Hoće li se SAD zaustaviti ili će zbog Sirije zaratiti s Rusima?

Svjetska kriza
72 komentara

Veći dio zapadnog tiska analizira situaciju i procjenjuje predstoji li nam Treći svjetski rat u kojem će se boriti Ruska i Sjedinjene Države. On bi trebao buknuti kada Rusija Sirija i Iran potpuno poraze islamističke terorističke skupine u Siriji.

Mediji drže da su preduvjeti za poraz takozvane “Islamske države” više nego vidljivi. “Kalifat” će prvo nestati u Raqqi, gdje se dijelom povlači, a ostatak će uništiti takozvana “Slobodna sirijska vojska” i kurdske milicije, a onda slijedi njegovo uništenje u Deir Ez-Zoru, gdje će bitka za oslobođenje građa voditi sirijski vojnici, potpomognuti od strane Rusije i Irana.

Pogoršati situaciju u Siriji mogu samo glupe odluke koalicijskih snaga pod američkom vodstvom, koje su u posljednjih nekoliko mjeseci provele nekoliko zračnih udara protiv položaja vladinih snaga. Posljednji incident se dogodio 18. lipnja, kada je američki zrakoplov oborio sirijski Su-22, nakon čega je Rusija upozorila da neće tolerirati nijedan let NATO zrakoplova zapadno od Eufrata.

Ova “razmjena uljudnosti” je ograničila američke udare na malo područje u Raqqi, a jučer ili prekjučer su izričito tvrdili da njihovo zrakoplovstvo nije provelo udare u području između Palmire i istočnog dijela pokrajine Deir Ez-Zor.

Aktualna “pauza”, koja neće trajati dugo, poslužila je analitičarima da pokušaju procijeniti daljnji razvoj događaja, te odnose između ruske i američke vojske i njihovih saveznika  na Bliskom istoku.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka, čak i nakon uništenja “Islamske države” neće doći do izravne konfrontacije između Kremlja i Bijele kuće, ali ne treba zaboraviti na faktor takozvanog “hibridnog rata”.

Moskva je u ovom ratu podržava legitimnu vladu Bashara Al-Assada, a Washington takozvanu “Slobodnu sirijsku vojsku”, a opće je uvjerenje da će, čak i nakon poraza ISIL-a, Rusija i SAD nastaviti pružati podršku stranama u sukobu u Siriji, koje se bore godinama.

No, opet ostaje otvoreno pitanjem što će se dogoditi ako dođe do vojnog incidenta između Rusije i SAD-a? Hoće li to biti povod za rat? Na to sigurno računaju u analitičkim sjedištima u Moskvi i Washingtonu, a onda će odluku donijeti predsjednik Vladimir Putin i njegov Glavni stožer i Donald Trump i njegovi generali.

Imamo najveće oružane snage“, rekao je Donald Trump. Pa što? Rusija ima dovoljno snage za obranu zemlje, ljubazno su mu odgovorili iz Moskve.

Kao što je potvrdio ravnate ravnatelj američke vojne obavještajne službe, general Vincent Stewart, imamo novu situaciju u nastajanju u kojoj je Rusija na pokušaje američkog okruženja reagirala postavljanjem naprednih vojnih ispostava na Krimu i u Kalinjingradu.

Naravno, rat mora imati političkih ciljeva, inače je sam po sebi besmislen. Koji su politički ciljevi strana sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku? O tome se može raspravljati, ali koji bi politički ciljevi mogli opravdati nuklearni rat između SAD-a i Rusije? To bi značilo sigurno međusobno uništenje.

U stvari, čak i bez nuklearnog rata, danas se može izazvati tehnološka, ekološka i ekonomska katastrofa globalnih razmjera s nepredvidivim posljedicama.

Pretpostavimo da u slučaju Sirije neće doći do takvog “razloga” koji bi označio početak rusko-američkog nuklearnog sukoba koji bi završio obostranim uništenjem. Međutim, čak bi i razmjena projektila “Tomahawk” i “Kalibar”, zračne i kopnene bitke sigurno imali nesagledive posljedice.

Osim toga, sirijski ratni teatar bi se proširio na Ukrajine i bivšu sferu utjecaja Sovjetskog Saveza, što bi značilo humanitarnu i ekološku katastrofu.

Što bi se dalje događalo? Početak transformacije međunarodnih odnosa, ali u kojem smjeru? Vjerojatno bi se odrazilo na Ameriku i Rusiju, kao dva centra. Rusija i Zapad bi vjerojatno raskinuli sve gospodarske, financijske, a možda i informacijske veze, uključujući i internet.

U vezi s takvim iznenadnim zaokretom bi se svjetski odnosi poremetili na jedan ili drugi način, ali bi se sigurno povukli neki hitni potezi. Usput, ruski bankarski sustav je već spreman za rad izvan globalnog financijskog sustava sa sjedištima u zapadnim zemljama.

Oduzimanje ruske financijske imovine u inozemstvu bi dovelo do oduzimanje imovine zapadnih tvrtki na ruskom teritoriju. Usput, vrijednost inozemne aktive u Rusiji se u cjelini podudara s ruskim ulaganjima u vrijednosne papire Sjedinjenih Država i zemalja Europe, a teško da je to slučajno.

Prekid odnosa sa Zapadom bi Rusiju prirodno još više okrenuo Istoku i zemlja bi se potpuno okrenula suradnju unutar skupina SCO i BRICS. Danas izgleda da su Šangajska organizacija za suradnju i BRICS su stvoreni za slučaj oštre konfrontacije između Rusije i Zapada.

Iako među zapadnim zemljama vlada uvjerenje da ove organizacije nisu briljantne i da teško mogu funkcionirati, godinu za godinom one dokazuju da su samostalne i neovisne od zapadnih centara moći. Rusija je suosnivač organizacija, pa je globalna izolacija Rusije od strane Zapada nemoguća.

Očito je da će zemlje SCO i BRICS održavati njihove odnose sa Zapadom, a tako će djelovati kao posrednik između Rusije i Zapada. U stvari, svijet bi u tom slučaju bio tripolaran i činili bi ga Rusija – Zapad – SCO/BRICS.

Zapad je već izgubio Rusiju, a dobio ju je Istok. Pod kojim uvjetima? Rusija ima vojne i svemirske tehnologije, osnovne znanosti cijeli spektar sektora koje toliko nedostaju Istoku.

Nastavak vojnog i političkog zbližavanja Rusije i Kine. Ruski plin i nafta dostupni Kini stvaraju temelje za ovu gospodarsku konvergencije. Gubitak trgovine, obzirom na nepremostive razlike u stavovima s vodećim liderima zapadne Europe, Rusija će okrenuti u Kini, a to nije problem zbog duljine zajedničke granice.

Američki državni tajnik Rex Tillerson je nedavno rekao kako je zabrinut zbog približavanja Turske i Rusije, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izrazio zbunjenost zbog činjenice da nekome mogu smetati dobrosusjedski odnosi. Međutim, zbunjenost je bila puna ironije. Lavrov je zapravo aludirao na već paranoidnu rusofobiju koja je prisutna u Americi.

Tillerson je čak i plinovodu “Turski tok“, vidio vojni i politički značaj. SAD pokušavaju slomiti Njemačku i natjerati je da odustane od plinovoda “Sjeverni tok 2”, dok se oko “Turskog toka” uopće ne zalažu kako bi ga osujetili. Barem ne u primjetnoj mjeri.

Očito, Sjedinjene Države i NATO ne žele izgubiti Tursku, iako su njemačke zračne snage već napustile bazu Incirlik. U novoj konfiguraciji svijeta će Erdoganu biti ugodnije Euroaziji, gdje ga nitko neće proganjati i ocrnjivati jer Turska ne poštuje “zapadne liberalne vrijednosti“.

Jasno je da sudbina oba “Sjeverna toka” na kraju može biti jako tužna ili će plinovodi biti “konzervirani” za bolja vremena.

Općenito, Europa je trenutno u najtežem položaju. Demografska katastrofa, priljev imigranta, političke razlike unutar Europske unije, nezadovoljstvo ekonomskim i financijskim politikama, a sve tome na kraju možemo dodati i energetsku krizu, koje može nastati zbog prestanka isporuke energenata iz Rusije.

Američki ekonomist Paul Craig Roberts kaže da bi ovaj scenarij i prestanak opskrbe Europe ruskom naftom i plinom bio kolaps NATO pakta. Bez ruskih energenata bi se urušila njegova kompletna infrastruktura, jer je cijela EU izgrađena tako da je uvijek računala i redovito dobivala ruske energente.

SAD vidi ovaj scenarij i Europu želi spasiti tako što nam nudi svoj LNG. Međutim, on je oko dva puta skuplji od onog koji stiže ruskim plinovodima, a Europa treba izgraditi i infrastrukturu za prihvat.

Prijelaz Europe na američki LNG će srušiti konkurentnost europske industrije, pa kancelarka Merkel i njemačke elite ne žure od odustajanja “Sjevernog toka 2“.

Drugi način da Europa dobije energente su isporuke iz Saudijske Arabije i drugih zaljevskim monarhija. Dakle, sukob oko Katara je očito bio pokušaj SAD-a da se resursi daju Saudijskoj Arabiji ili nekakvom “arapskom NATO paktu”, koji bi učinkovito upravljao opskrbom energentima. Problem je u tome što Saudijska Arabija u Europu izvozi i ekstremističku ideologiju. Dakle, ako Rijad bude postavlja uvjete u tom smislu – ništa od posla.

U ovim okolnostima SAD u bilo kojem trenutku, pod vodstvom Jamesa “Mad Dog” Mattisa, može izvesti provokaciju u Siriji. Možda na tome već rade i Kongres i Trump i smišljanju “Provokaciju Tonkin”, zbog koje je pokrenut rat Vijetnamu, ili “Iračku epruvetu” Colina Powella. Što je smišljeno za Siriju? Kemijski napad, naravno, nakon kojega bi uslijedio američki napad i ruski i iranski odgovor.

U to scenariju bi vjerojatno ostalo neriješeno pitanje energetske sigurnosti EU, jer Europska unija još treba vremena. Ali koga briga? Trump i njegovi industrijalci imaju sve što nam treba. Doduše dvostruko ili trostruko većoj cijeni, ali nema veze. Saveznik je ipak saveznik. Pobogu, pa nije “mama Ryan” ostala bez tri sina u Drugom svjetskom ratu da bi mi Europljani sada gledali na mizernih sto dolara više ili manje za 1000 kubika američkog plina?

Možda će summit G20 summitu u Hamburgu 7. i 8. srpnja biti posljednja međunarodna platforma na kojoj će se svi zainteresirani pokušati dogovoriti o nečemu. Ako ne, sve je spremno.

Antiruska kampanja u Sjedinjenim Državama, koja se doslovno počinje gaditi nekim od poznatih novinara, ne samo da je paranoična, nego je fokusirana na specifične ciljeve. Naime, da je Trump htio glumiti vojskovođu koji će ući u povijest, onda bi izmislio nešto protiv Trinidada i Tobaga ili neke druge zemlje, pokrenuo invaziju i naredio producentima u Hollywoodu da snime nikoliko spektakularnih filmova o herojskoj akciji američke vojske i njegovoj odlučnosti kao vrhovnog zapovjednika. Međutim, Sirija je nešto sasvim drugo. Cilj trenutne medijske kampanje, ili propagande pripreme koja prethodi svakom ratu, jest pripremiti javno mnijenje u zemlji na američke vojne provokacije protiv Rusije u Siriji.

KrizaTreći svjetski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
6 godine prije

Dobar….

Sarka
6 godine prije

” Pobogu, pa nije “mama Ryan” ostala bez tri sina u Drugom svjetskom ratu da bi mi Europljani sada gledali na mizernih sto dolara više ili manje za 1000 kubika američkog plina?”
Odavno nisi napisao nesto bolje.

basso
6 godine prije

Naravno da ce Amerikanci stati,oni samo ratuju protiv slabih,a Rusi to sigurno nisu.

Bezimeni
6 godine prije

Zaratili ili ne zaratili popice dobrih batina od Rusa 🙂

Dom svoj ljubim
6 godine prije

Rusija je prodala svoju dušu kada je na vlast došao lažljivi Putin, 10 godina je Rusija živjle u svjetlosti, a pogledajte, pa već 18 godina je tama.

Ruski dragovoljci su 90- tih ubijali hravtski narod, a Putin koji je bio u obavještajnoj službi, im je davao potporu. Eto kome vi vjerujete.

rodoljub
6 godine prije

Americke psihopate se ne mogu pomiriti sa tim da su izgubili rat u Siriji, da je njihov plan sa dzihadistima propao. Jos manje se mogu pomiriti sa tim da nece biti apsolutni gospodari sveta. Imajuci u vidu da vise nisu samo oni vojno jaki i da nisu nepobedivi, morace se na viknuti i da gube .

fenix
6 godine prije

Svi natpisi i 3 svjetskom ratu ali bas svi su glupost ja i dalje tvrdim i stojim iza toga da jedan prosjecan Amerikanac nema hrabrosti za rat sa Rusijom niti su sposobni za tako nesto recimo tokom Staljingradske bitke pa sve do Kurska Nijemci su izgubili oko 1 000 000 vojnika i nastavili dalje ratovati da li bi jedan prosjecan Amerikanac mogao da istrpi sve to?? Ja mislim ne. I nenapada se neprijatelj kada je jak nego kada je slab a danasnja Rusija je veoma mocna i stabilna a narod vijeran svojoj zemlji. Pogledajte danas Rusku vojsku jedan Ruski vojnik je opremljen kao i Americki pa mozda i bolje i to za samo 8 godina to govori o stanju nacije ali to je neka druga tema.

naturalni (ex MilanCZ)
6 godine prije

Ma kakvi Rusi,oni su svoje popusili u Siriji,sada ih čeka građanski rat iduće godine u Rusiji..

Antirus
6 godine prije

Prosto nevjerojatno kako se vrijeđa moj kolega Amerikanac, ali i ovaj novi veliki mislilac Dom svoj ljubim. To su pravi ljudi, njihovi roditelji su ginuli za našu zemlju i to protiv ovih koji se ovdje veličaju. Nećeš Putine ni 3 godine još, narod te je pročitao, gotov si.

Ana
6 godine prije

Mi u Europi vec idemo k vragu, kuhaju nas malo pomalo kao onu zabu sto prvo stavis u hladnu vodu, pa polako grijes, i ona miruje dok ne crkne.Mozda bi nam i dobro dosla jedna mrtva ili ziva ruska ruka, da se vise ne mucimo. Bum i sve cisto. Ali nadam se da bi, barem u tom slucaju, Yenkije vrag odnio abrem pola sata prije, da okuse , napokon,rat koji toliko vole.

Five Eyes
6 godine prije

@ Dom svoj ljubim…i americku guzicu lizes.

davor
6 godine prije

Neće zaratiti zbog Sirije već zbog Izraela. Da izraelski obavještajci ne brifiraju Pentagon i Bijelu kuću već desetljećima i to lažno (jer su Ameri majmuni i religijski križarski fanatisti) bilo bi barem 80% manje bliskoistočnih sukoba.

Velika Tartarija
6 godine prije

Javljam se prvi put, iako vas redovno pratim još od prije. G. Babić-u, u paraleli analitičara Rusije, SAD i ostalih , ne toliko važnih, vrlo ste objektivni i tačni. Živim u Rusiji več duugo godina i najprije se svima ispričavam ako moja gramatika neče biti pravilna. To, da se sprema rat je očigledno, Rusija je spremna i svima koji nisu bili u Rusiji treba biti jasno, da su največja snaga njihove žene i kad obična žena na selu u gradu kaže “dosta je”, to je to, znači ljudi su spremni. Sve one koji predviđuju i žele krah ekonomije, sve je pripremljeno na mobilizacijsku ekonomiju ako zatreba, a sve ostalu država ima ( hrana,energoresursi itd..). Peta kolona radi svoj dobro plačeni posao iako su “običnim” ljudima več dop…ili ! Rusija je u tom pogledu vrlo tolerantna čak i previše. No sve je pod kontrolom. Isto tako nema internet cenzure. Armija je… Čitaj više »

Alen
6 godine prije

Po osmi put.. Svijet ima vremena dok se ne ocisti sve smece iz sirije racunajuci i kurde..
Prije toga usa ce iskoristiti arapski nato da sto vise iscrpi i iran i rusiju . Zato je i doveden MBS.. Nakon toga eto koalicije… Kina se nece mjesati u sukob..
Preporuka za clanak s nazivom : sta da radi insan ako prezivi nuklearni udar …

žrec
6 godine prije

Vidim stigli su antiruski botovi i ovdje, očito je portal postao praćen i više čitan. Na jutarnjem su zaduženi neki Steiner i Ante Ban, na indexu Kralj Zvonimir, sve preko facebooka i ne bi me čudilo da su to sve isti ljudi. Upisi su im nevjerojatno primitivni, ali tko se danas više trudi?

most
6 godine prije

In the meantime, zrakoplovstvo Al Qaide uredno već peti dan mlati po SAA. Njih isto ne zanima tko ispali pokoju granatu na okupirani Golan, jer se krivac već zna. Htjeli bi uspostaviti tampon-zonu koju bi im činili islamisti kako bi što lakše crpili sirijski plin i naftu. Ali isto tako zaboravljaju da je dovoljno da doleti par granata dnevno na bušotine i ništa od krađe
A od Gazde ni traga ni glasa u svezi i glede ovih napada.

Matija Vlačić
6 godine prije

amerikica je ipak malo manja od Rusije, ispravite naslovnu ilustraciju..
ovo me ipak više ljuti: ‘“Imamo najveće oružane snage“, rekao je Donald Trump. Pa što? Rusija ima dovoljno snage za obranu zemlje, ljubazno su mu odgovorili iz Moskve.”
Ne što su mu ljubazno odgovorili, nego .. koja je kazna ako gamad napadne? Rusija se obrani. A što napadač gubi? topovsko meso i topove? slabo…

Brane
6 godine prije

Kako sad izgleda, ako bude rata,a izgleda da hoće, biti ce ogranicen. Dakle,bez termonuklearnih udara to ne donosi profit. Svijet ce se, kao sto je Orwell predvidio, podijeliti na nekoliko (minimalno 3) bloka, koji ce medjusobno komunicirati vrlo ograničeno. Podjelu ce inicirati zapadni blok (usa,eu,čifuti I sateliti),jer jednostavno moraju. Najviše su od svih ovisni o stanju ispranosti mozgova domicilnog stanovništva, I moraju dokinuti alternativne izvore informacija,da spriječe buđenje masa. U tom smislu, RT I Sputnik,kao I slobodni internet, daleko su im veća briga od Suhoja I Migova. Rat u Siriji biti će triger za razdvajanje,i to će se prodati ovcama kao objašnjenje. To je sve normalno I potrebno kako bi elite(sve,a zapadne pogotovo) opstale u sedlu, I to je čista pragma,bez ikakvih posebnih teorija zavjere. Što se tiče bijesnog psa matisa I ostalih,oni neće poduzeti ništa osim onog što im se naredi, s te strane nema brige. Ni Kennedy nije… Čitaj više »

hiber
6 godine prije

Da ne bi…. A Henry Kissinger će biti sudac. Eto upravo dogovara arbitražu u Moskvi.
Stvarno neki žive u oblacima. Kao da se bogati bogatih boje. Zna se tko uvijek na kraju izgubi rat.

izzan
6 godine prije

Jao brane sto tako mislis? A u

izzan
6 godine prije

Ne mislim nista lose samo mi to nije palo na pamet..mislis nece prodavati ni resurse niti robu jedni drugima ni nista…pa jeli to izvedivo znas da kad nema krupule prevlada cisti interes

Nadobudan
6 godine prije

Živila majka Rusija i predsjednik Putin.I da dođe do rata
između tih sila pobjednika ne bi bilo.Čitav svijet bi bio gubitnik.
Jedni i drugi zveckaju oružjem i pokazuju mišiće,ali ništa od toga.

Weteran
6 godine prije

Prema nekim analitičarima, današnji rat na teritoriji Sirije (i delom Iraka) može se zvati “Svetski”!??
Navodno, direktno i indirektno, nekih 80 (osamdeset) država je uključeno u sukob!?
A do direktnoh sudara vojnih supersila na tom prostoru ??
Posredno – već se šibaju!?
Neposredno – pitanje dana ?!
Već sam pisao:
– prostor za Veliki rat je određen – od Nila do Inda!
Skoro svi su trenutno tamo, i predstava traje!?
Kako će se završiti ????

Osoba C
6 godine prije

Sadašnje stanje u Siriji, analitičari nazivaju ”Trkom za Plodnom polumjesecom”, jer Iran ubrzano stvara most prema Mediteranu. Pri tome misle da SAD nema opcija spriječiti Iran u stvaranju kopnene veze preko sjevera Bliskog istoka prema Mediteranu, a bez direktnog sukoba sa sirijskim vlastima. Procjenjuju da takva opcija postoji, ali da se američko vodstvo nalazi u vrlo teškoj situaciji, jer bi direktni sukob sa sirijskim snagama nosio veliki rizik od sukoba sa Iranom i Rusijom. Ako bi dozvolili Iranu da uspostavi takvu kopnenu vezu kroz Siriju, Assadova pobjeda u ratu je sigurna, Kao posljedica toga vrlo bi se povećao rizik rata između Izraela i Hezbollaha u Libanonu, Tada je moguće da bi se Iran i Sirija uključili u njega direktnije nego 2006. g. Takav uspjeh Irana, mogao bi ga ohrabriti na još radikalnije poteze, osobito oko Perzijskog zaljeva, što bi tražilo angažman SAD i njegovih saveznika u sukobu sa Iranom. I… Čitaj više »

Pizistrat Nelson
6 godine prije

… upravo na HRT1 Kennedyji povjerljivo, ako tko želi gledati tu bljuvotinu.

Nightwatch
6 godine prije

Usrani su na mentalnom nivou pubertetlije. onaj skolski bully iz njihovih “filmova”, vole radit sranja samo zato sto mogu. Dok jednom vise ne mogu.

DLM
6 godine prije

Hoce li USA zaratiti s Rusima??? NE, NE i NE! Nikada nije bilo niti ce biti da neka drzava udje u rat s drugom radi trece strane(toga ima samo u novokomponovanoj istoriji)!
USA ce zaratiti s Rusijom zbog Rusije.
Eto to je pravi odgovor a sve ostalo je spekulacija. Pa ni u WW2 USA nije usla u rat kad je trebalo nego kad je trebala okupirati dio Jevrope ili kad je trebala zastititi svoje sticenike, sto mislite da je tok rata bio drugaciji i da je Njemacka dobijala rat – na ciju stranu bi USA stala? I koga bi komadali?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI