Hong Kong “više nije autonoman” kaže Pompeo i priznaje da promjena sistema u Kini nije uspjela

Hong Kong - Mike Pompeo
19 komentara

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da se Hong Kong više ne može smatrati autonomnim od kopnene Kine, priznajući da se Washington nekada nadao da će taj grad upotrijebiti za promjenu sistema u Pekingu, ali nije uspio.

“Danas sam Kongresu potvrdio da Hong Kong ne nastavlja da garantuje postupanje prema zakonima Sjedinjenih Država na isti način” kao prije nego što je Britanija vratila grad Kini 1997. godine, rekao je Pompeo u izjavi u srijedu.

Zakonom o politici Hong Konga iz 1992. godine od Foggy Bottom se zahtijeva da procijeni i potvrdi autonomiju grada od Kine, tako da može nastaviti – ili ne – da dobije poseban status u vezi sa trgovinskim i drugim odnosima sa SAD.

Pompeo je dodao da mu odluka ne pruža „zadovoljstvo“, ali da „zdravo vođenje politike zahtjeva prepoznavanje stvarnosti“, prije nego što je priznao da su SAD težile da taj grad koriste kao obrazac za promjenu sistema u Narodnoj Republici Kini.

Dok su se SAD nekad nadale da će slobodan i prosperitetni Hong Kong pružiti model autoritarnoj Kini, sada je jasno da Kina modelira Hong Kong prema sebi.

Bilo je nejasno da li je Pompeova najava bila dio „nečeg zanimljivog, veoma moćnog“ što je američki predsjednik Donald Trump nagovijestio administraciji u vezi s Kinom u utorak.

U praksi, odluka najvjerovatnije znači da će grad izgubiti privilegovani status u poslovanju sa SAD, što bi se zapravo bolje uklapalo u planove Pekinga za reintegraciju Hong Konga u njegov ustavni poredak.

Mjeseci protesta potresali su Hong Kong prošle godine, nakon što je Peking predložio zakon o izručenju kopnu, a demonstranti su mahali američkim i britanskim zastavama i zahtijevali “demokratiju”. Prekinuti pandemijom Covid-19, protesti su se ponovo rasplamsali posljednjih nedelja, sada pozivajući na nove zakone o sigurnosti koji bi zabranili „izdaju, odcjepljenje, pobunu ili subverziju centralne narodne vlade“.

Pompeo-ova izjava prihvaćena je od strane anti–kineskih pristalica u Washingtonu. Gordon Chang – koji decenijama predviđa propadanje Kine – pozvao je na sankcije i napad na Peking “tako jak … da komunisti više neće biti u stanju da stoje.”

John Noonan, vojni savjetnik senatora Tom-a (R-Arkansas), predložio je da NATO pojača prisustvo u Evropi kako bi oslobodio američke trupe za premještanje u Tihi okean, dok je Tajvan poplavio „asimetričnim odbrambenim oružjem“.
Tajvan je ostrvo kojim upravljaju potomci kineske nacionalističke vlade koji su izgubili građanski rat s komunistima, a evakuisani su na ostrvo kojim je vladao Japan 1949.godine pomoću američkih snaga. Peking tvrdi da je ostrvo sastavni dio kineske teritorije.

Hong Kong je bio pod britanskom vlašću od 1842, nakon što je grad okupiran kao plijen prvog opijumskog rata protiv Kine. Čitava teritorija – posljednji put proširena 99-godišnjim zakupom 1898. godine – predata je Kini 1997. godine.

Kina će u Hong Kongu preduzeti “neophodne protivmjere za borbu protiv stranog uplitanja”, izjavio je u srijedu u Pekingu portparol Ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian.

Hong KongkinaMike PompeoPekingSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Dakle….ovi što su davali podržku demonstrantima u Hong Kongu hoćete li oformiti nekakav fond pa izdržavati te ljude?
Naravno da sm za to da Hong Kong zadrži sva prava dobijena posle 1997e ali nekome je zinulo dupe za nečim nemogućim i sada će veoma mnogo da izgube, mada sam iznenađen ovako arogantom reakcijom Kine.

hiber
3 godine prije

Ha,ha,ha. Dakle Wall street je u kontinentalnu Kinu ulupao investiciju od par tisuća milijardi dolara i navodno nije uspio u promjeni sustava u Pekingu. Kako onda zovu sve one milijardere u Kini. Drugovi milijarderi.

Volina
3 godine prije

Hahahaha, bolje pripazite na Texas da se ne otcijepi. Za sada birače uspijevate veslati ali još malo policija i garda vam neće biti dovoljna.

Jozo
3 godine prije

Promjena sistema kod njega je u tijeku

Jozo
3 godine prije

Americi slijedi Balkanizacija cijepkanje kao govnetu na kiši

Sarm
3 godine prije

A da Kina malo poradi na tome da se promijeni sistem u Usaniji? Mnogi bi bili usrećeni time, i u USA i i svijetu. Da umjesto režima koji stalo generira pljačkaške ratove u ime “demokracije” dođe na vlast jedna “diktatorska” partija koja će zastupati istinske interese Usanaca, a ne šačice šestokrakih oligarha i vlasnika vojne industrije.

Pazi
3 godine prije

Cim amerikanci priznaju da su izgubili to znaci ili da su dobili ili da trojanac zdrijebac dolazi.

Kažun
3 godine prije

🔥 🔥 🔥💥💥💥

MTK
3 godine prije

Uvijek imate kontru protiv Amerikanaca 😀 Pitajte stanovnistvo Hong Konga ili Tajvana kad se govori o odnosima prema Kini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI