Hrana, gorivo i roba široke potrošnje u Americi skuplji su nego ikada, a tržišta padaju

Cijene hrane
15 komentara

Službeni podaci o inflaciji, koji su iskrivljeni kako bi se situacija činila boljom nego što zapravo jest, dosegnuli su najvišu razinu u posljednjih 40 godina.

Službeno iznosi 8,6 posto, stvarna brojka pomoću starih metoda izračuna lako je zapravo dvoznamenkasta; inflacija ubija ono što je ostalo od američke srednje klase. A tužna je stvarnost da će se vjerojatno pogoršati u nadolazećim tjednima i mjesecima.

Podaci Zavoda za statistiku rada (BLS) pokazuju da je indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao za 1 posto mjesečno, a ključni pokretači su potrepštine kao što su hrana, gorivo, roba široke potrošnje i stanovanje. Umjesto smirivanja, što su se neki nadali da će se dogoditi, inflacija se ubrzava dok ulazimo u ono što se čini kao hiper inflatorni ekonomski uvjeti.

Temeljna stopa inflacije, koja isključuje izrazito nestabilne energetske i prehrambene sektore, porasla je za 6 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima. To je više od očekivanja ekonomista o nešto manjem porastu od 5,9 posto. U odnosu na mjesec, temeljna inflacija skače za 0,6 posto.

Što će biti slamka koja će konačno slomiti leđa devi?

Inflacija energije trenutno prednjači s ukupno 34,6 posto, dok hrana službeno ne zaostaje za njom sa 10,1 posto. U energetskom sektoru troškovi električne energije rastu za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su cijene benzina porasle za 48,7 posto. Najdramatičniji rast zabilježen je kod loživog ulja, koje je poskupjelo za 106,7 posto.

Cijene mesa također nastavljaju vrtoglavo rasti. Piletina sada košta 17,4 posto više u svibnju u odnosu na prošlu godinu. Svinjetina je porasla za 13,3 posto, šunka točnije na 11,1 posto, a slijedi govedina s 10,2 posto. “Cijena jaja je porasla za 32,2 posto, dok je mlijeko poskupjelo za 15,9 posto”, izvještava The Epoch Times. “Voće i povrće poskupjelo je za 8,2 posto, a kava je poskupjela izvanrednim tempom od 15,3 posto.”

“Troškovi stanovanja porasli su za 5,5 posto. Cijene zrakoplovnih karata porasle su za 37,8 posto kao rezultat povećanja cijena goriva i velike potražnje za putovanjima.”

Vozila su također skuplja nego ikad, posebno rabljena vozila koja su poskupjela za 16,1 posto. Novi automobili sada su skuplji za 12,6 posto, a odjeća za 5 posto.

U međuvremenu, burza konačno bilježi dramatične padove koji su dugo bili predviđeni. Stvari očito ulaze u teritorij recesije, koji će više nego vjerojatno pasti u depresiju i teritorij potpunog kolapsa, kako vrijeme bude prolazilo.

Prema Edu Yardeniju, predsjedniku Yardeni Researcha, ono što se događa na financijskim tržištima, posebno s novčanicama američkog Trezora, “signalizira da ulagači sada očekuju da će Fed morati povećati stopu saveznih fondova za još 200 bps u sljedećih 12 mjeseci.”

“Desetogodišnji prinos ostao je oko 3,10 posto, što sugerira da krivulja prinosa predviđa značajno usporavanje gospodarstva, što će smanjiti inflaciju”, dodao je Yardeni u e-poruci klijentima.

Neki žele vjerovati da je inflacija dosegla svoj vrhunac i da će se uskoro smanjiti, ali mnogi drugi se s time ne slažu, uključujući Mohameda El-Eriana, vrhunskog ekonomista i glavnog ekonomskog savjetnika u Allianzu.

Dana 10. lipnja ponovio je svoj stav da će naslovi iz mjeseca u mjesec u lipnju biti još gori od svibanjskih i da se ljudi moraju pripremiti za ono što će uskoro doći.

“Pojačavajući ekonomsku/društvenu/političku neugodu, naslov je novi maksimum za ovaj ciklus inflacije”, napisao je El-Erian na Twitteru. “Također, je u prvih dana lipnja situacija umjerenija, to neće tako ostati do završetka mjeseca“.

Reakcija tržišta obveznicama na podatke o inflaciji u SAD-u, dodao je, ukazuje na agresivniji odgovor Savezne riznice, kao i na mnogo veći gospodarski pad koji će uskoro doći.

“Cijena plina se udvostručila, hrana je poskupjela za više od 20%, a mnoge druge stvari koje koristimo porasle su za 30-40%”, napisao je komentator u Timesu.

inflacijapotrošnjaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bane
1 godina prije

Onolika Amerika, Azija, Evropa i trziste hrane zavisi od jedne malene zemlje.

Davko
1 godina prije

To se dešava kad stampaš ovac bez pokriča kao npr. fFED banka

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Inflacija je po meni dio agende konacnog porobljavanja svjetskog stanovnistva,kroz postepenost i medijsko programiranje ,narativ straha bilo od bolesti ili rata “gospodari”agende dobiju i pristanak većine stanovnistva.
Na zalost sve je detaljno isplanirano ,svi dosadasnji ciljevi ostvareni.
Sutra se budimo u novoj realnosti”nemamo nista a sretni smo”
Crvena ili plava pilula.

Crvena analogna vodi u realnost i na ovom a i na onom svijetu.

Plava digitalna je gubitak oba uz trenutan fiktivan osjećaj sreće i blagostanja.

80% je već uzelo plavu

Terezaa
1 godina prije

I šta ćemo sad?

Ahmat sila
1 godina prije

Nek Amerikanci sad s pelcovanjem smanje populaciju. Nikome neče nedostajati.

Max
1 godina prije

Dolazi glad.

Samuraj
1 godina prije

Jesu li ono bilo govorili da Amerika i Engleška bit će zemlja proleterska?

Brkan
1 godina prije

Tko god se veselio, mislim da gresi. Nece to ici bas tako, odmah ili brzo. Mislim da ce Ameri uspjeti pokrpati rupu, kako tako i jos neko vrijeme ostati na povrsini. Vrijednost dolara nece pasti, vec ce vjerojatno i porasti, a nastupit ce masovna kupovina eura, a onda i juana, yena… sto ce jos vise podici vrijednost dolara, a onda u jednom momentu, kada se zalihe nagomilaju, strmoglavi pad vrijednosti dolara. To ce biti enormna zarada koja ce djelomicno pokrpati rupu i odgoditi konacni kolaps, te ostaviti mogucnost za oporavak. Drugim rijecima, Europljani ce se probuditi i ustanoviti da su kupili bezvrijedni papir. Ovo je vec vidjeno! To su Ameri radili sedamdesetih sa njemackom markom, a i prije i kasnije, povremeno, u manjem obimu. S obzirom na sadasnju mogucu velicinu ove operacije, europska ekonomija ce biti žestoko pogodjena i Europa ce prozivljavati puno vecu inflaciju i imati puno vece probleme… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI