanja“ odmah nakon što je ušao u Bijelu kuću u januaru 2009. godine. Kongres je potom, predvođen republikanskim senatorima Johnom McCainom i Dianne Feinstein, usvojio zakon koji je kriminalizirao upotrebu tih tehnika.

Bijela kućadianne feinsteinmučenjewaterboarding
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI